Tenis v Austrálii zatienili povodne

Zatopená farma v austrálskom Queenslande.
Zatopená farma v austrálskom Queenslande. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|12. jan 2011 o 19:48

Už zajtra vyžrebujú hlavnú súťaž otvorených majstrovstiev Austrálie v tenise, ale šport tu tentoraz vôbec nie je tradičnou témou leta. Sú ňou povodne v Queenslande a ich hrozby vo Viktórii.

Aréna Patricka Raftera, v ktorej minulý týždeň stihli dokončiť turnaj Brisbane International aj s našou Dominikou Cibulkovou, je od včera pod vodou.

V Queenslande, kde je stav pohotovosti a ľudia prežili v noci na dnes bezsenné hodiny, mnohí len v provizórnych strediskách, zrušili aj víkendovú futbalovú ligu a iné podujatia.

Obetiam povodní pomáhajú aj tenisti

Mnohí športovci i organizácie venujú na zvláštne konto postihnutým státisíce dolárov. Napríklad tenista Roddick (USA) už dal 10 000, Söderling 10 800, Stosurová dá 100 dolárov za každé eso na Australian Open.

V Adelaide, kde hrajú legendy vrátane Ivana Lendla, venujú všetky tržby získané odvčera až do konca turnaja na pomoc Queenslandu. Tenis je v úzadí aj na televíznych obrazovkách, na ktorých spravodajstvo z povodní a rýchle informácie vytlačili prenosy z Hobartu, Sydney a Melbournu.

Lenže aj priamo v dejisku grandslamového Australian Open (17.-30. Januára) v Melbourne Parku zasiahla veľká voda celé dianie. Už od utorka prší a včera sa nedohrala časť programu 1. kola kvalifikácie mužov, ba nestihli ani naplánovaný rozpis v Kooyongu na tradičnom turnaji AAMI Classic.

Meteorológovia tak vystrašili Melbournčanov predpoveďami, že zápas domáceho Hewitta s Južným v Kooyongu ostala sledovať len hŕstka ľudí a na Berdycha s Davydenkom sa pozerali už len Šafářová (Čechova dlhoročná priateľka) a Berdych Army (18 miestnych polonahých fanúšikov pomaľovaných českými vlajkami a Berdychovými písmenami).

El Niňo a La Niňa úradujú

Aj Štát Viktória prežíva najvlhšie obdobie v dejinách. Prebral sa z rokov sucha a požiarov (predvlani tesne po Australian Open zhorelo 200 domov a zahynulo 88 ľudí) a sám je vystavený hroziacim povodniam. Včera zatopilo západ a sever štátu, zatvorili Veľkú oceánsku cestu (obľúbenú turistickú destináciu v januári) a ešte má pršať tri dni.

Australian Open by nemal utrpieť, aj keď fenomén La Niňa je tentoraz mocný. Pripomeňme, že sucho tu spôsobuje El Niňo a silné dažde La Niňa, poveternostné fenomény, ktoré dostali pomenovanie podľa chlapčeka a dievčatka v španielčine.

Mnohí sme dodnes nezabudli na prudkú búrku v Melbourne počas Australian Open 1995, keď bola Aréna Roda Lavera zatopená, v tlačovom stredisku sme chodili bosí, všetky prístroje sme museli vypnúť a položiť hore, a bosý s uterákom v ruke prišiel na tlačovú besedu aj Agassi po postupe cez Kricksteina. Nezbednica Zverevová sa s deblovou partnerkou G. Fernandezovou vtedy v plavkách veselo kúpali na hlavnom dvorci.

Čiže nielen horúčavy sú v Melbourne nepríjemné, ale pozor si treba dávať aj na veľkú vodu, a tak je jasné, prečo mal Melbourne ako prvé zo štyroch grandslamových dejísk pohyblivú strechu na ústrednom dvorci.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenis v Austrálii zatienili povodne