Turnaj v Los Angeles Hantuchovej a Cibulkovej neprial

Daniela Hantuchová
Daniela Hantuchová (Autor: čtk/ap)
TASR|5. aug 2009 o 23:59

Slovenská tenistka Dominika Cibulková neuspela v 2. kole dvojhry na turnaji WTA v Los Angeles.

LOS ANGELES. Slovenské tenistky Dominika Cibulková s Danielou Hantuchovou neuspeli v 2. kole dvojhry na turnaji WTA v Los Angeles (dotácia 700.000 dolárov).

Cibulková ako nasadená sedmička prekvapujúco prehrala s Poľkou Urszulou Radwanskou po trojsetovej dráme 4:6, 7:6 (6) a 4:6. V zápase plnom zvratov odvrátila slovenská jednotka v tajbrejku za stavu 5:6 mečbal a vynútila si tretí set, v jeho koncovke však ťahala za kratší koniec. Hantuchová podľahla svetovej i nasadenej jednotke obhajkyni titulu Ruske Dinare Safinovej za 89 minút v dvoch setoch 2:6 a 4:6.

Zvarenka brazílskeho trénera Larriho Passosa aj v treťom tohtoročnom vzájomnom zápase so Safinovou ťahala za kratší koniec a v celkovej bilancii prehráva 3:5.

Cibulkovej sa nedarí

Cibulková je aj po druhom podujatí americkej série bez víťazstva na svojom konte, v 1. kole v Los Angeles mala voľný žreb. Minulý týždeň na tvrdom povrchu v Stanforde skončila hneď na úvod na rakete neskoršej semifinalistky Austrálčanky Samanthy Stosurovej. Z metropoly Kalifornie si odnáša prémiu 3830 dolárov, do rebríčka WTA jej pribudne jeden bod. Cibulková mala prvý set duelu proti Urszule Radwanskej dobre rozohratý, keď po brejku v šiestom geme viedla 4:2.

Nasledujúce štyri gemy sa však stali korisťou mladšej zo sestier Radwanských. V druhom dejstve dokázala Cibulková vyrovnať z 2:4 na 4:4, no v deviatom i jedenástom geme ju opäť nepodržal servis a Poľka dvakrát podávala na víťazstvo v zápase. Cibulková však vždy zakontrovala čistou hrou a tak prišiel na rad tajbrejk. V skrátenej hre za stavu 5:6 odvrátila Slovenka mečbal a po zisku troch loptičiek za sebou si vynútila tretí set.

Na začiatku rozhodujúceho dejstva prehrávala Cibulková 0:2 a 1:3 a hoci sa jej vždy podaril rebrejk, v koncovke setu sa napokon presadila Poľka. Urszula Radwanská premenila za stavu 5:4 v poradí tretí mečbal a odplatila tak Cibulkovej prehru z 1. kola tohtoročného Wimbledonu.

Slovenská jednotka bola na seba nahnevaná

Cibulková bola po prehre v 2. kole na seba nahnevaná. "Všetko sa to začalo kaziť za stavu 4:2 a 40:15 v prvom sete, keď som nevyužila dve príležitosti na potvrdenie brejku. Potom som začala robiť hlúpe chyby, nevychádzalo mi podanie ani returny. Snažila'som sa ju tlačiť cez druhý servis, po najmä v treťom sete som v dôležitých momentoch nezmyselne pokazila niekoľko ľahkých returnov. Začal fúkať vietor a obe sme mali problémy s podaním, preto bolo toľko brejkov. Urszula nehrala v porovnaní s Wimbledonom nejako výrazne lepšie. Na grandslame som jej nedala šancu dostať sa do zápasu a dnes som jej vlastnými chybami pomohla postaviť sa na nohy. V závere tretieho setu už hrala dobre a v tesnom zápase napokon zvíťazila," povedala pre TASR Cibulková, ktorá sa na budúci týždeň predstaví na dvojmiliónovom turnaji v Cincinnati.

Potom ju čaká rovnako dotovaný Rogers Cup v kanadskom Toronte, kde ju čaká obhajoba finále z vlaňajška, keď sa podujatie uskutočnilo v Montreale.

"Pokúsim sa ešte potrénovať a urobím všetko pre to, aby som už v Cincinnati prelomila čiernu sériu na americkom harde. S trénerom Vladom Pláteníkom odlietame do dejiska turnaja v piatok," dodala Cibulková.

Hantuchová nezachytila úvod duelu

Hantuchovej nevyšiel úvod zápasu so Safinovou, keď dvakrát stratila vlastné podanie a Ruska sa ujala vedenia 3:0. Slovenka síce následne znížila na 2:3, no ďalšie tri gemy sa stali korisťou Safinovej, ktorá pri vlastnom podaní premenila v poradí piaty setbal. Ruska predvádzala na centrálnom dvorci svoj typický agresívny celodvorcový tenis, po druhom podaní Hantuchovej neustále tlačila súperku do defenzívy.

O osude druhého dejstva rozhodol Tildenov gem, v ktorom Safinová prelomila Hantuchovej servis. Za stavu 5:4 premenila Ruska hneď prvý mečbal. Hantuchová tak v Los Angeles vo dvojhre nenadviazala na účinkovanie zo Stanfordu, kde postúpila až do štvrťfinále, na turnaji však ešte spoločne s Japonkou Ai Sugijamovou pokračujú vo štvorhre.

Našu tenistku mrzia nevyužité šance

Hantuchovú po skončení zápasu so Safinovou mrzelo, že v druhom sete nevyužila šance. "Mrzí ma to, pretože tých šancí bolo naozaj veľa. Druhý set bol veľmi vyrovnaný a akonáhle sme sa dostali do dlhších výmen, mala som pocit, že som na dvorci lepšou hráčkou. Dinara však dnes výborne servovala a v zlomových momentoch si veľmi pomohla servisom. Škoda, že v druhom sete za stavu 3:3 som si opäť prehrala podanie. Za stavu 4:5 som viedla pri jej podaní 30:0 a boli tam naozaj výborné výmeny. Dinara potom zahrala dva neuveriteľné winnery a ja som dala tesný aut. Škoda, lebo to mohlo byť 5:5 a ešte sa to mohlo otočiť," povedala pre TASR Hantuchová, ktorá si z Los Angeles odnáša šek na 3830 dolárov, do svetového rebríčka jej pribudne 40 bodov.

Držiteľka troch singlových titulov na okruhu WTA je zatiaľ so svojou hrou na amerických hardoch spokojná. "Aj v Los Angeles sa mi hralo veľmi dobre. V prvom zápase som zdolala nebezpečnú Oudinovú a cítila som, že by sa dalo ísť aj ďalej. Škoda, že som opäť mala blbé vylosovanie. V druhom kole naraziť na svetovú jednotku a obhajkyňu titulu určite nie je príjemne," dodala Hantuchová, ktorú rovnako ako Cibulkovú teraz čakajú turnaje v Cincinnati a v Toronte.

"Hoci som so Sugi ešte v hre vo štvorhre, už sa budem pripravovať na dvojhru a trénovať na ďalší turnaj. Dúfam, že sa moja stúpajúca forma niekde už výraznejšie prejaví a že konečne budem mať šťastie na žreb, pretože Dementievová so Safinovou neboli práve najľahšie súperky," zakončila Hantuchová.

Safinová si vďaka triumfu nad Hantuchovou a postupu do osemfinále v predstihu zabezpečila miestenku na okóbrovy šampionát WTA Tour v katarskej Dauhe. "Bol to z oboch strán dobrý zápas. Pri dôležitých výmenách som bola predsa len o niečo agresívnejšia a to rozhodlo o mojom víťazstve. Nebol to však z mojej strany úplne stopercentný výkon. Cítim, že sa v priebehu turnaja ešte môžem zlepšovať. Pokúsim sa obhájiť vlaňajší titul," povedala Safinová pre akreditované médiá.

dvojhra - 2. kolo:

Urszula Radwanská (Poľ.) - Dominika CIBULKOVÁ (7-SR) 6:4, 6:7 (6), 6:4, Dinara Safinová (1-Rus.) - Daniela HANTUCHOVÁ (SR) 6:2, 6:4

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Turnaj v Los Angeles Hantuchovej a Cibulkovej neprial