Tenis, Davisov pohár: Známych 5 štvrťfinalistov

Kapitán španielskeho tímu Emilio Sanchez Vicario gratuluje Fernandovi Verdascovi (vľavo), ktorý spoločne s Felicianom Lopezom vybojoval rozhodujúci bod.
Kapitán španielskeho tímu Emilio Sanchez Vicario gratuluje Fernandovi Verdascovi (vľavo), ktorý spoločne s Felicianom Lopezom vybojoval rozhodujúci bod. (Autor: AFP)
SITA|10. feb 2008 o 11:02

BRATISLAVA 10. februára (SITA) - Po sobotňajších štvorhrách je známych päť účastníkov štvrťfinále Davisovho ...

BRATISLAVA 10. februára (SITA) - Po sobotňajších štvorhrách je známych päť účastníkov štvrťfinále Davisovho pohára 2008 tenisových reprezentačných družstiev mužov, z nich jedna kompletná dvojica.

Medzi najlepších osem, ktorí sa stretnú 11. - 13. apríla, na viedenskej antuke, hoci mala zneistiť ich krok, bez zakolísania postúpili trofej obhajujúce Spojené štáty americké. Bratia Bob a Mike Bryanovci si po piatkových úspechoch Andyho Roddicka i Jamesa Blaka vylepšili svoju deblovú bilanciu v rámci "šalátovej misy" na 14:1 a nedeľňajšie dvojhry v hale Ferryho Dusiku sa stali len formalitou.

USA už vedia, že najbližšie budú mať výhodu domáceho prostredia, a to proti Francúzsku. Americká tenisová asociácia USTA totiž vopred pre takúto eventualitu ohlásila ako dejisko Winston-Salem. Zámorský tím vlani v tomto meste-dvojičke v Severnej Karolíne v rovnakej fáze súťaže zdolal Španielsko bez Rafaela Nadala 4:1. Za tri dni vtedy káder kapitána Patricka McEnroa podporilo 43 359 divákov.

Krajina "galského kohúta" má nezvratné vedenie 3:0 nad Rumunskom v Sibiu, keď po singlistoch Richardovi Gasquetovi a ostro sledovanom debutantovi Joovi-Wilfriedovi Tsongovi bodovala aj renomovaná dvojica Arnaud Clément, Michael Llodra. Na pokorenie medzinárodne oveľa menej rešpektovaných Florina Mergeu a Horiu Tecaua však potrebovali vlaňajší wimbledonskí šampióni päť setov resp. 4 hodiny a 7 minút. Prvý mečbal pritom mali už o 2 hodiny a 3 minúty skôr.

Česi v Ostrave proti barážovým premožiteľom Slovákov zo sezóny 2006 Belgičanom napokon zvolili tandem zložený z účastníkov piatkových dvojhier a Tomáš Berdych s Radkom Štepánkom sa sami za 4 hodiny a 21 minút postarali o tom, že v záverečný tretí deň už nebudú oni či ich kolegovia čeliť tlaku. Takéto rozuzlenie znamená postup Česka do štvrťfinále po šiestich rokoch.

Istotu podľa všeobecných očakávaní už v predstihu má aj Argentína, ktorá v Buenos Aires zásluhou Joseho Acasusa a Davida Nalbandiana má nepreklenuteľný náskok pred Veľkou Britániou oslabenou absenciou Andyho Murraya. Domáci v druhej časti odvrátili tri setbaly a zachovali si šancu na desiaty dokonalý výsledok 5:0 z ostatných jedenástich vystúpení v Južnej Amerike, kde naposledy - už v septembri 1998 - triumfoval výber SR a odvtedy už len Chorvátsko neutrpelo debakel.

Takisto v Južnej Amerike najrýchlejším možným spôsobom potvrdilo úlohu favorita Španielsko. Aj bez spomenutého Nadala, ďaleja Davida Ferrera i Juana Carlosa Ferrera v Lime zobralo ilúzie Peru, začiatočníkovi medzi 16-člennou daviscupovou smotánkou, a bude hrať s postupujúcim zo stretnutia Nemecko - Kórejská republika.

Nemci aj bez Tommyho Haasa, Nicolasa Kiefera a deblových špecialistov Michaela Kohlmanna a Alexandra Waskeho sú v Braunschweigu na prahu zdolania ázijského tímu, premožiteľa Slovenska v septembrovom bratislavskom dueli o účasť medzi elitou. Po štvorhre vedie z hostiteľov 2:1 aj Izrael, oprávnene sa opierajúci v párovej zložke stretnutia so Švédskom v Ramat Hašarone o Jonathana Erlicha s Andym Ramom, čerstvých šampiónov z Australian Open. Víťaz nedávneho Grandslamu Ázie a Pacifiku sa v debli postavil na dvorec aj v Moskve.

Novak Djokovič, ktorý sa postavil k víťazovi mixu z Melbourne Nenadovi Zimonjičovi, v piatok chýbal nováčikovi vo svetovej skupine Srbsku proti najvyššie nasadenému Rusku pre virózu, ale riskoval za nepriaznivého stavu 0:2 z pohľadu balkánskeho družstva štart a pomohol hosťom zachovať nádej proti Michailovi Južnému s Dmitrijom Tursunovom nádej. Kapitáni Šamil Tarpiščev i Bogdan Obradovič sa zatiaľ záväzne nevyjadrili k nedeľňajším zostavám, ale Malá športová aréna v Lužnikách aj napriek tomu uvidí atraktívny súboj svetovej štvrorky s trojkou, teda Nikolaja Davydenka s Novakom Djokovičom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Tenis, Davisov pohár: Známych 5 štvrťfinalistov