Pelé rozdal na Slovensku stovky podpisov, dostal aj vázu s Mečiarom

Pelé v spoločnosti košických mažoretiek v roku 1994.
Pelé v spoločnosti košických mažoretiek v roku 1994. (Autor: ARCHÍV TASR)
Boris Vanya|29. dec 2022 o 20:46 (aktualizované 1. jan 2023 o 19:24)

Futbalový kráľ Pelé navštívil Slovensko v roku 1994.

BRATISLAVA. Rozdal stovky autogramov, ochutnal halušky i strapačky, stretol sa s bývalými súpermi z futbalových trávnikov, aj s prezidentom Michalom Kováčom.

Brazílčan Pelé navštívil samostatné Slovensko jediný raz - v septembri 1994. Počas dvoch dní sa najskôr zastavil v Lučenci a jeho program vyvrcholil v Košiciach, kde sa uskutočnilo exhibičné stretnutie brazílskych a československých legiend.

Jeho návštevu Slovenska si pripomíname v súvislosti s Pelého úmrtím 29. decembra 2022 vo veku 82 rokov.

Z Veľkého Cetína do New Yorku

Pelého dotiahol na Slovensko Joe (József) Borbély.

Borbély pochádza z obce Veľký Cetín pri Nitre, podobne ako herečka Alexandra Borbély, ktorá prerazila v Maďarsku.

Začiatkom 90. rokov, keď sa v Československu otvorili hranice, vyrazil s letenkou vo vrecku a 180 dolármi za dobrodružstvom za oceán. V New Yorku sa zamestnal v maďarskom krajanskom rádiu, pracoval aj ako stavebný robotník.

O stretnutiach s Pelém hovoril v minulosti pre magazín Vasárnap: „V decembri 1990 sa konalo v New Yorku zasadnutie FIFA a Pelé pricestoval ako čestný hosť. Na podujatie sme sa akreditovali s Gyulom Apatinim, riaditeľom Radio Hungaria New York, kde som roky pracoval. Keď Pelého limuzína zaparkovala pred luxusným hotelom Plaza, predral som sa cez ochrankárov a pozdravil som kráľa, ako keby sme boli starí známi. Objal som ho a ujo Gyula nás fotil. Netrvalo to viac ako minútu.

Pelé na štadióne v Košiciach v roku 1994, vpravo Joe Borbély.
Pelé na štadióne v Košiciach v roku 1994, vpravo Joe Borbély. (Autor: ARCHÍV TASR)

O necelý rok sa dostal Borbély znovu do bezprostrednej blízkosti futbalového kráľa. Futbalový klub New York Cosmom, za ktorý Pelé kedysi hrával, oslavoval 20. výročie exhibičným zápasom a Brazílčan mal slávnostný výkop. Borbély sa na zápas akreditoval ako fotograf, aby sa dostal na ihrisko.

„Dobehol som k nemu, povedal som mu, že sa poznáme, som Maďar z Československa a mám pre neho pozdrav od Puskása. Čo by si si želal, spýtal sa ma Pelé. Rozhovor, odvetil som,“ opisoval Borbély druhé stretnutie s futbalovou legendou.

Na Pelého za 160 korún

Onedlho skutočne dostal termín na rozhovor a keď k nemu došlo, Borbély zašiel ešte ďalej.

Predostrel Pelému myšlienku zájazdu do Maďarska a na Slovensko, krajín, kde nikdy nebol a kde si ho veľmi vážia. Opäť spomenul futbalové legendy Puskása a Masopusta. Pelé súhlasil.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Pelé rozdal na Slovensku stovky podpisov, dostal aj vázu s Mečiarom