Tenis, Australian open: Hrbatý po päťsetovej dráme v 3. kole

SITA|19. jan 2006 o 11:45

MELBOURNE 19. januára (SITA) - Z dvojice slovenských tenistov, ktorí zohrali vo štvrtok svoje zápasy 2. kola dvojhry na úvodnom grandslamovom turnaji roka Australian Open (dotácia 19,3 mil. AUD), uspel ...

MELBOURNE 19. januára (SITA) - Z dvojice slovenských tenistov, ktorí zohrali vo štvrtok svoje zápasy 2. kola dvojhry na úvodnom grandslamovom turnaji roka Australian Open (dotácia 19,3 mil. AUD), uspel iba jeden. Dominik Hrbatý zdolal v jednom z najdlhších a najdramatickejších súbojov na tohtoročnom podujatí v Melbourne Belgičana Dicka Normana za 231 minút 6:2, 7:5, 5:7, 4:6, 10:8. Slovenská jednotka viedla už 2:0 na sety, mala brejk navrch v treťom, napriek tomu veľa nechýbalo, aby zápas stratila. Hrbatému sa takmer nevyplatilo množstvo zahodených brejkbalov, keď z celkového počtu 31 možností využil iba 8.

Už bezmála 35-ročný Norman (104. v ATP Entry) bojoval o svoj životný úspech na Australian Open, kde doteraz vždy vypadol už v 1. kole. Hrbatý postúpil medzi 32 najlepších v Melbourne už po šiesty raz. Súperom slovenskej jednotky v súboji o postup do osemfinále bude ruský tenista Igor Andrejev.

Martina Suchá skončila svoju púť v 2. kole dvojhry. Nad sily 25-ročnej rodáčky z Nových Zámkov bola turnajová dvadsiatka Talianka Flavia Pennettová, ktorá zvíťazila za 63 minút hladko 6:3, 6:0. Slovenka počas celého stretnutia slabo podávala, keď dokázala len raz vyhrať svoj servis. Suchá sa rozlúčila z Melbourne rovnako ako vlani v 2. kole. Jej najlepším výsledkom z otvorených majstrovstiev Austrálie zostáva osemfinále z roku 2002.

Úspešný vstup do turnaja vo štvorhre absolvovala Daniela Hantuchová. Spolu s Japonkou Ai Sugijamovou v pozícii turnajových šestiek zdolali v 1. kole mladý český pár Nicole Vaidišová - Barbora Strýcová 7:5, 6:3. Súperkami Hantuchovej so Sugijamovou v 2. kole budú Číňanky Na Li a Šuai Peng.


Slováci vo štvrtok na Australian Open 2006 - súhrn


Dvojhra žien - 2. kolo:

Martina Suchá (SR) - Flavia Pennettová (20-Tal.) 3:6, 0:6 za 63 minút

V prvom sete mali obe hráčky problém udržať si servis. Úvod bol ako na hojdačke. Suchá (96. vo WTA) stratila hneď svoje prvé podanie a vzápätí prehrávala 0:2. Rýchlo vyrovnala na 2:2, no zlepšenie nepotvrdila. Po sérii rebrejkov bolo 4:3 pre 23-ročnú Talianku, ktorá už potom vyhrala svoje podanie a za stavu 5:3 pri servise súperky premenila tretí brejkbal na 6:3. Prvý set trval 33 minút. Druhý set mal už rýchly spád. Všestranne lepšia dvadsiata hráčka sveta Pennettová nedovolila súperke takmer nič. Slovenka zle podávala, účinnosť prvého aj druhého servisu mala hlboko pod 50%. Talianka vyhrala bez straty gemu 6:0, pričom na víťazné údery v celom stretnutí dominovala 16:6. Pennettová postúpila do 3. kola Australian Open vôbec po prvý raz. Bilanciu so Suchou si zlepšila na 2:0.


Martina Suchá: "Mala som ťažkú súperku. Myslím si, že som nehrala zle, ale ani svoj najlepší tenis. Pennettová bola dnes na kurte lepšia. V prvom sete sme sa od začiatku síce ťahali, jeho záver mi však nevyšiel. V druhom sete som sa, bohužiaľ, už nechytila. Tie gemy sa vždy otočili na jej stranu."


Dvojhra mužov - 2. kolo:

Dominik Hrbatý (12-SR) - Dick Norman (Belg.) 6:2, 7:5, 5:7, 4:6, 10:8 za 231 minút

V úvode stretnutia si obaja tenisti vyhrali svoje podania, hoci hneď pri tom prvom Belgičanovom mal slovenský hráč dva brejkbaly. Hrbatý vzal prvýkrát dvojmetrovému Normanovi servis v piatom geme a vzápätí sériou ďalších štyroch gemov vyhral prvý set hladko za 23 minút 6:2. V druhom dejstve 28-ročný Slovák súperovi ušiel na 3:1, ale belgický ľavák vyrovnal na 3:3. V dramatickej koncovke sa v jedenástej hre Hrbatý opäť dostal pri súperovom podaní k brejkbalu a využil ho. Vzápätí pridal pri svojom servise siedmy bod a po hodine hry viedol 2:0 na sety. Rozbehnutý potom hneď na začiatku tretieho setu vzal súperovi podanie, ale ten nerezignoval. Vyrovnal na 1:1 a v siedmom geme dokonca slovenského súpera po druhý raz v stretnutí brejkol. Ten mu to hneď vrátil, ale koncovku setu Bratislavčan nezvládol. Za stavu 5:6 a 30:40 pri podaní Hrbatého, Norman využil setbal a znížil na 1:2 na sety. Belgičan, ktorý hrá v hlavnej súťaži v Melbourne iba po tretí raz, si začal viac veriť a vo štvrtom sete takmer bez problémov držal svoj servis. Rodák z Waregemu mal v tých fázach vyššiu úspešnosť podania ako slovenský tenista a v treťom a štvrtom sete zahral aj viac víťazných úderov (29:20). V závere setu potom vyviedol to isté, čo v koncovke tretieho. Za stavu 5:4 sa dostal pri Hrbatého podaní k brejkbalu, ktorý bol zároveň setbalom a hneď prvý využil. Po dve a polhodine bol stav setov vyrovnaný na 2:2 a začínalo sa odznova. V úvode rozhodujúceho dejstva vrhol slovenský tenista všetky sily do útoku a pri Belgičanovom podaní sa dostal postupne k štyrom brejkovým loptám. Ani jednu však nevyužil a Norman viedol 1:0. Potom si obaja súperi vyhrávali svoje podanie s tým, že slovenský tenista nevyužil ďalšie dva brejkbaly. V siedmom, tzv. Tildenovom geme, sa konečne Hrbatému podarilo preraziť Belgičanov nedobytný servis, ale vzápätí neuhral pri svojom podaní ani fiftín a opäť bolo vyrovnané - 4:4. Potom sa obaja súperi ťahali až do stavu 8:8, keď slovenský tenista konečne premenil druhý z dvanástich brejkbalov, ktoré si vytvoril v piatom sete. Vzápätí išiel podávať na víťazstvo a za stavu 40:30 premenil hneď prvý mečbal. Bilanciu s Belgičanom si Hrbatý vylepšil na 2:0. Po Rakúšanovi Oliverovi Marachovi v 1. kole zvládol v Melbourne už druhý zápas v päťsetovej koncovke.


Dominik Hrbatý: "Začiatok zápasu mi celkom vyšiel. Po dvoch setoch to však súperovi začalo padať z returnu. Možno som mal niekedy inak zaservovať, takticky viac na telo. Norman sa okrem servisu zlepšil aj od základnej čiary v úderoch, ktoré dovtedy kazil. Vo štvrtom sete som nevyužil ani jeden brejkbal a dal som mu šancu ísť ďalej. V piatom sete som mal na 4:3 brejk hore, potom som ho stratil, ale všimol som si, že súper už nestíha. Za treťou-štvrtou loptou už ani nebehal. Potom si zobral aj oddychový čas, ani neviem, čo mu bolo, zrejme kŕče. V tej chvíli som už vedel, že keď si podržím servis a budem ho rozbehávať, mám veľkú šancu vyhrať. Nebol to určite môj najdlhší zápas, už som hral aj štyri a pol hodiny, myslím, že proti Gaudiovi. Ani fyzicky nebol zápas s Normanom až taký náročný, keďže sme nehrali veľa výmen. Súper to buď ´zabil´ z prvej respektíve druhej lopty alebo potom pokazil. Najbližší súper Andrejev môže byť veľmi ťažký, lebo je vo forme. V Sydney sa dostal až do finále. Má nepríjemný preliftovaný forhend a keďže nechodí príliš na sieť, očakávam veľa výmen od základnej čiary. Musím sa dobre pripraviť. Súčasťou prípravy bude aj piatková štvorhra."


Štvorhra žien - 1. kolo:

Daniela Hantuchová, Ai Sugijamová (6-SR/Jap.) - Nicole Vaidišová, Barbora Strýcová (ČR) 7:5, 6:3


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenis, Australian open: Hrbatý po päťsetovej dráme v 3. kole