Tenisti sa vyhrážajú štrajkom

Andy Murray
Andy Murray (Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš|20. sep 2011 o 12:58

Najlepší svetoví hráči sa cítia preťažení, chcú viac rozhodovať o kalendári turnajov.

Agentúrny článok bol nahradený autorským o 16.55

BRATISLAVA. Špičkoví hráči sveta hrozia štrajkom, ak vedenie Medzinárodnej tenisovej federácie a organizátori turnajov ATP neurobia zmeny v nabitom kalendári. Tenisti chcú menej turnajov a viac voľna na regeneráciu síl. Oznámil to britský hráč Andy Murray, štvrtý vo svetovom rebríčku.

Z US Open na Davis Cup

Na náročný program sa už na US Open sťažoval vlaňajší víťaz turnaja Rafael Nadal. On aj Murray museli pre daždivé počasie v New Yorku odohrať tri zápasy za tri dni, aby sa dostali do semifinále. Finále Srba Novaka Djokoviča s Nadalom presunuli na pondelok a už v závere týždňa nastúpili hráči na vo svojich tímoch v Davisovom pohári.

„Je neakceptovateľné, aby sa dve veľké podujatia ako grandslamový turnaj a Davis Cup hrali tak tesne za sebou,“ zlostil sa Nadal. Hráči sú podľa neho preťažení a náchylní k zraneniam. Djokovič si v daviscupovom zápase s Argentínou natrhol chrbtový sval a nadchádzajúce trunaje v Šanghaji a Pekingu vynechá.

Aj rekordér medzi tenistami Roger Federer so 16 grandslamovými titulmi sa počas daviscupového stretnutia Austrália - Švajčiarsko sťažoval na únavu, žiadal o prehodnotenie turnajového kalendára, ale na rozdiel od dvojice Nadal - Murray sa štrajkom nevyhrážal.

„Budeme rokovať s Asociáciou tenisových profesionálov aj s Medzinárodnou tenisovou federáciou a uvidíme, či prídeme kompromisu. Ak nie, ideme odtiaľ preč,“ povedal Murray pre britský Telegraph. „Chceme zmeniť niektoré veci. O dva alebo tri týždne viac oddychu, o niečo menej turnajov každý rok. Potrebujeme viac rozhodovať o veciach v našom športe. Doteraz tomu tak nie je.“

Ženy majú mäkší program

Hráči poukazujú, že Tenisová asociácia žien (WTA) pred dvoma rokmi upravila kalendár turnajov. Počet povinných turnajov znížila z 13 na 10, koniec sezóny posunula už do októbra. Dánke Caroline Wozniackej či Američanke Serene Williamsovej tak zostalo na odpočinok a prípravu na novú sezóne deväť týždňov.

Muži majú za povinné štyri grandslamy, devať turnajov Masters a do rebríčka ATP sa im ráta celkove 18 turnajov. Záverečný Turnaj majstrov sa hrá až v novembri a začiatkom decembra je ešte na programe finále Davisovho pohára. Najlepší tenisti tak majú na oddych a prípravu štyri týždne. Výkonný riaditeľ ATP Adam Helfant pripustil, že od sezóny 2012 by sa program turnajov mohol stlačiť o dva týždne.

Stich: Štrajk nie je dobrý

„Je to individuálne. Problém sa týka hlavne tenisovej špičky,“ zareagoval najlepší slovenský hráč vo štvorhre Michal Mertiňák. Veľkú časť sezóny vynechal pre zranený chrbát, teraz začína s tréningom. „Verím, že ak z týždňa na týždeň hrajú na turnajoch finále či semifinále, môžu sa cítiť preťažení. Ale mnoho ďalších hráčov po vypadnutí z turnajov ešte stačí odohrať ligové zápasy.“

Na Murrayovu hrozbu štrajkom zakontroval wimbledonský víťaz Michael Stich.

„Turnaje dávajú tenistom prácu a možnosť zarobiť si,“ povedal bývalý nemecký reprezentant pre BBC. „Ja som sa nikdy nesťažoval, a to som hral dvojhry aj štvorhry. Nemyslím si, že je to problém. Dnešní tenisti nehrajú viac turnajov ako sme hrali my pred 10 - 15 rokmi. Navyše Murray nehrá štyri razy v roku Davis Cup.“

Stich je aj vo vedení organizácie niektorých turnajov, spor vidí i z druhej strany.

„Je to o partnerstve,“ doplnil. „Ak hráči hovoria o štrajku, mali by myslieť tiež na to, čo by sa stalo, keby usporiadatelia turnajov išli do štrajku. Nemali by žiadnu kariéru, žiadne príjmy, žiadnu prácu. Štrajk nie je dobré riešienie.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenisti sa vyhrážajú štrajkom