Bývalá svetová šestka Karol Kučera oslavuje jubilejné 50. narodeniny

Karol Kučera.
Karol Kučera. (Autor: SFZ/Roman Ferstl)
TASR|4. mar 2024 o 07:00

Ako prvý Slovák sa dostal do semifinále na grandslame.

BRATISLAVA. Bývalý slovenský tenista Karol Kučera oslávi 4. marca 50. narodeniny.

Na konte má šesť singlových titulov z turnajov ATP a štyri deblové. V januári 1998 na Australian Open sa stal prvým Slovákom v ére samostatnosti, ktorý postúpil na grandslame do semifinále dvojhry.

V septembri 1998 bol svetovou šestkou. V Davisovom pohári reprezentoval Slovensko 12 rokov.

Skalp Petea Samprasa

Kučera sa vydal na profesionálnu tenisovú dráhu v roku 1992. V júni 1993 absolvoval na Roland Garros grandslamovú premiéru v hlavnej súťaži.

V júni 1995 získal na tráve v holandskom Rosmalene prvú trofej na mužskom profesionálnom okruhu, vo finále zdolal Švéda Andersa Järryda v dvoch tajbrejkoch.

V lete 1996 štartoval premiérovo na OH. V Atlante prehral s domácim Američanom Andrem Agassim, ktorý napokon získal zlatú medailu. V októbri 1997 vybojoval v Ostrave druhý titul z podujatí ATP.

Rok 1998 bol pre Kučeru prelomový. Začal ho po boku Kariny Habšudovej víťazstvom na Hopmanovom pohári miešaných družstiev v austrálskom Perthe.

Na Australian Open prišiel ovenčený turnajovým triumfom zo Sydney, kde vo finále zvíťazil nad Britom Timom Henmanom.

Karol Kučera odohral na Australian Open mnoho pamätných zápasov.
Karol Kučera odohral na Australian Open mnoho pamätných zápasov. (Autor: ARCHÍVNE TASR)

V Melbourne mu žreb v 1. kole prisúdil Španiela Sergiho Brugueru. Kučera prešiel cez dvojnásobného víťaza Roland Garros a pod vedením trénera Miloslava Mečířa odštartoval spanilú jazdu.

Vo štvrťfinále vyradil obhajcu titulu Američana Petea Samprasa a získal najcennejší skalp v kariére. V semifinále podľahol neskoršiemu víťazovi Čechovi Petrovi Kordovi.

Svetová šestka

Kučerovi sa darilo aj v ďalšom priebehu sezóny. V auguste vyhral turnaj v New Haven, ktorý bol generálkou na US Open a vo Flushing Meadows sa dostal do štvrťfinále.

Štrnásteho septembra figuroval vo svetovom rebríčku ATP na šiestom mieste, čo bolo jeho kariérové maximum.

V roku 1998 dosiahol Kučera celkovo 53 víťazstiev a zakončil ho ako svetová osmička.

V októbri 1999 pridal na koberci v Bazileji do zbierky piaty titul na ATP Tour.

V roku 2000 vyhral spoločne s Dominikom Hrbatým a Jánom Krošlákom Svetový pohár družstiev v Düsseldorfe. Na OH 2000 v Sydney postúpil s Hrbatým do štvrťfinále štvorhry.

Štátne vyznamenanie

Jeho ďalšiu kariéru poznačili zranenia zápästia a ramena. V roku 2003 získal v Kodani šiesty singlový titul na okruhu ATP po finálovom triumfe nad Belgičanom Olivierom Rochusom a vrátil sa do najlepšej svetovej päťdesiatky.

Na OH 2004 v Aténach prehral v 1. kole s Rusom Maratom Safinom. Kariéru ukončil v decembri 2005 po finále Davisovho pohára, v ktorom Slovensko prehralo v bratislavskom NTC s Chorvátskom 2:3.

V auguste 2006 mu prezident Ivan Gašparovič udelil štátne vyznamenanie - Rad Ľudovíta Štúra II. triedy - za mimoriadne významné zásluhy v oblasti rozvoja športu.

Po skončení kariéry Kučera odovzdával svoje skúsenosti mladým hráčom.

V marci 2020 sa stal poslancom Národnej rady Slovenskej republiky a v júni ho vymenovali za splnomocnenca vlády SR pre mládež a šport.

V súčasnosti pôsobí ako tréner slovenského daviscupového reprezentanta Lukáša Kleina, ktorého chce dostať do elitnej svetovej stovky.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Bývalá svetová šestka Karol Kučera oslavuje jubilejné 50. narodeniny