Nadal vyhral, ale v chodidle nič necítil. O budúcnosti povie viac po liečbe

Rafael Nadal a Casper Ruud.
Rafael Nadal a Casper Ruud. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|5. jún 2022 o 21:05

Rafael Nadal po štrnásty raz vyhral Roland Garros.

PARÍŽ, BRATISLAVA. Pred týždňom vystúpil z auta na diaľnici a išiel pešo. Nechcel zmeškať finále Ligy majstrov. Hral totiž jeho obľúbený klub Real Madrid.

Nakoniec ho stihol a videl, ako Real Madrid získal svoju štrnástu trofej z Ligy majstrov. A už o niekoľko dní neskôr sa aj pri jeho mene objavilo číslo štrnásť. Po toľký raz Rafael Nadal ovládol grandslamové Roland Garos.

Jeho obľúbený klub hneď po zápase zverejnil na twitter gratuláciu. Nezabudol pripomenúť súvislosť medzi oslavami štrnásteho titulu.

"Gratulujeme Rafaelovi Nadalovi k tomuto historickému výsledku. Je to obrovská česť sledovať skvelého fanúšika Madridu a čestného člena klubu, ako je z neho najlepší tenista všetkých čias. Gratulujeme ku 22. grandslamovému titulu a k štrnástemu na Roland Garros. Bezpochyby, toto je magické číslo v roku 2022," píšu na oficiálnom konte.

Nik nikdy nevyhral žiadny tenisový turnaj v histórii viackrát ako práve Nadal Roland Garros. A celkovo vyhral už 22. grandslamový titul, ani to ešte nikto pred ním nedokázal v modernej ére medzi mužmi.

"Štrnásť grandslamových titulov na jednom turnaji. To je rekord, ktorý nikto nikdy neprekoná," jasal expert televíznej stanice Eurosport Mats Wilander.

"Ja tomu nerozumiem, ako je možné vyhrať 14-krát jeden grandslam. Rafa, prosím, raz nám povedz, ako je toto možné," chválil ho aj krajan Alex Corretja.

Ruud mu nemal ako ublížiť

Nadal zažíval celý druhý týždeň turnaja ťažké súboje. Félix Auger-Aliassime ho v osemfinále trápil skoro 4,5 hodiny, Novak Djokovič vo štvrťfinále viac ako štyri hodiny a Alexander Zverev hral v semifinále proti Nadalovi tri hodiny, nestihli dohrať ani kompletný druhý set, keď musel Nemec pre nešťastné poranenie členka zápas skrečovať.

"Už pri pohľade na pavúka bolo jasné, že to bude veľmi ťažké pre Rafu. Zverev mohol pokojne v semifinále viesť 2:0 na sety, potom musel skrečovať pre zranenie. Nehovorím, že si to Rafa nezaslúžil, ale že vyhral prvý set a aký bol stav v druhom, bolo to aj o šťastí," hodnotila expertka televíznej stanice Eurosport Chris Evertová.

Finále už takú drámu neprinieslo. Nór Casper Ruud v prvom sete a aj na začiatku druhého sympaticky vo svojom prvom grandslamovom finále vzodoroval favoritovi. Prvý set prehral 3:6, v druhom viedol 3:1, ale odvtedy nevyhral ani jednu hru. Duel sa skončil 6:3, 6:3, 6:0 v prospech Nadala.

Mladý nórsky tenista si však vytvorí nové kariérne maximum, bude svetovou šestkou.

"Casper nemal úder, ktorý by mohol Rafovi ublížiť. To rozhodlo," myslí si Evertová.

Nadal s pribúdajúcim časom hral v zápase stále lepšie a lepšie. Na zápas nastúpil proti hráčovi, s ktorým sa súťažne nikdy nestretol.

"Zo všetkého sa v tom zápase dostal. V prvom sete bolo vidieť, že sa obaja oťukávajú, bolo tam dosť chýb. V úvode druhého setu hral Ruud výborne, zdalo sa, že by ho možno aj mohol vyhrať. Rafa sa však udržal v dlhých výmenách. Potom už vyhral jedenásť gemov za sebou, to je neuveriteľné," chválil Nadalov výkon aj Tim Henman.

Experti: Nadal bude najlepší v histórii

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal vyhral, ale v chodidle nič necítil. O budúcnosti povie viac po liečbe