Posadiť Stocha na tribúnu? Som tréner, musím robiť rozhodnutia, hovorí Škorec

Branislav Škorec, tréner Slovenska na MS v malom futbale 2023.
Branislav Škorec, tréner Slovenska na MS v malom futbale 2023. (Autor: SZMF)
Michal Šášky|3. nov 2023 o 15:00

Slovensko skončilo vo štvrťfinále MS v malom futbale.

Slovenská reprezentácia má za sebou druhé majstrovstvá sveta v malom futbale a znova končí tesne pred bojmi o medaily.

„Semifinále nebol náš cieľ, ale bol to náš sen,“ vraví v rozhovore po konci na šampionáte hlavný tréner BRANISLAV ŠKOREC.

V tíme mal zrejme najväčšiu osobnosť turnaja, bývalého reprezentanta Miroslava Stocha. Odohral však iba polčas proti Anglicku, kde kedysi v Chelsea začínal svoju bohatú kariéru.

Slovensko po zložitom postupe zo skupiny, kde napokon obsadilo prvé miesto, zdolalo v play-off Čiernu Horu (5:2) a prehralo s Maďarskom (0:1).

Čo sa v rozhovore dozviete:

  • Kto bol ozdobou tímu a kde mali Slováci rezervy?
  • Bolo zložité vyradiť zo súpisky Miroslava Stocha?
  • Prečo odohral na MS iba jeden polčas?
  • Ako tréner vysvetlil neprajníkom jeho nomináciu?
  • Kto mu na šampionáte chýbal v tíme?
  • Čo písali ľudia zo Slovenska?

Slovenská cesta na MS v malom futbale sa skončila vo štvrťfinále po prehre s Maďarskom. Čo z vášho pohľadu rozhodlo posledný zápas?

V prvom rade rozhodli naše chyby v defenzíve. Pripravovali sme sa práve na to, že Maďari budú hrať mimoriadne takticky a naozaj bol zápas o jedinej chybe. Ako som vravel hráčom pred zápasom, kto strelí prvý gól, ten vyhrá. Tak to aj bolo. Keďže sme neskórovali, tak žiaľbohu, skončili sme pred bránami semifinále.

S Maďarskom, susednou krajinou, ste za posledné roky hrávali pravidelne, tento rok to bol už štvrtý vzájomný zápas. Bola to pre vás v niečom výhoda?

Za môjho pôsobenia sme proti Maďarsku odohrali tri zápasy, dva sme tesne prehrali a raz sme zvíťazili vysoko 8:3. Avšak, zápasy počas prípravy a na majstrovstvách sveta sú veľmi odlišné. Obe mužstvá sa pripravili úplne rozdielne.

Slovensko vs. Maďarsko od roku 2021

  • 0:5 (príprava)
  • 1:3 (príprava)
  • 2:2 (príprava)
  • 1:0 (Nations Games)
  • 0:2 (Nations Games)
  • 2:4 (príprava)
  • 1:2 (príprava)
  • 4:1 (príprava)
  • 1:3 (Nations Games)
  • 0:2 (príprava)
  • 8:3 (príprava)
  • 0:1 (MS)

Maďari na turnaji zatiaľ inkasovali len jediný gól. Sú favoritmi na zlato?

Z môjho pohľadu je favoritom celého šampionátu Azerbajdžan. Ale v semifinále (piatok o 17.30 h) majú silného protivníka, Kazachstan. Ak ten dokáže uhrať dobrý výsledok a postúpi, tak vo finále favorizujem Kazachstan.

Šéf zväzu Peter Králik už pred odletom krotil medailové očakávania. Panuje s konečným umiestnením, teda 7. miestom, spokojnosť?

Snažili sme sa držať pri zemi a tlmiť vášne práve preto, aby sme náš cieľ, alebo skôr sen, ktorý sme si vytýčili pred šampionátom, dokázali splniť. Žiaľ, napokon o medaily nehráme.

Ak sa bavíme o nejakej spokojnosti, potom je to skôr neutrálne. U mňa osobne viac prevláda sklamanie, pretože som chcel vybojovať viac pre slovenský malý futbal a pre ľudí, ktorí v ňom pracujú a vytvárajú nám ideálne podmienky, aby sme boli na vyšších priečkach.

Športovci sa ťažko zmierujú s inými než najvyššími cieľmi. Bolo v tíme cítiť smútok?

Priamo po zápase bolo sklamanie naozaj veľké. Každý chcel vyhrať a postúpiť. Žiaľ, vždy hrajú proti sebe dve mužstvá, jedno musí prehrať. V tomto prípade sme boli tí porazení my. Musíme sa z toho poučiť a načerpať skúsenosti do budúcna.

Čo vám šampionát ukázal, ako ho hodnotíte?

Pozitívne. Vedeli sme odohrať dobré zápasy, v úvodných štyroch sme mali navrch, dominovali sme a viac sa dostávali do šancí. Ak by sme s Anglickom za stavu 2:1 ešte raz skórovali, zrejme by sa zápas vyvíjal inak a neprehrali by sme. Posledný duel s Maďarskom bol už päťdesiat na päťdesiat.

Radosť slovenských reprezentantov na MS v malom futbale 2023.
Radosť slovenských reprezentantov na MS v malom futbale 2023. (Autor: SZMF)

Čo alebo kto bola najsilnejšia zbraň vášho výberu?

Treba uznať, že nás v bráne veľmi podržal Erik Feriančik. Aj napriek tomu, že v poslednom stretnutí dostal červenú kartu, tak bol našou najväčšou oporou. Ale nechcel by som vyzdvihovať žiadneho hráča. Hráme tímový šport, všetci sme ťahali za jeden povraz. Všetci sme vyhrávali aj prehrávali spolu.

Najväčšiu slabinu sme už asi načrtli...

Áno, premieňanie šancí. V každom zápase sme mali viac šancí a súperov sme prestrieľali. Mali sme však problém s koncovkou.

Musíme byť efektívnejší, lebo inak budú zápasy stále vyrovnané a aj relatívne slabší súper s nami bude držať krok. Vtedy môže rozhodnúť maličkosť či nebodaj nepozornosť. Aj víťazné zápasy tak môžeme napokon prehrať.

Pri pohľade na skladbu tímu, chýbal vám v kádri nejaký hráčsky typ? Keby ste mali možnosť, donominovali by ste ešte niekoho navyše?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Malý futbal»Posadiť Stocha na tribúnu? Som tréner, musím robiť rozhodnutia, hovorí Škorec