Päťsetové ženské zápasy? Len s lekárom nablízku

Serena Williamsová.
Serena Williamsová. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|26. sep 2013 o 21:32

Odborník Jan Kukal tvrdí, že päťsetové zápasy by ženy mohli hrať s lekármi na kurte.

BRATISLAVA. Rovnaké zárobky na tenisových grandslamoch sú najčastejšou otázkou pri porovnaní mužov a žien. Ženy argumentujú emancipáciou a muži zápasmi, ktoré často trvajú až štyri-päť hodín, zatiaľ čo špičkové tenistky niekedy strávia na kurte so slabšou súperkou sotva hodinu.

Preto sa začína čoraz viac špekulovať o tom, že by sa mal zvýšiť počet setov aj u žien. Najtvrdšie na problém reagoval Francúz Gilles Simon, ktorý povedal, že tenistky si nezaslúžia rovnaké peniaze, keďže hrajú len na dva víťazné sety.

Podľa šéfky by to zvládli

„Nadrieme sa podobne ako muži, okrem toho viac ich päťsetových zápasov je nuda,“ hovorila ESPN víťazka US Open 2011 Samantha Stosurová.

„Ak sa na grandslamoch rozhodnú, že chcú, aby ženy hrali na päť setov, sme na to pripravené,“ vyhlásila suverénne pre agentúru AFP šéfka tenisovej asociácie Stacey Allisterová.

V rozhovore pre New York Times sa k téme vyjadril aj Andy Murray, ktorý si myslí, že momentálne hrajú muži aj ženy na grandslamoch dve rozličné súťaže a pritom dostávajú rovnaké peniaze.

„Ženy hrávali na päť setov v minulosti veľké finále a nerobilo im to problém. Steffi Grafová či Martina Navrátilová to zvládali bravúrne. Prečo by podobne nemohli hrať najlepšie hráčky aj teraz,“ hovoril britský tenista.

„Utópia to nie je, v minulosti už ženy hrávali zápasy na päť setov. Myslím si, že tým najlepším by to nerobilo problém ani teraz, ale otázne je, ako by to zvládli tenistky, čo sú na 70. –80. mieste. Sú tam hráčky, ktoré nemajú dobrú fyzičku a hrať na päť setov v horúčavách by asi nezvládli. Hlavne viac zápasov po sebe,“ povedal Dominik Hrbatý, niekdajšia slovenská jednotka.

Inde zarábajú ženy menej

Podobne rozmýšľa aj známy tenisový odborník Jan Kukal. Pri päťsetových zápasoch by podľa neho musela stáť pri kurte doslova sanitka.

„Bolo by to na hrane toho, čo môžu vydržať. Nemyslím si, že sa to zmení, aj keď na Masters sa o to v minulosti snažili, no hrá tam menej hráčok. Určite by to bolo spravodlivejšie, keďže elitné tenistky strávia v prvých kolách na kurte hodinu a zoberú rovnaké peniaze ako muži. Pre mňa je už neuveriteľný fakt, že majú rovnaké peniaze ako muži, lebo v iných športoch je to nemysliteľné.“

Reálne až od štvrťfinále

Iný názor má bývalá dlhoročná reprezentantka a dnes trénerka Radka Zrubáková, ktorá si myslí, že by si hráčky zvykli, ale veľmi reálne to nevidí.

„Museli by si zvyknúť. Neviem, ale koľko by sa hrali zápasy, keď teraz trvajú dlho aj trojsetové. Neviem si to predstaviť, aj keď tie, čo majú výbornú kondíciu a na dva sety prehrávajú, by takto mali väčšiu šancu.“

Aj výborné pripravené tenistky sa vplyvom extrémnych podmienok, aké sú hlavne v Austrálii, dostávajú do ťažkostí.

„Vidieť to na Dominike Cibulkovej, ktorá je výborne kondične pripravená a aj napriek tomu ju často chytia kŕče v treťom sete. Neviem, ako by po tom zvládala päťsetové zápasy viackrát po sebe,“ dodáva Hrbatý.

Bývalý dvanásty tenista svetového rebríčka si myslí, že najreálnejšou možnosťou je hrať na tri víťazné sety od štvrťfinále grandslamov, čo už spomenul vo svojom komentári aj Murray.

„Myslím si, že reálne je vyskúšať hrať na tri sety posledné kolá, ale celý grandslam by bol pre ženy trápením a hrozili by veľké zdravotné ťažkosti.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Päťsetové ženské zápasy? Len s lekárom nablízku