Ako je na tom v príprave Vlhová a Dubovská? Jednu musí kondičný tréner motivovať viac

Petra Vlhová.

Ako je na tom v príprave Vlhová a Dubovská? Jednu musí kondičný tréner motivovať viac

Petra Vlhová. (Autor: TASR)
Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|29. júl 2023 o 08:00 (aktualizované 29. júl 2023 o 18:10)

Energia, ktorú športovec v príprave vynaloží, sa vždy vráti, vraví.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová má za sebou náročnú kondičnú prípravu. V Liptovskom Mikuláši opäť spolupracovala s kondičným trénerom ŠIMONOM KLIMČÍKOM

Do prípravy zapojili rôzne športy. Najväčšiu radosť jej robil futbal, ktorý hrala v spoločnosti ostatných športovcov. 

„Keď som videl, že na tréningu hľadá motiváciu alebo sa jej samotnej trénuje ťažšie, tak som ju zaradil do kolektívu medzi chalanov, ktorí idú bomby,“ prezradil v rozhovore pre Sportnet tréner. 

Klimčík trénuje i inú lyžiarku Martinu Dubovskú, ktorá po sezóne oznámila meno nového trénera. Lipták opäť obnovil spoluprácu s Liviom Magonim. „Zatiaľ mám z toho dobrý pocit. Martina je takisto veľmi spokojná a vníma to pozitívne,“ dodal. 

V rozhovore sa dozviete:

- Aké novinky vyskúšala Vlhová počas letnej prípravy? 
- Prečo je dobré, keď trénuje v kolektíve? 
- Akú zmenu v príprave si vyžiadal? 
- Prečo Dubovská a Vlhová nemajú spoločný tréning? 
- Aká bola prvá reakcia na Livia Magoniho? 
- Ako sa mu s Talianom spolupracuje? 

S Petrou Vlhovou ste sa kondične pripravovali v Liptovskom Mikuláši. Čo všetko máte za sebou? 

Petra v sobotu odletela na prvý lyžiarsky kemp do švajčiarskeho strediska Saas-Fee. Dovtedy sme sa kondične pripravovali. Má za sebou dva a pol mesiaca tvrdej prípravy. Myslím, že už odpočítavala dni, kedy pôjde opäť na sneh. 

Už toho mala celkom dosť. Sústredenie na lyžiach je príjemná zmena. Doteraz bola hlavný cieľ silovo-kondičná príprava, teraz sa to celé otočí a priorita budú lyže. Dni, ktoré strávi kondičným tréningom, bude menej. 

Na programe sme mali klasiku, ktorej sme sa venovali aj minulé roky. Striedali sme silový tréning trikrát do týždňa a intervalový tréning dvakrát do týždňa. Každý tréningový mini cyklus sa začínal v pondelok a trénovali sme ešte v sobotu doobeda. V nedeľu mala voľno. 

Mali sme toho všetci celkom dosť. Každý deň sme trénovali dvojfázovo. Objem práce bol celkom značný, aj keď samotné cvičenia neboli dlhé. Trvali od šesťdesiat do deväťdesiat minút, bicykel bol na dve hodiny. 

Do toho však treba započítať prácu s fyzioterapeutom pred tréningom a po ňom. Záležalo, čo presne robila. Petra v našom inštitúte strávila i päť, šesť hodín denne. 

Tím: zľava fyzioterapeut Kristián Piovarči, asistent trénera Matej Gemza, hlavný tréner Mauro Pini, slovenská lyžiarka Petra Vlhová, kondičný tréner Marco Porta, kondičný tréner Šimon Klimčík a servisný technik Brice Bottollier.
Tím: zľava fyzioterapeut Kristián Piovarči, asistent trénera Matej Gemza, hlavný tréner Mauro Pini, slovenská lyžiarka Petra Vlhová, kondičný tréner Marco Porta, kondičný tréner Šimon Klimčík a servisný technik Brice Bottollier. (Autor: TASR)

Aký bol začiatok prípravy po náročnej sezóne? 

Mali sme trošku pomalší rozbeh a trvalo, kým sa Petra dostala do prevádzkového režimu. Po skočení sezóny mala pauzu mesiac a pol. Začali sme začiatkom mája. Myslím, že to bol dostatočný čas na oddych, hlavne mentálne. V druhej polovici mája sa už naplno rozbehla a opäť to bola stará známa Petra, ktorá je odhodlaná na sebe tvrdo drieť. 

Počas prípravy mala lepšie i horšie dni. Niekedy prišla s väčšou chuťou na tréning a šla väčšie bomby. Boli aj dni, kedy jej to šlo ťažšie. Vtedy sme tam my, tím ľudí, ktorí ju má nejakým spôsobom naštartovať a pripomenúť jej, aké je dôležité nevzdávať sa, aj keď to nejde ľahko. Energia, ktorú športovec vynaloží, sa vždy vráti. V dobrom i v zlom. 

Aké športy ste striedali? 

Beh, bicykel, tenis, motorka, plávanie, futbal. 

Čo ju najviac bavilo? 

Najväčšiu radosť mala z motorky a futbalu. I tenis má veľmi rada. 

Naopak, čo najmenej? 

Intervalové tréningy v kombinácii s posilňovňou ju boleli najviac. Ani beh nepatrí medzi jej najobľúbenejšie tréningy. Niekedy sme ho zaradili do programu dva alebo trikrát za týždeň. Sama od seba by si asi nešla zabehať. V zime sa jej to však vráti. 

Boli ste aj na spoločnej cyklistickej akcii. O čo šlo? 

Boli sme na podujatí Faster than a train (pozn. Trúfneš si predbehnúť vlak?), ktoré organizovali chalani z Oravy. Minulý rok bol nultý ročník a veľmi sa mi zapáčil. Tento rok otvorili podujatie aj pre verejnosť. Viem, že Petra ma veľmi rada bicyklovanie a zavolal som ju. Kúpila si i nový bicykel asi tri týždne predtým, tak mala väčšiu motiváciu. 

Pasovalo to aj do tréningového programu. Povinnosti jej nakoniec umožnili účasť. Keď štandardne chodievame na tréning, tak má priemer okolo 27 - 29 km/h. V cyklistickom vláčiku to bolo až 35. 

Zvládala udržať tempo? 

Pelotón šiel miestami veľmi rýchlo a v kopčekoch som jej trošku pomohol, aby sa v ňom dokázala udržať. Keď bolo treba, tak som ju potlačil, aby bola naspäť vo vláčiku. Bolo to však dva alebo trikrát. Inak si to odšliapala pekne sama. 

Na akcii sa zúčastnili i ostatní vaši zverenci. Trénovala Vlhová často v kolektíve? 

Áno, keď sme hrali futbal, tak tam boli i ostatní chalani, športovci, ktorí sú u mňa v príprave. Mali spolu i niekoľko intervalových tréningov. Petra je pre ostatných inšpirácia. I chalani však môžu Petre pomôcť. Aj ona sa chcela pred nimi ukázať, že je to šampiónka. 

Keď som videl, že na tréningu hľadá motiváciu alebo sa jej samotnej trénuje ťažšie, tak som ju zaradil do kolektívu medzi chalanov, ktorí idú bomby. Chceli sa ukázať jeden pred druhým. Vtedy mal tréning vyššiu kvalitatívnu úroveň. 

Som zástanca toho, že športovec by mal mať program čo najviac individualizovaný. Na druhej strane, nechcem, aby športovec trénoval stále sám. Športovci v skupine sa viac potiahnu a vydajú zo seba viac. Mám tréningy v malých skupinách veľmi rád. 

Ako sa vám spolupracuje s novým fyzioterapeutom Kristiánom Piovarčim? 

Od fyzioterapeuta na kondičnom tréningu vyžadujem iba to, aby mi bol nejakým spôsobom nápomocný a dopomohol mi správne nastaviť športovca počas silových cvičení. Na tréningu je viac očí a vidíme každý iné nedostatky v kvalite pohybu a prevedenia. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Ako je na tom v príprave Vlhová a Dubovská? Jednu musí kondičný tréner motivovať viac