Prišiel o oko, má tvrdú ranu a zaútočí na Slovákov

Poľská spojka Karol Bielecki oslepol na jedno oko po nešťastnom zákroku. Proti slovenským  hádzanárom nastúpi so špeciálnymi okuliarmi.
Poľská spojka Karol Bielecki oslepol na jedno oko po nešťastnom zákroku. Proti slovenským hádzanárom nastúpi so špeciálnymi okuliarmi. (Autor: ISIFA)
Pavol Spál|14. jan 2011 o 12:50

Slovenskí hádzanári dnes začínajú majstrovstvá sveta. Ich prvý súper Poliaci obhajujú bronz. Hádzanárov preverí jeden z najlepších tímov sveta. Najdôležitejšie bude ubrániť ich spojky, tvrdí jeden z najskúsenejších Slovákov Daniel Valo.



BRATISLAVA. Patria medzi hádzanárske veľmoci. V ich bráne chytá Slawomir Szmal, najlepší hádzanár planéty minulého roka.

V útoku strieľajú obávaní kanonieri z najlepšej ligy sveta - nemeckej bundesligy. Pred štyrmi rokmi brali z MS striebro, pred dvomi bronz.

To je vizitka Poľska, proti ktorému dnes nastúpia Slováci (o 20.15) v aréne Scandinavium v Göteborgu v premiére na svojich druhých majstrovstvách sveta.

Poľský tréner, bývalý legendárny hráč Bogdan Wenta stanovil pred šampionátom cieľ skončiť do 7. miesta, ale netají sa najvyššími ambíciami.

„Áno, snívame o zlate. Pobijeme sa o to," dodal pre poľské médiá Wenta, ktorého tromfom by mal byť Karol Bielecki.

Slepý na jedno oko

Bielecki meria cez dva metre, váži viac ako metrák. Tvár dvadsaťdeväťročnej spojky zakrývajú špeciálne okuliare. A pod nimi je na pol tma.

V júni ubehne rok, čo ho v prípravnom zápase proti Chorvátsku jeden zo súperových hráčov pri bránení nechtiac pichol do oka. Bežný súboj mal tragické následky. Poliak na jedno oko oslepol.

Bieleckému hrozilo ukončenie kariéry. Lekári ho varovali, aby neriskoval. Vraj môže ohroziť i druhé oko.
Poliak, ktorý je vicemajstrom sveta a strelil v národnom tíme okolo sedemsto gólov, sa k hádzanej vrátil.

„Toto nešťastie ma posilnilo," povedal Bielecki. A už v prvom súťažnom zápase po návrate z maródky strelil v bundeslige jedenásť gólov.

„Hrá tak, akoby mal nie jedno, ale tri oči. Nevidím žiadny rozdiel v jeho hre predtým a teraz," vravel slovenský reprezentant Juraj Nižňan.

Poliak má údajne najtvrdšiu strelu na svete. „Ak má svoj deň, súper má veľký problém. Vie dávať góly z dvanástich či trinástich metrov. A strašné bomby," tvrdil slovenský tvorca hry Peter Kukučka.

„Zväčša nerobí nič iné, iba strieľa. A je schopný dať gól i z obrovskej diaľky," dodal jeden z najskúsenejších Slovákov Daniel Valo, ktorý hráva proti viacerým Poliakom v bundeslige.

Štochl je lepší

Poľsko má esá na každom poste. Hru tvorí nevysoký, ale pohyblivý Jaszka, k lídrom patria bratia Lijewski či najlepší pivot bundesligy Jurecki.

A nepochybne brankár Szmal, ktorý bol v internetovej ankete Medzinárodnej hádzanárskej federácie vyhlásený za najlepšieho hádzanára sveta. Získal viac ako dve tretiny hlasov.

„Szmal je síce osobnosť, ale nebojím sa povedať, že náš Riško Štochl je lepší. V hlasovaní o hráča sveta zohralo rolu, že pôsobí v bundeslige. Poľskí fanúšikovia mu hlasovaním riadne pomohli," vravel dvojmetrový Daniel Valo.

Poliak je na brankára primalý, meria 186 centimetrov. Má však výborný reflex. „Je dobrý, ale nepatrí medzi brankárov, ktorých by som sa bál. Má trošku menšiu postavu, treba to asi strieľať do horných rohov. Musíme si vyčkať na dobrú streleckú pozíciu a nebyť unáhlení," šípi recept Valo.

Naši sa s Poliakmi stretli minulý týždeň v prípravnom zápase, prehrali o osem gólov. Oba tímy však zámerne skrývali tromfy, tréner Slovákov Zoltán Heister napríklad nepostavil dvoch kľúčových hráčov Petra Kukučku a Daniela Vala.

„Nesmieme sa nechať pomýliť posledným zápasom. Treba si uvedomiť, koho majú Slováci v tíme. V opačnom prípade si môžeme skomplikovať situáciu," upozorňoval poľský kouč, ktorý má vraj našich detailne preštudovaných.

„V minulosti nás Slováci potrápili, no dúfam, že budeme lepší. Hoci iba o gól, " vyhlásil.

Nebezpečné spojky

Slovákov čaká ťažký a ostrý duel, Poliaci sa vyznačujú tvrdosťou. Na každý post majú dvoch elitných hráčov.
„Najnebezpečnejší budú na spojkách, kde majú excelentných strelcov z diaľky. Ustrážiť ich bude úloha číslo jeden," vysvetľuje Valo.

„Oni sú pod tlakom, my môžeme iba získať. Som rád, že máme takéhoto súpera na úvod."

Slovenskí hádzanári si včera v Göteborgu zvykali na nové prostredie. Aké sú prvé dojmy? „Sme spokojní, ale na MS pred dvoma rokmi v Chorvátsku bolo na prvý pohľad lepšie. Hotel i strava," uzavrel Valo.

Zápas Slovensko - Poľsko (20.15) vysiela naživo Sport 1.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Prišiel o oko, má tvrdú ranu a zaútočí na Slovákov