Polícia nepustila ruskú tenistku do Česka. Turnaj v Prahe bude bez Rusiek i Bielorusiek

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|28. júl 2023 o 14:25

Po Poľsku zasiahli proti Ruskám aj v Česku.

PRAHA. V sobotu sa v Prahe začína turnaj WTA 250. Hoci naň boli prihlásené hráčky z Ruska aj Bieloruska, nakoniec na ňom nenastúpia. 

Už cez týždeň na to poukazoval na sociálnych sieťach Dominik Hašek a žiadal českú vládu a ministerstvo vnútra, aby neumožnili týmto tenistkám na podujatí nastúpiť. 

Česká polícia vo štvrtok na pražskom letisku urobila kontrolu jednej z tenistiek a neumožnila jej vstúpiť do Českej republiky. 

Organizátori turnaja v piatok oznámili, že hráčky z týchto dvoch krajín sa na turnaji nezúčastnia. 

Médiám zaslali organizátori tlačovú správu, v ktorej citovali uvádzajú vyhlásenie českej polície.

„Včera 27. júla 2023 v podvečerných hodinách vykonali príslušníci Inšpektorátu cudzineckej polície na Medzinárodnom letisku Václava Havla pobytovú kontrolu osoby ruskej štátnej príslušnosti, počas ktorej boli zistené dôvody ukončenia jej prechodného pobytu na území. Osobe bol udelený výjazdný príkaz a stanovená lehota na opustenie Českej republiky.“

Meno hráčky v správe nie je uvedené.

Riaditeľ turnaja Miroslav Malý pre idnes.cz uviedol, že išlo o prvú z ruských účastníčok turnaja. Tá vraj už nie je v Česku. 

„Informovali sme o situácii prostredníctvom WTA všetky ďalšie účastníčky s ruským a bieloruským občianstvom, aby na nadchádzajúci turnaj necestovali,“ hovorí Malý. 

V hlavnej súťaži figurovala Bieloruska Alexandra Sasnovičová a v kvalifikácii mali nastúpiť Rusky Diana Šnajderová, Polina Kudermentovová a Erika Andrejevová. 

Uzávierka prihlášok je v piatok popoludní, až následne sa môžu hráčky cez oficiálne kanály WTA z podujatia odhlásiť. 

Minulý týždeň sa podobná situácia stala v Poľsku. Na letisku vo Varšave miestne úrady neumožnili vstup do krajiny ruskej tenistke Vere Zvonariovovej. Rovnako v Nemecku nepovolili úrady vstup do krajiny Anastasii Potapovovej, ktorá bola prihlásená na turnaj do Hamburgu. 

Česká vláda v júni v reakcii na vojnu na Ukrajine rozhodla, že nedovoľuje, aby v Čechách na súťažiach pôsobili športovci z Ruska a Bieloruska. Minister zahraničných vecí Ján Lipavský uviedol, že presadzovanie tohto zákazu je v kompetencii polície. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Polícia nepustila ruskú tenistku do Česka. Turnaj v Prahe bude bez Rusiek i Bielorusiek