Rybáriková: Dúfala som aspoň vo štvrťfinále

Magdaléna Rybáriková sa po triumfe vo Washingtone posunula v rebríčku zo 43. na 42. miesto. Už bola na 39. mieste.
Magdaléna Rybáriková sa po triumfe vo Washingtone posunula v rebríčku zo 43. na 42. miesto. Už bola na 39. mieste. (Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš|5. aug 2013 o 17:50

Magdaléna Rybáriková obhájila titul v hlavnom meste USA, za dva roky má bilanciu 10:0.

WASHINGTON, BRATISLAVA. Magdaléna Rybáriková obhájila na turnaji WTA Tour vo Washingtone vlaňajší titul, v hlavnom meste USA ešte neprehrala. Za dva roky má na turnaji Citi Open zápasovú bilanciu 10:0.

V nedeľňajšom finále zdolala Nemku Andreu Petkovicovú 6:4, 7:6 (2).

„Naozaj neviem vysvetliť, prečo hrám tak dobre práve vo Washingtone,“ povedala Rybáriková pre stránku WTA. „Mám rada tieto kurty. Nie sú také rýchle ako inde v Amerike. Cítim sa komfortne. O rok sa znova vrátim.“

Finále s Petkovicovou

Na ceste do finále vyradila Rybáriková Američanku McHalovú, krajanku Čepelovú, svetovú deviatku Kerberovú z Nemecka a Rusku Makarovovú.

S Petkovicovou začala nervózne, v prvom sete prehrávala 0:4.

„Spočiatku som nevedela nájsť správny rytmus. Za stavu 0:4 som si povedala, len aby som neprehrala set na nulu,“ vravela o finálovom stretnutí. „Vybojovala som prvý gem, potom druhý a nakoniec až osem za sebou. Uvoľnila som sa, dobre som servovala, útočila som.“

Rybáriková získala prvý set a v druhom viedla 2:0. Za stavu 5:4 podávala na víťazstvo v zápase, ale znervóznela a prvú šancu nevyužila. Zrazu prehrávala 5:6.

Pri zmene strán jej prišiel poradiť na dvorec tréner Peter Huber. Upokojoval hráčku. Povzbudzoval ju, že to zvládne. Rybáriková vyrovnala skóre a v tajbrejku už dominovala, zvíťazila 7:2.

Zlepšovala sa zo dňa na deň

Rybáriková si odniesla 280 bodov do svetového rebríčka, pripísala si prémiu 40 000 dolárov.

„V niektorých fázach zápasu som hrala veľmi dobre - keď som získala prvý set a vyštartovala do druhého,“ vrátila sa 24-ročná Slovenka k zápasu. „Ale ku koncu druhého setu som pocítila neistotu. Takže som rada, ako som zvládla tajbrejk.“

Rybáriková hrala vlani vo Washingtone prvý raz, vtedy triumfovala bez straty setu. Teraz strávila na dvorci viac času, prvé tri stretnutia boli trojsetové.

„Keď som sa na začiatku pozrela na 'pavúka', pomyslela som si, že budem rada, ak sa dostanem do štvrťfinále turnaja proti Kerberovej,“ priznala rodáčka z Piešťan. „Ale potom som sa zlepšovala zo zápasu na zápas, vyhrala som aj s turnajovou jednotkou. To ma nabilo energiou.“

Po sobotňajšom semifinále sa hráčky pre posunutý program dostali do hotela hlboko po polnoci, ale žiadna z finalistiek už tomu nevenovala pozornosť.

Mihal: Magda je talent

Rybáriková má teraz štyri prvenstvá WTA, viac majú zo slovenských tenistiek v dvojhre len Henrieta Nagyová a Daniela Hantuchová. Pri prvom titule na tráve v Birminghame 2009 ju viedol tréner Mojmír Mihal.

„Magda je veľký talent, stále sa môže v rebríčku zlepšovať,“ tvrdil Mihal. „Potrebuje dozrieť psychicky, stabilizovať formu, získať viac sebavedomia - v tomto by jej triumf vo Washingtone mohol pomôcť. Hoci vyrástla na antuke, jej rýchla hra s dobrým servisom a pohybom pasuje najmä na kurty s tvrdým povrchom a na trávu. Určite sa dočkáme jej ďalších titulov.“

Tento týždeň hrá Rybáriková v Toronte, vrcholom severoamerickej série bude od 26. augusta US Open v New Yorku.

Slovenské tenistky s najväčším počtom titulov:

Henrieta Nagyová (9): Varšava (1996, 2000), Pattaya (1997, 2003), Istanbul 1998, Sopot 1998, Prostějov 1999, Palermo 2000, Kuala Lumpur 2000.

Daniela Hantuchová (6): Indian Wells (2002, 2007), Linz 2007, Pattaya (2011, 2012), Birmingham 2013.

Magdaléna Rybáriková (4): Birmingham 2009, Memphis 2011, Washington (2012, 2013).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Rybáriková: Dúfala som aspoň vo štvrťfinále