Roland Garros môže po prvý raz vyhrať Číňanka

Francesca Schiavoneová (vľavo) a Na Li s víťaznou trofejou pred finále na Roland Garros.
Francesca Schiavoneová (vľavo) a Na Li s víťaznou trofejou pred finále na Roland Garros. (Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš|3. jún 2011 o 22:00

Sobotňajšie finále dvojhry žien na grandslamovom Roland Garros nemá favoritku. Schiavoneová si chce finále užiť, Na Li po Australian Open už vie, ako v gradslamovom finále hrať.

BRATISLAVA. Keď vyhrá Na Li, na Pohár Suzanne Lenglenovej vygravírujú najkratšie meno v histórii turnaja – po prvý raz to bude hráčka z Číny. V prípade víťazstva Talianky Francesky Schiavoneovej pribudne po roku to isté meno.

Sobotňajšie finále dvojhry žien na grandslamovom Roland Garros nemá vyloženú favoritku. Aj bilancia vzájomných zápasov oboch skúsených tenistiek je 2:2.

Umne vyberá rotácie

Zatiaľ čo v dvojhre mužov sa do semifinále turnaja prebojovali prví štyria hráči svetového rebríčka, v singli žien sa medzi štyri najlepšie nedostala ani jedna hráčka z top 4 renkingu WTA. Cesta sa tak otvorila ďalším tenistkám.

Schiavoneová má z posledných dvoch ročníkov v Paríži víťaznú sériu 13:0. Na súperky platí jej umná, variabilná hra, keď topspinové údery s vysokým odskokom mieša s čopovanými loptičkami, ktoré sa na antuke skĺzavajú. Talianka získava fiftíny v kľúčových momentoch.

„V sobotu vybehnem na kurt, aby som si užila zápas. Finále je pre mňa fantázia,“ cituje rodáčku z Milána oficiálna stránka WTA Tour. „Keď som bola mladá, vždy som snívala o tomto turnaji. Takže inšpiráciu nosím v sebe dlhý čas. Keď prídem na Roland Garros, vždy tu cítim niečo špeciálne.“

Obhajkyňa prvenstva bude mať o tri týždne 31 rokov. Tridsaťročná tenistka bola vo finále grandslamu naposledy na US Open 2005 (Pierceová z Francúzska) a posledná tridsiatnička, čo vyhrala turnaj veľkej štvorky, bola Američanka Navrátilová vo Wimbledone 1990.

autor: sita

Na Li. Foto - TASR

S novým trénerom to ide

Aj Na Li zdolala v Paríži oveľa mladšie hráčky. „Vek tu nič neznamená,“ tvrdila 29-ročná Číňanka. „To sú len čísla na papieri. V mojom tenise ho cítim ako plus.“

Na Li si pochvaľuje spoluprácu s dánskym trénerom Michaelom Mortensenom, minulý mesiac nahradil v tejto funkcii jej manžela Jianga Šana. „Bolo komplikované nájsť hranicu, kde je mojím mužom a kde trénerom,“ vysvetľovala športový rozchod. Za Jianga Šana je vydatá od roku 2006.

Na Li hrá tenis iným štýlom ako Schiavoneová. "Kým Európanky dávajú loptičkám rotáciu, my Ázijčanky hráme priame údery," vravela.

Po finálovej skúsenosti z Melbourne, kde podľahla Belgičanke Clijstersovej, chce viac. „Teraz už viem, ako mám hrať finálový zápas.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Roland Garros môže po prvý raz vyhrať Číňanka