Tenistky pred 20 rokmi písali históriu. Hantuchová obetovala Turnaj majsteriek

Víťazný slovenský fedcupový tím - Janette Husárová, Henrieta Nagyová, kapitán Tomáš Malík, Daniela Hantuchová a Martina Suchá.

Tenistky pred 20 rokmi písali históriu. Hantuchová obetovala Turnaj majsteriek

Víťazný slovenský fedcupový tím - Janette Husárová, Henrieta Nagyová, kapitán Tomáš Malík, Daniela Hantuchová a Martina Suchá. (Autor: archív TASR)
Víťazný slovenský fedcupový tím - Janette Husárová, Henrieta Nagyová, kapitán Tomáš Malík, Daniela Hantuchová a Martina Suchá.
Víťazný slovenský fedcupový tím - Janette Husárová, Henrieta Nagyová, kapitán Tomáš Malík, Daniela Hantuchová a Martina Suchá. (Autor: archív TASR)
Jana Sedláková|3. nov 2022 o 06:00

Víťazky Fed Cupu z roku 2002 spomínajú po dvadsiatich rokoch na historický titul.

BRATISLAVA. Keď Slovensko dosiahne v športe v nejakej tímovej súťaži významný úspech, väčšinou to rezonuje v spoločnosti ešte celé mesiace.

Nestáva sa veľmi často, aby sa v priebehu jedného roka tešili z veľkého úspechu slovenské tímy vo viacerých športoch.

Rok 2002 bol výnimočný. V máji priniesli doposiaľ jedinú zlatú medailu v histórii z majstrovstiev sveta hokejisti.

V novembri ich napodobnili tenistky. Písal sa 3. november 2002, keď Janette Husárová v Španielsku na Kanárskych ostrovoch premenila mečbal proti bývalej svetovej jednotke a víťazke štyroch grandslamových trofejí Arantxi Sáchezovej Vicariovej.

Slovenské tenistky vtedy po prvý a jediný raz v histórii vyhrali titul vo Fed Cupe. Celý rok bol pokope ten istý tím, v priebehu jednotlivých kôl sa nevymenila ani jedna hráčka.

Triumfovali v zložení Janette Husárová, Daniela Hantuchová, Martina Suchá a Henrieta Nagyová. Kapitánom bol Tomáš Malik a trénerom Štefan Čižmarovič.

Janette Husárová a Daniela Hantuchová počas zápasu štvorhry.
Janette Husárová a Daniela Hantuchová počas zápasu štvorhry. (Autor: archív TASR)

"V tom roku sme sa zišli vo veľmi dobrej forme. Každá z nás mala tú sezónu jednu z najlepších v kariére. Všetko zapadlo, nikto nebol zranený," spomína Janette Husárová.

Úplne iná situácia ako dnes

V danom roku sa zišlo naozaj prakticky všetko. Slovensko malo z čoho vyberať. Janette Husárová bola absolútnou špičkou vo štvorhre, hrala predtým finále US Open. A zažívala vtedy aj jednu z najvydarenejších sezón vo dvojhre.

Daniela Hantuchová mala vtedy devätnásť rokov. Ale nazvať ju "len" vychádzajúcou hviezdou by bolo trochu málo. Už v tom roku sa prebojovala do elitnej svetovej desiatky. A mala ísť na Turnaj majsteriek vo dvojhre aj vo štvorhre.

Vlastne, obe tenistky hneď po skončení turnaja leteli na Turnaj majsteriek.

Martina Suchá sa zasa v danej sezóne dostala najvyššie v kariére na 37. miesto a v Hobarte vyhrala svoj prvý WTA titul.

Henrieta Nagyová v tom roku vyhrala dva tituly vo štvorhre.

Tím, ktorý vtedy vyhral, tvorili výlučne hráčky prvej svetovej stovky. Ak by sme sa pozerali len na rebríček, v roku 2002 sa do tímu nedostali hráčky, ktoré by dnes boli rebríčkovo jasnými líderkami.

VIDEO: Spomienka na titul vo Fed Cupe 2002 (zdroj: RTVS)

Keď kapitán Tomáš Malik týždeň pred podujatím zverejnil nomináciu, tak Daniela Hantuchová bola svetová deviatka vo dvojhre a sedmička vo štvorhre, Janette Husárová bola 37. singlistka a 5. deblistka sveta, Henrieta Nagyová bola 54. resp. 50 a Martina Suchá bola 61. singlistka.

Tesne za svetovou stovkou boli v tom čase Ľubomíra Kurhajcová a Ľudmila Cervanová a okolo 150. miesta boli aj Eva Fislová a Stanislava Hrozenská. Tie sa pochopiteľne v nabitej konkurencii v danom roku do zostavy nedostali.

Súčasná slovenská jednotka Anna Karolína Schmiedlová je na 96. priečke rebríčka WTA. Viktória Kužmová je 146. a Kristína Kučová 187. Koniec. Toto je kompletný zoznam hráčok, ktoré sú vo dvojhre v najlepšej svetovej dvojstovke.

Čo to vypovedá o slovenskom tenise dvadsať rokov po historickom titule?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»Tenistky pred 20 rokmi písali históriu. Hantuchová obetovala Turnaj majsteriek