Súperom Nadala bude Djokovič. Najťažšie štvrťfinále, vraví

Novak Djokovič v osemfinále hladko zdolal Richarda Gasqueta.
Novak Djokovič v osemfinále hladko zdolal Richarda Gasqueta. (Autor: TASR/AP)
TASR|1. jún 2015 o 14:32

Rafael Nadal bojuje o jubilejný desiaty triumf na Roland Garros. Už vo štvrťfinále však bude hrať so svetovou jednotkou.

PARÍŽ. Švajčiarsky tenista Roger Federer nasadený ako druhý zvíťazil v osemfinále dvojhry mužov na grandslamovom turnaji Roland Garros na antuke v Paríži nad domácim Gaelom Monfilsom 6:3, 4:6, 6:4, 6:1.

Duel v pondelok dohrávali od tretieho setu. V nedeľu ho prerušili pre tmu.

"Počínal som si solídne. Presne tak, ako som chcel. Dobre som sa hýbal a podával som lepšie ako súper," povedal podľa Twitteru podujatia na tlačovej besede Federer.

Švajčiar mal pomer víťazných úderov a nevynútených chýb 41:35, Monfils 33:37. Premenil šesť z trinástich brejkbalov, kým Francúz dva zo štyroch.

Monfils sa po zápase sťažoval na zdravotnú indispozíciu. "Už niekoľko dní som chorý, nezostala mi žiadna energia. Myslím si, že to z diania na kurte bolo zjavné. Nedokázal som mu konkurovať," vraví.

Miestny šampión zo sezóny 2009 Federer bude vo štvrťfinálovom derby čeliť hrdinovi Australian Open 2014 - krajanovi Stanovi Wawrinkovi. Má s ním vysoko pozitívnu bilanciu 16:2.

Federer sa prebojoval do osmičky na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska jedenásty raz v kariére. Je to miestny rekord tzv. Open Ery.

S desiatimi štvrťfinále nasleduje Španiel Rafael Nadal, deväťkrát hrali medzi najlepšou osmičkou Argentínčan Guillermo Vilas a Američan Andre Agassi.

Zostrih zo zápasu medzi Federerom a Monfilsom (nedeľa).

Federer zvýšil v bilancii proti 28-ročnému Monfilsovi na 9:4. Vo Francúzsku má proti nemu skóre už 4:0. Francúz pritom uspel v ostatných dvoch vzájomných súbojoch - zhodne na antuke.

Triumfoval v rámci novembrového daviscupového finále v Lille a v apríli v Monte Carle. Na Roland Garros však skúsenému súperovi nestačil.

Federer predviedol konzistentnejší, cieľavedomejší a disciplinovanejší výkon. Zaujímavosťou je, že v minulosti vždy po zdolaní Monfilsa bol až vo finále Roland Garros.

Švajčiar štartuje na turnaji 17. raz - je to rekord medzi aktívnymi tenistami. Absolútne maximum držia domáci Fabrice Santoro a Francois Jauffret s dvadsiatimi účasťami.

Federer minulý rok prehral práve v osemfinále s Lotyšom Ernestsom Gulbisom. Teraz 62. štartom za sebou na podujatí veľkej štvorky vyrovnal rekord otvorenej éry v podaní už neaktívnej Japonky Ai Sugijamovej.

monfils_tasrap.jpg

Gael Monfils (vľavo) blahoželá Rogerovi Federerovi k víťazstvu. FOTO - TASR/AP.

Medzi najlepšiu osmičku postúpil aj tretí nasadený Brit Andy Murray. V pondelok zvíťazil nad domácim rovesníkom Jérémym Chardym 6:4, 3:6, 6:3, 6:2.

V druhom sete pritom nezužitkoval žiadny z piatich brejkbalov, zatiaľ čo Francúz premenil svoj jediný. A hneď na úvod tretieho dejstva išiel jeho súper do brejkového vedenia.

Brit však okamžite odpovedal a presadil sa aj na príjme v ôsmom geme. A v deviatom premenil druhý setbal. V druhej hre štvrtého setu odvrátil hrozbu straty podania, následne sám dosiahol brejk a prakticky rozhodol.

V štatistike proti Chardymu zvýšil na 7:1. Nadviazal na májový úspech z Ríma 6:4 a 6:3. Jedinú prehru utrpel pred troma rokmi v Cincinnati.

Murray bude vo štvrťfinále hrať s 33-ročným španielskym finalistom ročníka 2013 Davidom Ferrerom (8.). Ten v pondelok presvedčivo vyradil Chorváta Marina Čiliča (6:2, 6:2, 6:4).

Brit síce vedie v štatistike vzájomných súbojov 9:6, ale prehral všetky štyri doterajšie duely na antuke - vrátane štvrťfinále RG 2012.

V tejto sezóne však Murray vyhral turnaje v Mníchove a v Madride. A tohtosezónnu antukovú zápasovú bilanciu má 14:0.

Vo štvrťfinále Roland Garros je piaty raz. Na grandslamových turnajoch ťahá šnúru sedemnástich prienikov do najlepšej osmičky. V skoršej fáze naposledy zaváhal na US Open 2010 - vtedy v 3. kole nestačil na Švajčiara Stana Wawrinku.

Medzi najlepšiu osmičku postúpil aj obhajca prvenstva a deväťnásobný víťaz Roland Garros Rafael Nadal. Američana Jacka Socka zdolal v ich premiérovom vzájomnom dueli 6:3, 6:1, 5:7, 6:2.

nadal.jpg

Rafael Nadal vo Francúzsku zatiaľ potvrdzuje úlohu favorita. FOTO - TASR/AP.

Nadal dosiahol svoj 23. úspech proti vyzývateľom z USA z ostatných 24 konfrontácií. Na antuke má proti nim celkové skóre 12:0. V parížskej osmičke je desiaty raz.

Nadal má na Roland Garros zápasovú bilanciu 70:1. Dosiaľ jedinú prehru utrpel v osemfinálovom 4. kole ročníka 2009 od Švéda Robina Söderlinga. Triumfoval v rokoch 2005 - 2008 a 2010 - 2014. Usiluje sa o jubilejný 10. primát.

Do francúzskej metropoly pricestoval prvý raz bez toho, aby mal na konte aspoň jeden titul z európskej antukovej časti predmetnej sezóny. Jeho najbližšia prehra bude 150. v kariére na hlavnom profesionálnom okruhu.

Ak Nadal znova vyhrá Roland Garros, stane sa prvým tenistom v tzv. otvorenej ére a len druhým s dvojciferným počtom singlových titulov z jedného grandslamového podujatia.

Austrálčanka Margaret Courtová sa v období 1960 - 1973 jedenásťkrát radovala na Australian Open.

Nadal je prvým hráčom so sedemdesiatimi zápasovými úspechmi na Roland Garros. Za maximami iných vrcholných turnajov však zaostáva - Australian Open (Federer - 75), Wimbledonu (Američan Jimmy Connors - 84) a US Open (takisto Connors - 98).

Vo štvrťfinále sa stretne so srbským lídrom svetového rebríčka Novakom Djokovičom, ktorého porazil v miestnom finále v rokoch 2012 a 2014. Djokovič v pondelok porazil domáceho Richarda Gasqueta.

V bilancii vzájomných zápasov prehráva Djokovič s Nadalom 20:23, ale v apríli práve na antuke v monackom Monte Carle triumfoval Srb dva razy 6:3.

Vo Francúzsku prechádza podujatím bez straty setu. Dosiahol svoj 26. zápasový úspech za sebou. A už 41. bez prerušenia na vrcholných fórach - veľkej štvorke, ATP World Tour Finals či ATP World Tour Masters 1000.

Celkovo naposledy ťahal za kratší koniec 28. februára so Švajčiarom Rogerom Federerom vo finále v Dubaji v SAE.

Srbovi chýba práve úspech na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska na zavŕšenie tzv. kariérneho Grand Slamu. Vo Francúzsku môže na grandslamovej scéne nadviazať na svoj triumf z Melbourne.

Double Australian Open - Roland Garros naposledy získal Američan Jim Courier už v sezóne 1992.

"Pavúk je neúprosný, človek si súpera proste nevyberie. Na antuke mám však dostatok sebavedomia na to, aby som zdolal aj Nadala. Moje výkony sa v priebehu turnaja zlepšujú," povedal Djokovič po triumfe nad Gasquetom.

"Bude to zrejme moje doposiaľ najťažšie štvrťfinále na Roland Garros, dám ale do toho všetko. Každý zápas na tomto turnaji si užívam," reaguje Nadal.

Roland Garros - osemfinále mužov:

Roger Federer (2-Švajč.) - Gael Monfils (13-Fr.) 6:3, 4:6, 6:4, 6:1

David Ferrer (7-Šp.) - Marin Čilič (9-Chor.) 6:2, 6:2, 6:4

Andy Murray (V. Brit.-3) - Jérémy Chardy (Fr.) 6:4, 3:6, 6:3, 6:2

Rafael Nadal (Šp.-6) - Jack Sock (USA) 6:3, 6:1, 5:7, 6:2

Novak Djokovič (1-Srb.) - Richard Gasquet (20-Fr.) 6:1, 6:2, 6:3

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Súperom Nadala bude Djokovič. Najťažšie štvrťfinále, vraví