Tréner Španielska si želá na ME finále proti Nemcom

Vicente del Bosque
Vicente del Bosque (Autor: SITA/AP)
TASR|3. dec 2011 o 10:30

Španielski futbalisti sú spokojní s piatkovým žrebom, ktorý im vylosovali na európsky šampionát. Za ťažkého súpera berú len Talianov.

MADRID. Ani piatkový žreb základných skupín na finálovom turnaji EURO 2012 v Ukrajine a Poľsku nemá výrazný vplyv na súčasne sebavedomie futbalového Španielska. Média na Pyrenejskom polostrov považujú za vážneho súpera v C-skupine len Taliansko, pričom tréner Vicente del Bosque si tajne želá ohromné finále s Nemeckom.

"Toto nie je vôbec zlý žreb. Taliansko je vždy náročný súper, ale Írsko a Chorvátskom by nám nemali robiť veľké problémy," uviedla športová rozhlasová stanica Radio Marca a konkurenčný Cadeno COPE dodáva: "Mohlo to dopadnúť horšie.... Nemecko, Francúzsko, či Portugalsko, tým všetkým sme sa vyhli."

Športový denník AS pripomína, že Španieli zdolali Taliansko na penalty vo štvrťfinále EURO 2008, ale prehrali v augustovom prípravnom súboji v Bari 1:2. Španieli vyhrali na penalty aj nad Írskom na MS 2002. Za dôležité považuje AS aj fakt, že dvaja elitní talianski útočníci Antonio Cassano a Guiseppe Rossi majú momentálne zdravotné problémy a ich účasť na záverečnom turnaji je ohrozená.

Ľudia vedia v obhajobu titulu

Až 49% čitateľov barcelonského denníka Mundo Deportivo sa domnieva, že úradujúcim majstrom sveta a Európy sa titul na starom kontinente podarí obhájiť. Postupový optimizmus nechýba ani redaktorom denníka Marca, ktorý už kalkulujú o možnom štvrťfinálovom súperovi v podobe Anglicka alebo Francúzska. V každom prípade sa v doterajšej histórii nepodarilo žiadnemu národnému tímu vyhrať tri veľké turnaje v rade za sebou. Španieli triumfovali na EURO 2008 v Rakúsku a Švajčiarsku, ale aj na MS 2010 v JAR.

Na kyjevskom žrebe sa osobne zúčastnil aj tréner Španielov Vicente del Bosque, ktorý preferuje ako dočasný domov Poľsko, pred zápasmi na území Ukrajiny.

"Máme komplikovanú skupinu. Veľmi prestížny tím Talianska a dvojicu Chorvátsko a Írsko, ktorí postúpili z baráže. Musíme o súperoch premýšľať a pripraviť sa najlepšie, ako vieme. Nedávno sme prehrali s Talianskom, kde sa len potvrdili ich schopnosti," povedal Del Bosque ktorý dúfa, že jeho zverenci sa stretnú s Nemeckom najskôr až v prípadnom finále. V takom prípade by to bolo repete zápasu o titul na EURO 2008. "Dúfajme, že sa tak stane. Bolo by to úžasné a ohromné finále."

Trappatoni sa chcel vyhnúť Talianom

Výsledky piatkového žrebovania základných skupín majstrovstiev Európy vo futbale, ktoré sa v lete uskutočnia v Poľsku a Ukrajine, vyvolali okamžite vlnu reakcií. Tréner írskej reprezentácie Giovanni Trappatoni, ktorého zverenci postúpili na šampionát zo "slovenskej skupiny", si napríklad neželal na finálovom turnaji EURO 2012 za súpera rodné Taliansko.

Kyjevský žreb rozhodol, že okrem Írska a Talianska budú hrať v C-skupine ešte futbalisti Španielska a Chorvátska. "Trapattoni mi povedal, že chcel prísť s írskym tímom na prípravu pred turnajom do Talianska. Ale teraz musí zmeniť plány," povedal tréner "squadry" Cesare Prandelli.

Írsko sa kvalifikovalo na prvý veľký turnaj od majstrovstiev sveta 2002 a Trappatoni dostane šancu napraviť si reputáciu, keď na EURO 2004 vypadol ako tréner Taliansku už po skupinovej fáze. "Chcel som sa vyhnúť Taliansku, pretože majú mentálne veľmi silné mužstvo a pretože sa navzájom dobre poznáme. Len dúfam, že na to nebude na ujmu oboch strán a zápas 19. júna prebehne pokojne. Na druhej strane sme vedeli, že dostaneme silných súperov," reagoval na žreb Trapattoni.

Chorváti majú veľmi silný tím

Predtým, ako sa Taliansko 14. júna stretne s Írskom v Poznani, musia si dohodnúť podrobnosti zápasu aj Španielsko s Chorvátskom. Sedemdesiatdvaročný Trapattoni má však na lavičke Írska príjemné spomienky na súboj s Talianskom, pretože v júni v prípravnom stretnutí sa tešil z výhry 2:0 na zverencami kouča Prandelliho.

"Je to nebezpečná situácia, pretože teraz sa na nás môžu pripraviť lepšie. Je dôležité zapamätať si tú lekciu, ale musím svojim chlapcom zdôrazniť, že toto bude iný zápas. Taliani nám majú dobre prečítaných a Chorváti majú kvalitné mužstvo, pretože chorvátski futbalisti celkovo sú veľmi kreatívni. Sú nesmierne silní," poznamenal pre agentúru Reuters Trapattoni.

Zatiaľ, čo Írsko figuruje v aktuálnom svetovom rebríčku FIFA na na 21. mieste, reprezentanti z Apeninského polostrova okupujú piatu priečku. "Ako poznám Trapattoniho, bude sa snažiť až do posledných sekúnd dosiahnuť niečo výnimočné a prestížne," poznamenal Prandelli: "Dôležité ale bude, aby sme prišli pripravení a správne psychicky nabudení, pretože táto skupina je veľkou výzvou." Taliani však vedia ako zdolať aj Španielov, nad ktorými vyhrali v augustovom prípravnom zápase. "Fakt, že sme ich zdolali nám dodáva odvahu. Je to dôkaz, že môžeme súperiť s každým mužstvom," uzavrel Prandelli.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Tréner Španielska si želá na ME finále proti Nemcom