Protesty v Bahrajne sa pred pretekmi F1 vystupňovali

(Autor: TASR/AP)
TASR|18. apr 2013 o 13:37

Organizácie na ochranu ľudských práv kritizovali tvrdé zásahy proti demonštrantom.

MANÁMA. Protivládni demonštranti v Bahrajne vo štvrtok zintenzívnili protestné pochody a stavanie cestných zátarás - deň predtým, ako sa v krajine začnú trojdňové preteky Formuly 1.

Najväčšia opozičná skupina al-Wifák spolu s koalíciou politických združení oznámili každodenné masové protesty, ktoré budú sprevádzať preteky F1. Informovala o tom tlačová agentúra Sinchua.

Protestujúci za uplynulé dva týždne umiestňovali podomácky vyrobené výbušniny do ukradnutých áut a odpaľovali ich v hlavných oblastiach.

Bahrajnské úrady posilnili bezpečnostné opatrenia na hlavných uliciach, križovatkách a v hoteloch pri pretekárskom okruhu, keďže sa očakávajú ohlásené demonštrácie.

Preteky v roku 2011 museli byť v ostrovnej krajine v Perzskom zálive zrušené kvôli rozsiahlym demonštráciám, ale nasledujúci rok už skončili úspešne.

Organizácie na ochranu ľudských práv, vrátane Amnesty International, kritizovali zatýkanie ľudí v Bahrajne a ďalšie tvrdé zásahy proti demonštrantom.

Najnovšie zrážky sa uskutočnili prevažne v šiitských oblastiach, ktoré sú často dejiskom nepokojov. Podľa agentúry AP sa tam objavili nápisy na stenách namierené aj proti samotným pretekom: "Žiadna F1. Nejazdite na našej krvi."

Bahrajn už vyše dva roky zažíva násilnosti medzi vládou vedenou sunnitmi a väčšinovými šiitskými obyvateľmi, ktorí žiadajú väčšie politické práva.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Protesty v Bahrajne sa pred pretekmi F1 vystupňovali