Slovenský basketbal je v najťažšej kríze

(Autor: SITA)
Peter Fukatsch|11. jún 2011 o 10:50

Ligy sa budú hrať, ale pod akou strechou? pýta sa šéf mužských klubov Michal Ondruš.

Špičkové kluby sú zavalené exekúciami, hoci Slovenskej basketbalovej asociácii nedlhujú ani cent.

BRATISLAVA. Konferencia Slovenskej basketbalovej asociácie vyniesla na čelo koncom mája tesne pomerom hlasov rozhodcu Jaroslava Janáča. Janáč podľa šéfa združenia mužských klubov Michala Ondruša ani dobre nevedel, do čoho ide.

Neúspešný kandidát Miroslav Nerád mal do bodky premyslené, ako postupne vymaniť náš basketbal predovšetkým z katastrofálnej finančnej situácie dlhu 900­tisíc eur. Niektoré exekučné príkazy boli na svete už pred konferenciou, ale netýkali sa klubov.

Objavili sa nové exekúcie

Neráda netradične podporili výzvou i rešpektované osobnosti nášho basketbalu – napríklad obaja reprezentační tréneri Natália Hejková a František Rón, bývalí svetom uznávaní rozhodcovia Petr Sudek, Alojz Ceizel, brat prezidenta SBA Ladislav Janáč i obaja šéfovia združení Michal Ondruš a Miloš Drgoň (za ženy).

Zrazu sa však objavili nové exekučné príkazy priamo na kluby. Tie nevedia, čo majú robiť. Muži sa do súťaží SBA musia prihlásiť do 15. júna.

Najväčší problém nastal v decembri 2010, keď štrajkovali rozhodcovia a liga sa nehrala. Situáciu zachránili kluby, možno aj pôžičkami, aby sa súťaž dohrala. Pre zaujímavosť Jaroslav Janáč bol vtedy aktívnym rozhodcom.

Ondruš označil situáciu pre SME za hroznú a chorú. Vôbec nevyberal slová. „Niekto musel súčasnému vedeniu SBA pošepnúť tento postup. On je v podstate rovnako geniálny, ako zvrhlý. Ak sa dozviem, kto to spískal, tak mu rozbijem hubu a nebudem iste sám. Ale dôležitejšie je, ako z toho von.“

Šéf mužského združenia vo všetkom spolupracuje s Drgoňom. Zatiaľ sa stačil zhovárať s jedným právnikom.

„Ide o čistú vec, povedal. Poradil mi, nech to klub dá radšej exekútorom priamo a nie prostredníctvom asociácie. Existovala by možnosť platieb združeniam, ale aj tie sú podriadené SBA.“

Kluby sú rukojemníkmi

Ondruš to nazval rukojemníctvom. Za zlé označil stanovy. Umožňujú rozhodnúť voľby ľuďom, ktorí vôbec nepracujú v basketbalovom klube, ktorý na konferencii zastupovali. Čo je cieľom „exekučnej kampane“, sa možno iba domnievať.

Ondruš hovorí o dvoch možnostiach – SBA sa chce aspoň čiastočne a narýchlo zahojiť z peňazí klubov, hoci tie nič nedlhujú. Patria však pod jej strechu a aké­také prostriedky majú. Alebo chce niekto, aby krachla celá asociácia. Nahradila by ju nová, čo je však zložitý problém smerom k medzinárodnej federácii FIBA.

Tá podľa zdroja, ktorý nechcel byť menovaný, pýta späť od SBA pôžičku 200­ tisíc eur. Tou staré vedenie aspoň zaplatilo odvody do poisťovní a dane. Pôvodne znel splátkový kalendár na päť rokov. „V utorok musí byť všetko jasné. Janáč ma v krátkom rozhovore iba upozorňoval, aby som to nemedializoval. Veď predsa musím. Nejde len o extraligu, ale o všetky súťaže, až po najmenších!“

Neprihlásia sa do ligy

Karol Kučera, manažér klubu z Handlovej, nám napísal: „Prišiel mi štvrtý list od exekútora. Sú tam uvedené sumy, na ktoré pozerám ako jeleň. V tomto momente sme rozhodnutí neprihlasovať sa do ligy až do vysvetlenia situácie prezidentom SBA a členmi výkonného výboru. A už vôbec nehrozí, aby sme akékoľvek poplatky a vklady do súťaže posielali na účty SBA, keďže sú exekvované.

Samozrejme, asociácia stále nesplatila svoj dlh voči klubom ešte z decembra 2010. Ak sa táto situácia nevyrieši, tak podporujeme vznik samostatnej extraligy mužov, mimo riadenia SBA. Veď kluby si to samy hradia z ťažko získaných sponzorských príspevkov.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Slovenský basketbal je v najťažšej kríze