Dodnes ľutuje, že najväčší triumf neoslavovala. Lúči sa legenda Wimbledonu

Sue Barkerová.
Sue Barkerová. (Autor: SITA/AP)
Jana Sedláková|12. júl 2022 o 06:00

Sue Barkerová, dlhoročná moderátorka Wimbledonu, ukončila ako 66-ročná kariéru.

LONDÝN, BRATISLAVA. Od Petea Samprasa po Novaka Djokoviča, od Steffi Grafovej až po Jelenu Rybakinovú. Wimbledon mal okrem množstva tradícií dlhé roky aj jednu legendu mimo kurtov.

Sue Barkerová je bývalá britská tenistka. Na konci 70. rokov to dotiahla na pozíciu svetovej trojky, vyhrala v kariére pätnásť titulov, tým najslávnejším je jej triumf na Roland Garros 1976. Kariéru ukončila v roku 1984.

A potom sa stala wimbledonskou legendou. Od roku 1993 začala spolupracovať s britskou verejnoprávnou televíziou BBC a začala svojimi rozhovormi pokrývať Wimbledon.

S touto pozíciou sa rozlúčila po Wimbledone 2022.

Málokedy sa stane, aby udalosť, akou je koniec kariéry televíznej redaktorky vzbudila toľko emócií.

"Mediálne pokrývanie Wimbledonu už nikdy nebude rovnaké, keď tam nebude Sue Barkerová. Mali ste pri nej pocit, že sa rozprávate so svojou mamou," píše britský The Guardian.

Britský Daily Mail ju zas nazval "Kráľovnou Wimbledonu".

Moderátorský Federer

Na koniec kariéry si vybrala jedinečnú príležitosť. Do dôchodku odchádza v roku 2022, keď wimbledonský centrálny kurt oslavuje sto rokov.

V prvú turnajovú nedeľu, ktorá bola bežne podľa tradície voľná, no tento rok sa to rozhodli organizátori porušiť a hralo sa, na kurte sa konala veľká oslava.

Prišla veľká väčšina šampiónov Wimbledonu. A celú ceremóniu nemohol uvádzať nikto iný ako práve ona. Sue Barkerová.

Spolu s jej dlhoročným dobrým priateľom Johnom McEnroeom spolu uvádzali príchod množstva wimbledonských šampiónov, medzi ktorých sa postavila aj Barkerová, hoci sama Wimbledon nikdy nevyhrala.

Po tom, čo predstavili všetkých šampiónov a mnohí z nich sa prihovorili publiku, slovo si vzal John McEnroe. "Bez teba budeme stratení," povedal smerom k Barkerovej.

Všetci diváci vstali a tlieskali Barkerovej.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Dodnes ľutuje, že najväčší triumf neoslavovala. Lúči sa legenda Wimbledonu