Svetový pohár 2014 v basketbale bude bez Rusov a Číňanov

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. (Autor: SITA/AP)
SITA|31. jan 2014 o 12:04

El Mundo Deportivo referuje, že dve krajiny sa stiahli z boja o voľnú kartu.

MADRID. Majstrovstvá sveta v basketbale mužov, ktoré sa v Španielsku 30. augusta - 14. septembra premiérovo uskutočnia pod názvom Svetový pohár, budú bez Ruska a Číny, píše denník El Mundo Deportivo.

Obe krajiny splnili požiadavky Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) na udelenie voľnej karty, ale krátko pred sobotňajším rozhodnutím sa údajne stiahli.

FIBA v prvý februárový deň rozhodne o štyroch zostávajúcich miestenkách na SP, z hry sa minulý týždeň odhlásili aj Taliani. Rusi a Číňania patrili do najužšieho okruhu favoritov na druhú šancu.

V hre po rošádach zostali ešte Nigéria, Brazília, Kanada, Venezuela, Katar, Bosna a Hercegovina, Fínsko, Nemecko, Grécko, Izrael, Poľsko a Turecko. Žreb SP 2014 naplánovali na 3. februára. Na šampionáte bude štartovať 24 mužstiev, 20 účastníkov je už známych.

Maximálny počet krajín s voľnou kartou z jednej geografickej zóny (Európa, Ázia, atď.) je tri. FIBA podľa vlastnej rétoriky berie do úvahy športové a ekonomické hľadisko uchádzačov, takisto popularitu basketbalu v krajine či účasť najlepších hráčov krajiny na záverečnom turnaji.

Vážnymi adeptmi na voľnú kartu sú Brazílčania, ktorí na MS nechýbali od roku 1950, ale v tohtoročnej juhoamerickej kvalifikácii šokujúco ani nepostúpili zo základnej skupiny, ďalej Turci či Gréci.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Svetový pohár 2014 v basketbale bude bez Rusov a Číňanov