Paríž bude mať novú kráľovnú

Talianka Francesca Schiavoneová po semifinálovom víťazstve nad Ruskou Dementievovou bozkávala centrálny dvorec na Roland Garros.
Talianka Francesca Schiavoneová po semifinálovom víťazstve nad Ruskou Dementievovou bozkávala centrálny dvorec na Roland Garros. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Gajdoš|3. jún 2010 o 19:54

Vo finále dvojhry žien na turnaji Roland Garros si zahrajú Schiavoneová - Stosurová.

PARÍŽ, BRATISLAVA. Talianka Francesca Schiavoneová vyhrala vo včerajšom semifinále na turnaji Roland Garros s Jelenou Dementievovou prvý set v tajbrejku 7:3 a sadla si na stoličku, aby si oddýchla a osviežila sa pred druhým setom. Vtedy za ňou prišla ruská súperka, podala jej ruku a s boľavým výzorom v tvári oznámila, že končí zápas. Prekvapená Schiavoneová v prvej chvíli nechápala, ale keď videla, že Dementievová si balí raketu, uverila, že je vo finále.

Jej súperkou v sobotňajšom súboji o trofej bude Austrálčanka Samantha Stosurová. Pre obidve je to prvé grandslamové finále v kariére.

Jelena hrala s bolesťou

Dementievová si ľavé lýtko zranila už v stretnutí 2. kola so Španielkou Medinovou-Garriguesovou. Odvtedy hrala s bolesťami. Navyše vo štvrťfinále s krajankou Petrovovou si nechala ošetrovať aj pravé stehno.

V prvom sete nedala najavo žiadne zdravotné ťažkosti. Diváci v hľadisku centrálneho dvorca sa o nich dozvedeli, až keď ruská tenistka prišla ukončiť zápas.

„Mám natrhnutý sval. Je to veľmi bolestivé, už len keď chodím," citovala Dementievovú internetová stránka turnaja. „Bolesť sa v priebehu turnaja zvyšovala. Už predtým som rozmýšľala, že zápas skrečujem. Dnes to bolo veľmi ostré. Nemohla som sa poriadne hýbať na kurte."

Finalistka z Roland Garros 2004 tvrdila, že by zo zápasu odstúpilla, aj keby prvý set v tajbrejku vyhrala.
„Išla som na dvorec s tým, že skúsim, čo mi dovolí zranenie. Zabojujem. Grandslamové finále je špeciálnym momentom v kariére," povedala olympijská víťazka z Pekingu 2008. „Pred stretnutím som dostala lieky. Hrala som, kým to šlo. Viac som už nemohla urobiť."

Talianke antuka chutí

Schiavoneová hrá v Paríži v životnej forme, jej agresívny tenis od základnej čiary platí na súperky. Antuka je jej obľúbený povrch.

„Vedela som, že Jelena má nejaké zdravotné problémy, no detaily som neskúmala. Sústredila som sa na moju hru," povedala talianska tenistka. „Keď prišla po prvom sete za mnou, myslela som si, čo asi môže chcieť? Nevšimla som si v zápase, že by mala ťažkosti. Bol to vydretý set."

Podobne ako po štvrťfinále s Dánkou Wozniackou aj teraz Schiavoneová bozkávala kurt. Nikdy predtým to nikde nerobila. „Ako chutí antuka? Celkom dobre," zasmiala sa.

Rodáčka z Milána dosahuje najväčšie úspechy ako 29-ročná, keď iné hráčky s tenisom pomaly končia.
„Myslím, že teraz prišiel môj čas," uvažovala. „Možnože predtým som nebola dostatočne pripravená. Nevyužila som šance. A teraz to všetko funguje."

V open ére - od r. 1968 - je prvou Taliankou vo finále grandslamového turnaja. Schiavoneová (17. vo WTA) sa vo finále stretne so svalnatou Austrálčankou Stosurovou (7.), ktorá v druhom semifinále zmietla z kurtu Srbku Jankovičovú 6:1, 6:2. Stosurová vedie vo vzájomných zápasoch finalistiek 4:1.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Paríž bude mať novú kráľovnú