Drahovský: Do Španielska sa vrátim pyšný a hrdý na slovenský tím

Tomáš Drahovský.
Tomáš Drahovský. (Autor: TASR - Milan Kapusta)
Michal Šášky|1. feb 2022 o 23:55

Postup cez Španielsko by bol zázrak, vravel tréner Slovenska.

AMSTERDAM. Cesta slovenských futsalistov sa v utorok skončila vo štvrťfinále. Po tom, ako sa prvýkrát v histórii kvalifikovali na záverečný šampionát, dokázali postúpiť do elitnej osmičky.

Vo vyraďovacej časti ME vo futsale bol nad ich sily topfavorit turnaja, sedemnásobný európsky šampión a obhajca strieborných medailí Španielsko.

Slováci inkasovali už po 96 sekundách, keď nebezpečnú štandardnú situáciu zúročil gólom Mellado. Do polčasu zvýšili Španieli na rozdiel troch gólov, ďalšie dva pridali po zmene strán.

Vytúžený gól Slovenska dokázal streliť šesť minút pred koncom útočník Peter Serbin, pričom to bol jeho prvý a jediný zásah na turnaji.

Skóroval nečakaný strelec

Práve strelený gól do siete futsalového giganta bol malý cieľ Slovákov. Aj keď mnohí vlievali nádeje do hviezdneho Tomáša Drahovského či kapitána Petra Kozára, napokon sieť rozvlnil pivot tímu MIMEL Lučenec.

V minulej sezóne, ktorá bola pre pandémiu prerušená od októbra až do marca a následne aj počas celého apríla, strelil v štrnástich zápasoch desať gólov. V aktuálnej má na konte štyri.

Štvrťfinálový gól však bol preňho len tretí v reprezentačnej kariére. "V našej lige ukazuje svoje kvality. Veľmi ťažko sa bráni a vie streliť gól," chválil ho bývalý tréner futsalovej reprezentácie Ján Janík.

Jeden gól však na senzačný postup nestačil.

"Vedeli sme, do čoho ideme a Španieli ukázali, kde je ich sila. Štandardné situácie rozhodli, veď prvé štyri góly sme dostali dva z priamych kopov a dva z autov. Aj keď sme na to boli pripravení, oni to zahrali výborne," zhodnotil po zápase asistent trénera Slovenska Richard Bačo.

Španieli prevýšili Slovákov v strelách celkovo (40:28) i na bránu (20:9), v prihrávkach boli takmer bezchybní. Výkon Slovákov ovplyvnili nepresnosti prameniace aj z únavy.

Postup by bol zázrakom

Pre šestnásty tím v rebríčku európskych krajín je koniec pred medailovými bojmi na EURO mimoriadne cenným úspechom. "Dosiahli sme maximum, postup cez Španielsko by bol zázrakom. Nehovorím, že je to nemožné, ale musí vám zahrať do hry veľa okolností," poznamenal Bačo.

Hlavný tréner Marián Berky už pred zápasom hovoril o tom, že slovenskí reprezentanti si za výkony a výsledky na európskom šampionáte zaslúžia pochvalu a uznanie.

"Mali sme tri ciele: streliť prvý gól, ten sa nám podaril proti Rusku; potom získať bod, čo sa nám splnilo proti Poľsku; no a najväčší cieľ bol postup, aj v tomto sme boli úspešní. Bohužiaľ, dostali sme za súpera Španielsko, ktoré je top. 

Som však veľmi hrdý na týchto hráčov a na všetkých, ktorí boli v tomto tíme. Ďakujem aj fanúšikom, ktorí nás podporovali," povedal po zápase Berky.

Drahovský: Som hrdý

Dvadsaťdeväťročný špílmacher Drahovský sa na ihrisku stretol s viacerými priateľmi, už druhý rok hráva španielsku najvyššiu súťaž. 

Zápas si užil napriek prehre. Do klubu sa nevráti so sklonenou hlavou. "Určite nie. Bohužiaľ, prehrali sme a oni zaslúžene zvíťazili, ale do Barcelony sa budem vracať hrdý a pyšný na tento tím, čo dokázal. Dúfam, že budeme na tejto ceste pokračovať," povedal.

V tíme však už po šampionáte môže skončiť niekoľko hráčov. Už predtým hovoril o možnom konci 32-ročný Tomáš Brunovský, ktorý sa prvýkrát na turnaji objavil v otváracej päťke, v zápase bol najmä zo začiatku veľmi aktívny.

Starší ako on je aj spomínaný Serbin, ktorý bude mať o dva týždne 33 rokov, či ďalšie dve opory reprezentácie Gabriel Rick (33) a Peter Kozár (35).

Tréner Berky sa však bude so všetkými hráčmi, ktorí budú mať podobné plány, ešte rozprávať.

"Je pravda, že niektorí už majú svoj vek, ale dovolím si povedať, že by mali pokračovať všetci. Majú totiž čo dať našim mladším hráčom, odovzdať skúsenosti a odísť, keď sa vychovajú ich nástupcovia," poznamenal tréner Slovenska.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Futsal»Drahovský: Do Španielska sa vrátim pyšný a hrdý na slovenský tím