Rozhodkyňa Steinhausová to dotiahla až do II. bundesligy

SITA|19. jún 2007 o 08:52

BERLÍN 19. júna (SITA, AP) - "Peklom" nižších amatérskych a poloprofesionálnych súťaží sa až do druhej nemeckej bundesligy prepracovala futbalová rozhodkyňa Bibiana Steinhausová. Jediná žena v rozhodcovskom ...

BERLÍN 19. júna (SITA, AP) - "Peklom" nižších amatérskych a poloprofesionálnych súťaží sa až do druhej nemeckej bundesligy prepracovala futbalová rozhodkyňa Bibiana Steinhausová. Jediná žena v rozhodcovskom zbore druhej nemeckej najvyššej súťaže je v "civilnom" zamestnaní policajtka a skúsenosti s kontrolou dodržiavania zákona by jej mohli pomôcť aj na trávniku. "Povolania rozhodcu a policajta sú v mnohom podobné, takže považujem ich spojenie za výhodu. Poslaním oboch je bdieť nad ľuďmi, aby rešpektovali pravidlá," povedala 28-ročná príslušníčka polície, ktorá nechýbala v pohotovostných jednotkách pripravených zasiahnuť počas nedávneho zasadnutia predstaviteľov štátov G6 v Rostocku. Primát prvej ženy v nemeckých profesionálnych súťažiach jej však patriť nebude. Získala ho v roku 1995 Gertrud Gebhardová, ktorá stála na postrannej čiare v dvoch bundesligových stretnutiach. Od "postupu" na profesionálnu scénu Steinhausová očakáva aj menej machistických poznámok od hráčov a divákov, ako zažila od amatérov a poloprofesionálov. "Mám veľa negatívnych skúseností. Nikdy som sa síce nestala obeťou fyzického napadnutia, ale vypočula som si všeličo. Verím, že v najvyšších súťažiach je správanie iné. Najmä hráči si uvedomujú, že je to ich práca, od ktorej sú existenčne závislí," dúfa Steinhausová. S rozhodovaním futbalových stretnutí začala ako 16-ročná a postupne sa šplhala nahor v nemeckom rebríčku, kde z 80 000 arbitrov tvoria ženy iba 2 percentá.

Napriek vyspelosti hráčov aj priaznivcov elitných tímov je 181 cm vysoká "žena v čiernom" pripravená čeliť aj nepublikovateľným poznámkam a žartom na svoju adresu. "Príjemnou stránkou tejto súťaže sú plné štadióny, takže málokedy počujete, čo jednotliví diváci pokrikujú," našla ďalšie pozitívum Steinhausová.


Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Bundesliga»Rozhodkyňa Steinhausová to dotiahla až do II. bundesligy