NHL prináša víkend plný hviezd

Zdeno Chára
Zdeno Chára (Autor: ap)
SITA|27. jan 2011 o 11:20

Slovenský hokej bude na tradičnej exhibícii zastupovať kapitán Bostonu Zdeno Chára.

RALEIGH. Zápas hviezd zámorskej hokejovej NHL dostáva novú tvár, vedenie ligy sa ho rozhodlo zatraktívniť a od piatka do nedele si zmenený formát môžu vyskúšať hráči i fanúšikovia v Raleighu v Severnej Karolíne.

Doteraz sa exhibícia hrala medzi tímami Východnej a Západnej konferencie, fanúšikovia rozhodovali o otváracích zostavách.

Tentoraz vybrali iba šesticu hráčov z celej ligy, ďalších 36 účastníkov All-Star Game určilo oddelenie pre hokejové operácie NHL.

Kapitánmi výberov sú Staal a Lidström

Kapitáni výberov Eric Staal a Nicklas Lidström, ktorých určili po uzávierke nominácie, si spolu so svojimi asistentmi Ryanom Keslerom a Mikom Greenom, resp. Patrickom Kanom a Martinom St. Louisom následne vyberú v piatkovom minidrafte v priamom televíznom prenose svojich spoluhráčov, pričom musia mať v tíme aj s nimi 3 brankárov, 6 obrancov a 12 útočníkov. Minidraft by mal priniesť zaujímavé hráčske kombinácie.

"Na tejto myšlienke sme dlhšie spolupracovali s hráčskou asociáciou NHLPA. Hráči, ktorí sa pravdepodobne na Zápase hviezd zúčastnia a s ktorými sme hovorili, sú touto myšlienkou nadšení. Mala by to byť predovšetkým zábava. Fanúšikovia chcú vidieť najmä hokejové majstrovstvo, hráčov so širokým úsmevom na tvári. Veď nejde o body, o Stanleyho pohár či o olympijské medaily," povedal viceprezident NHL Brendan Shanahan.

O práve prvého výberu rozhodne minca, potom budú obaja kapitáni hovoriť striedavo mená zo 42-členného výberu, ktorých nositelia nastúpia o dva dni neskôr práve za ich tím.

"Je to vzrušujúce. Som nadšený, že som dostal príležitosť absolvovať túto skúsenosť s takýmito veľkými hráčmi. Menovanie za kapitána je vždy veľká pocta, navyše ak je zviazaná s tvorbou tímu," poznamenal "domáci" kapitán Eric Staal.

Vo výbere pre Zápas hviezd je aj jeho mladší brat Marc, obranca New York Rangers. "Vybrať si jeho? Prečo nie," smial sa Staal pri reakcii na otázku, či nepociťuje od brata tlak na to, aby si ho vybral. "Necítim žiadny tlak, ani od neho. Nemám z neho žiadnu obavu," dodal Eric Staal.

Súťaž zručností 2009

V sobotu sú na programe súťaže zručností

Po piatkovom minidrafte bude pokračovať hviezdny víkend v sobotu individuálnymi súťažami zručností. Tímy kapitánov Nicklasa Lidströma a Erica Staala si zmerajú sily v šiestich disciplínach.

V súťaží o najrýchlejšieho korčuliara sa zúčastní z každého tímu šesť hráčov, päť z výberu hviezd a jeden spomedzi nováčikov. Disciplína BlackBerry NHL Breakaway Challenge odhalí autora najkreatívnejšieho samostatného nájazdu. Pred rokom v nej triumfoval Rus Alexander Ovečkin.

Každý hráč má štyri pokusy a ich triky nie sú ničím obmedzené. V súťaži v presnosti streľby bude úlohou hráčov v čo najkratšom čase trafiť štyrmi pukmi štyri terče v rohoch bránky zo vzdialenosti 20 stôp (približne 6 metrov). Zdeno Chára by mal potvrdiť povesť hráča s tvrdou strelou v ďalšej súťaži. Najvyšší hráč celej profiligy v tvrdosti streľby kraľuje už tri sezóny v rade a pred rokom dokonca prekonal výkonom 105,4 míle za hodinu absolútny rekord Ala Iafrateho.

V súťaži G Series NHL Skills Challenge Relay čakajú na každého člena družstva úlohy, ktoré preveria ich schopnosti - strelu z prvej, prihrávanie, kontrolu puku, prácu s hokejkou či presnosť strely. Súťaže zručností vyvrcholia vyraďovacím súbojom v samostatných nájazdoch.

Zlatým klincom hokejového víkendu v Raleighu bude samotný nedeľňajší zápas, ktorý sa začína o 22.00 SEČ. NHL musela oproti pôvodným nomináciám urobiť viaceré zmeny. V Caroline sa na ľade nepredstaví najväčšia osobnosť ligy Sidney Crosby, ktorý suverénne vyhral aj hlasovanie fanúšikov.

Útočník Pittsburghu sa nezotavil z otrasu mozgu a hrať nemôže. Okrem Crosbyho sa ospravedlnili aj Jevgenij Malkin, Aleš Hemský, Jarome Iginla a Tobias Enström, ktorých nahradili Jeff Skinner, Paul Šťastný, Martin Havlát, Keith Yandle a Daniel Briere.

Nominácia na Zápas hviezd NHL 2011 (hráčov označených * vybrali v internetovanom hlasovaní fanúšikovia):

Brankári: Marc-André Fleury* (Pittsburgh Penguins), Jonas Hiller (Anaheim Ducks), Tim Thomas (Boston Bruins), Cam Ward (Carolina Hurricanes), Carey Price (Montreal Canadiens), Henrik Lundqvist (New York Rangers)

Obrancovia: Kris Letang* (Pittsburgh Penguins), Duncan Keith* (Chicago Blackhawks), Dustin Byfuglien (Atlanta Thrashers), Zdeno Chára (Boston Bruins), Nicklas Lidström (Detroit Red Wings), Brent Burns (Minnesota Wild), Shea Weber (Nashville Predators), Marc Staal (New York Rangers), Erik Karlsson (Ottawa Senators), Dan Boyle (San Jose Sharks), Mike Green (Washington Capitals), Keith Yandle (Phoenix Coyotes)

Útočníci: Jonathan Toews*, Patrick Kane, Patrick Sharp (všetci Chicago Blackhawks), Corey Perry (Anaheim Ducks), Daniel Briere (Philadelphia), Eric Staal, Jeff Skinner (obaja Carolina Hurricanes), Matt Duchene, Paul Šťastný (obaja Colorado Avalanche), Rick Nash (Columbus Blue Jackets), Loui Eriksson, Brad Richards (obaja Dallas Stars), Anže Kopitar (Los Angeles Kings), Patrik Eliáš (New Jersey Devils), Claude Giroux (Philadelphia Flyers), David Backes (St. Louis Blues), Steven Stamkos, Martin St. Louis (obaja Tampa Bay Lightning), Phil Kessel (Toronto Maple Leafs), Ryan Kesler, Henrik Sedin, Daniel Sedin (všetci Vancouver Canucks), Alexander Ovečkin (Washington Capitals), Martin Havlát (Minnesota Wild)

Pozn.: fanúšikovia vybrali aj dvojicu z Pittsburghu Sidney Crosby a Jevgenij Malkin, ktorá sa však pre zdravotné problémy ospravedlnila.

Nominácia na exhibíciu nováčikov NHL 2011:

Cam Fowler (Anaheim Ducks), Tyler Seguin (Boston Bruins), Tyler Ennis (Buffalo Sabres), Kevin Shattenkirk (Colorado Avalanche), Taylor Hall (Edmonton Oilers), Jevgenij Dadonov (Florida Panthers), Michael Grabner (New York Islanders), Derek Stepan (New York Rangers), Oliver Ekman-Larsson (Phoenix Coyotes), Logan Couture (San Jose Sharks), P.K. Subban (Montrel Canadiens), Jamie McBain (Carolina Hurricanes).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»NHL prináša víkend plný hviezd