Španieli sú majstri sveta vo futbale. V Afrike zdolali Holandsko 1:0

Španielsky brankár Iker Cassilas.
Španielsky brankár Iker Cassilas. (Autor: SITA/AP, TASR/AP, ČTK/AP)
Sportnet|11. júl 2010 o 20:30

Futbalisti Španielska vyhrali veľké finále na majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike. Nad Holandskom vyhrali 1:0 gólom štyri minúty pred koncom predĺženia.

JOHANNESBURG. Futbalisti Španielska získali titul majstrov sveta. V nedeľu vo finále 19. MS majstri Európy zdolali Holanďanov 1:0 po predĺžení, o ich historickom triumfe rozhodla presná strela Andresa Iniestu v 116. minúte.

Španielsko sa stalo v poradí ôsmou krajinou s majstrovským titulom. Zverenci Vicenteho del Bosqua prešli celou vyraďovacou fázou v Juhoafrickej republike zásluhou triumfov 1:0, predtým trikrát v riadnom hracom čase a zároveň ukončili šnúru 25 stretnutí výberu "oranjes" bez prehry. Úradujúci kontinentálni šampióni pri svojej premiérovej účasti vo finále MS teda dokráčali k najväčšiemu futbalovému úspechu v histórii a na tróne po 1463 dňoch nahradili Talianov.

Zlatú loptu pre najlepšieho hráča šampionátu získal Uruguajčan Diego Forlán.

6.jpg

Na vypredanom johannesburskom štadióne Soccer City, v hľadisku ktorého sa tiesnilo 84.490 divákov, nechýbal legendárny symbol demokracie v JAR a bývalý prezident krajiny, 91-ročný Nelson Mandela, ktorý pre tragickú udalosť v rodine vynechal otvárací ceremoniál 11. júna.

Štatistiky zápasu

Celkový počet striel: 13:18

Strely na bránu: 5:6

Strely mimo bránu: 8:12

Odpískané fauly: 28:19

Držanie lopty (%): 44:56

Ofsajdy: 7:6

Rohové kopy: 6:8

Žlté karty: 8:5

Červené karty: 1:0

Do základnej zostavy trénera Holanďanov Berta van Marwijka sa vrátili po trestoch defenzívny štít Nigel de Jong a obranca Gregory van der Wiel. Výber Španielska pod vedením Vicente del Bosqueho nastúpil v rovnakej zostave ako v semifinále proti Nemecku, teda s Pedrom Rodriguezom na poste Fernanda Torresa.

B2.jpg

Finále MS v Afrike

Holandsko - Španielsko 0:1 pp

Gól: 116. Iniesta. Žlté karty: van Persie, van Bommel, de Jong, van Bronckhorst, Heitinga, Robben, van der Wiel, Mathijsen - Puyol, Ramos, Capdevila, Xavi. Červená karta: 109. Heitinga po 2 ŽK, rozhodovali: Webb - Cann, Mullarkey (všetci Angl.), 84.490 divákov (vypredané).

l1a22.jpg

Pozrite si rozhodujúci gól.

Holandsko: Stekelenburg - van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst (105. Braafheid) - van Bommel, de Jong (99. van der Vaart) - Robben, Sneijder, Kuyt (71. Elia) - van Persie

Španielsko: Casillas - Ramos, Pique, Puyol, Capdevila - Busquets, Xabi Alonso (87. Fabregas) - Pedro (60. Navas), Xavi, Iniesta - Villa (106. Torres)

Finálový duel podľa očakávania expertov nepriniesol strhujúci futbal, oveľa viac sa dbalo na taktický zámer neinkasovať. Holanďania pôsobili v prvých minútach nervóznejšie, v prvej polhodine sa prezentovali tvrdou hrou na hranici únosnosti, akoby chceli súpera zastrašiť. Ten mohol gólovo udrieť už v 5. minúte, po priamom kope Xaviho sa pekne zavesil do vzduchu Ramos, no jeho hlavičku s vypätím síl vyrazil brankár Stekelenburg. "Oranjes" odpovedali propagačnou strelou Kuyta po zbytočnej chybe Španielov, lopta síce pred Casillasom skočila, no ten ju skrotil. Španieli boli aktívnejší, v 11. minúte sa pekne kľučkou uvoľnil Ramos, no jeho strieľaný center zrazil na roh stopér Heitinga.

3.jpg

O pár sekúnd sa po dlhom centri za obranu dostal k zakončeniu Villa, jeho strela ale trafila z uhla len bočnú sieť. To bolo na dlhé chvíle všetko futbalové, negatívne zaujali len nešetrné zákroky defenzívnych holandských štítov van Bommela na Iniestu a šľapák de Jonga do hrude Xabiho Alonsa, ocenené milosrdne len žltými kartami. Menšie vzrušenie priniesla 34. minúta, Holanďania vracali súperovi športovo loptu, ale veľmi čudne. Jobulani kuriózne skočila pred Casillasom, ktorý ju našťastie pre Španielov tečoval len na roh a nie do vlastnej siete.

Európsky šampión mal síce loptu podľa očakávania viac pod kontrolou, ale nedostal sa k jeho typickej hre s mnohými krátkymi prihrávkami. Možno aj preto, lebo snahu obetoval pozornému bráneniu a zdvojovaniu Robenna so Sneijderom. Až v úplnom závere polčasu sa osmelili aj Holanďania, Robben sa z rohu šestnástky typicky uvoľnil a jedovato vypálil ľavačkou k žrdi, no výborný zákrok predviedol aj Casillas.

1.jpg

Aj druhý polčas bez gólov

Aj druhé dejstvo ponúklo spočiatku rovnaký obraz hry, ako prvé. Vyrovnaný priebeh, pozorné obrany, chýbajúcu futbalovú kreativitu nahrádzala agresivita a tvrdosť. Jeden z kľúčových momentov priniesla 62. minúta, z čista jasna sa po krásnej Sneijderovej prihrávke rútil sám na Casillasa Robben. No v rozhodujúcom okamihu zlyhal, keď do protipohybu padajúci španielsky brankár vyrazil loptu nohou.

B1.jpg

V 70. minúte sa do najväčšej šance dovtedajšieho priebehu dostali Španieli, po prudkom prízemnom centri striedajúceho Navasa, si Heitinga dal sám sebe "jasle", lopta prešla k Villovi, ten zakončil, no zázračným skokom mu loptu zrazil predtým sám chybujúci holandský stopér. Španielsky stroj pridal na obrátkach, aktívnemu Villovi strelu zblokovala obrana na roh, po ktorom sa z päťky dostal v obrovskej šanci k zakončeniu hlavou opäť úplne osamotený Ramos, no lopta šla nad bránu.

Holanďania v závere už nerozohrávali akcie, loptu často odkopávali, no ich súper sa nevedel presadiť. Naopak, v 83. minúte sa opäť do úniku dostával Robben, Puyol ho fauloval, špílmacher Bayernu sa napriek tomu s loptou dostal až ku Casillasovi, ale rozhodený nedokázal zakončiť. V posledných minútach riadneho hracieho času sa už nič vážnejšie neudialo a zápas dospel do predĺženia. Bolo to už šiestykrát v histórii, čo mal zápas o zlato pridávaný extračas.

2.jpg

Po dvoch minútach predĺženia mohol Webb pokojne po zákroku Heitingu na Villu pískať penaltu, no jeho píšťalka zostala nemá. "La Furia Espaňola" mohla rozhodnúť o pár chvíľ, Fabregas v úniku vo veľkej šanci trafil len nohy Stekelenburga. O ďalších pár sekúnd sa to mohlo podariť po centri na druhej strane, Mathijsenova hlavička ale smerovala tiež nad. Strhujúce predĺženie pokračovalo, Navasov pokus zblokoval van Bronckhorst len so šťastím tesne mimo vlastnej brány.

V druhej časti predĺženia musel v 110. minúte po druhej žltej predčasne pod sprchy Heitinga, ktorý stiahol Iniestu. Práve Iniesta sa stal napokon hrdinom finále, keď po krásnej prihrávke Fabregasa chladnokrvne podstrelil holandského gólmana v 116. minúte a rozhodol o historickom úspechu Španielska. Holanďania neuspeli v treťom finále MS po rokoch 1974 a 1978.

Vyjadrenia aktérov

Vicente del Bosque, tréner Španielska: "Bol to ťažký, ťažký zápas. Mali sme viac gólových šancí, v konečnom dôsledku sme si preto zaslúžili vyhrať. Trvdo sme 50 dní pracovali, nezažili sme negatívnu vec, všetci sme teraz zjednotení a šťastní. Je to slávny deň pre Španielsko".

Andrés Iniesta, stredopoliar Španielska, strelec rozhodujúceho gólu a Muž zápasu: "Neexistujú slová, ktorými by sa dali popísať tieto pocity. Po strelení gólu som si pomyslel na moju rodinu a všetkých blízkych ľudí. Triumf je vyústením množstva tvrdej roboty."

Dirk Kuyt, útočník Holandska: "Sme sklamaní i nahnevaní, pretože sme boli veľmi blízučko. Nerád sa na niečo vyhováram, ale podľa mňa nás o trofej pripravili rozhodcovia. Občas som mal pocit, že sme v podstate bez šance. Zostaňme však pri tom, že súper zvíťazil a je teda oprávneným šampiónom."

Bert van Marwijk, tréner Holandska: "Dúfal som, že dosiahneme na jedenástky. Vyhral lepší tím. Zlomilo mi srdce, že sme prehrali vo finále MS."

Nigel de Jong, stredopoliar Holandska: "Sklamanie je samozrejme obrovské. Skúsili sme všetko a odovzdali sme všetky sily, nedokázali sme ale získať zlato. Rozhodca urobil viacero nepresností. Pred rozhodujúcim gólom sme mali kopať roh. Ale to je futbal. Musíme zdvihnúť hlavy."

Xabi Alonso, stredopoliar Španielska: "Je to neskutočné. Som v eufórii. Jediné, čo sa počíta, je víťazstvo vo finále. Bolo to ťažké, ale dokázali sme zvíťaziť. Iniesta by si zaslúžil Zlatú loptu."

Giovanni van Bronckhorst, kapitán Holandska: "Všetci okrem rozhodcov zaregistrovali, že v tej situácii po priamom kope Wesleyho Sneijdera sme mali kopať roh. Zreteľne som to videl aj z lavičky, na ktorej som vtedy už sedel pre svalové problémy. Bol to zjavne nesprávny verdikt a prakticky z protiútoku sme inkasovali."

4.jpg

Niekoľko minút pred začiatkom finálového stretnutia futbalových MS 2010 medzi Holandskom a Španielskom vbehol na trávnik johannesburského štadióna Soccer City fanúšik a podarilo sa mu dostať do blízkosti vystavenej trofeje. Niekoľkým príslušníkom ochranky a organizátorom sa ho podarilo zvaliť na zem skôr, ako sa jej dotkol.

Na štadióne nechýba legendárny symbol demokracie v JAR a bývalý prezident krajiny, 91-ročný Nelson Mandela, ktorý pre tragickú udalosť v rodine vynechal úvodný ceremoniál 11. júna.

5.jpg

Zaujímavosti po finále

  • Španielsko získalo svoj premiérový titul svetového šampióna.
  • Španielsko zaznamenalo na MS svoje 27. víťazstvo v 55. zápase, okrem toho má na svojom konte 16 remíz a 12 prehier pri skóre 87:59.
  • Gólovým hrdinom Španielska sa stal Andrés Iniesta, ktorý skóroval v 116. min. Iniesta sa stal tiež najlepším mužom finálového zápasu podľa organizátorov.
  • Španieli majú v ostatných 34 zápasoch na svojom konte 32 víťazstiev a len dve prehry.
  • Španieli sa stali prvým mužstvom v histórii MS, ktoré prehralo úvodný duel a napokon sa stalo majstrom sveta.
  • Španielsko sa stalo majstrom sveta s najmenším počtom strelených gólov na záverečnom turnaji, "La Furia Roja" ich dala len osem.
  • Španielsko dominovalo aj na ME 2008 v Rakúsku a Švajčiarsku a je tak jednoznačne najúspešnejším tímom ostatných rokov. Niečo podobné sa na prelome tisícročí podarilo Francúzsku, ktoré triumfovalo na MS 1998 aj ME 2000.
  • Španielsko sa vďaka triumfu na MS 2010 vráti na čelo rebríčka krajín podľa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), kde vystrieda Brazíliu.
  • Doterajším španielskym maximom na MS bolo 4. miesto v roku 1950.
  • Holandsko prehralo po 25-zápasovej sérii bez nezdaru a 10-zápasovej sérii víťazstiev.
  • Holandsko sa nedočkalo svojho prvého titulu majstra sveta a tretíkrát v histórii sa musí uspokojiť so striebornými medailami (predtým v rokoch 1974 a 1978).
  • Na tribúne štadióna Soccer City bolo počas finále viacero svetových osobností. Nechýbali králi Holandska a Španielska, arcibiskup Desmon Tutu, bývalý generálny tajomník OSN Kofi Annan, modelka Naomi Campbell, súčasná tenisová svetová jednotka Rafael Nadal či držiteľ filmového Oscara Morgan Freeman.
  • Európa sa na MS 2010 odpútala od Južnej Ameriky v počte titulov majstra sveta, „starý kontinent“ momentálne vedie 10:9.
  • Až kvarteto hráčov zaznamenalo na MS 2010 zhodne päť gólov a musí si tak podeliť cenu pre najlepšieho kanoniera. Ide o Španiela Davida Villu, Holanďana Wesleyho Sneijdera, Nemca Thomasa Müllera a Uruguajčana Diega Forlána. Každý zo semifinalistov má teda jedného zástupcu.
  • Kapitán Holandska Giovanni van Bronckhorst odohral proti Španielsku svoj 106. a zároveň posledný zápas v reprezentačnom drese. Pre Van Bronckhorsta je to dokonca úplný koniec kariéry, keďže v máji skončil aj na klubovej úrovni.
  • Tréner Španielov Vicente Del Bosque postavil na finále totožnú jedenástku ako v semifinále proti Nemecku. Kouč Holandska Bert van Marwijk urobil oproti semifinále proti Uruguaju dve zmeny, do základnej zostavy sa vrátili obranca Gregory van der Wiel a defenzívny stredopoliar Nigel de Jong.
  • Howard Webb sa stal štvrtým Angličanom, ktorý pískal finále majstrovstiev sveta vo futbale. Webb je zároveň vo veku 38 rokov najmladším finálovým arbitrom od roku 1938. Angličanovi patrí aj ďalšie prvenstvo - stal sa prvým rozhodcom, ktorý v jednom roku pískal finále Ligy majstrov aj MS.

fifa.jpg

Španielsko

  • rozloha: 504.645 km2
  • počet obyvateľov: 44,1 milióna
  • hlavné mesto: Madrid
  • štátne zriadenie: konštitučná monarchia
  • reč: španielčina (na celom území), katalánčina, galícijčina, baskičtina (regionálne)
  • HDP: 30.621 USD na osobu
  • riadiaci orgán: Španielska futbalová federácia (založená 1913)
  • vstup do FIFA: 1913
  • dresy: červeno-modré
  • účasti na MS (k 2010): 13 (1934, 1950, 1962, 1966, 1978, 1982, 1986, 1990, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010)
  • najväčšie úspechy: 2x majster Európy (1964, 2008), finalista ME (1984), 4. miesto na MS (1950)
  • postavenie v rebríčku FIFA: 2.
  • tréner: Vicente del Bosque (od leta 2008)
  • postup na MS: víťaz 5. skupiny kvalifikácie európskej zóny
  • najznámejší hráči: Iker Casillas (Real Madrid), Cesc Fabregas (Arsenal Londýn), Fernando Torres (FC Liverpool), Xavi Hernandez (FC Barcelona), Xabi Alonso (Real Madrid), David Villa (Valencia/FC Barcelona)

Výsledky na MS 2010:

  • bilancia: 7 6 0 1 8:2
  • H-skupina: Švajčiarsko 0:1, Honduras 2:0 (góly: Villa 2), Chile 2:1 (Villa, Iniesta)
  • osemfinále: Portugalsko 1:0 (Villa)
  • štvrťfinále: Paraguaj 1:0 (Villa)
  • semifinále: Nemecko 1:0 (Puyol)
  • finále: Holandsko 1:0 (Iniesta)

Prehľad doterajších majstrov sveta (rok dejisko víťaz)

1930 Uruguaj Uruguaj

1934 Taliansko Taliansko

1938 Francúzsko Taliansko

1950 Brazília Uruguaj

1954 Švajčiarsko Nemecko

1958 Švédsko Brazília

1962 Čile Brazília

1966 Anglicko Anglicko

1970 Mexiko Brazília

1974 Nemecko Nemecko

1978 Argentína Argentína

1982 Španielsko Taliansko

1986 Mexiko Argentína

1990 Taliansko Nemecko

1994 USA Brazília

1998 Francúzsko Francúzsko

2002 Japonsko/Kór.rep. Brazília

2006 Nemecko Taliansko

2010 JAR Španielsko

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Španieli sú majstri sveta vo futbale. V Afrike zdolali Holandsko 1:0