Černák opäť získal Stanleyho pohár! Tampa Bay vyhrala finále NHL

Tampa Bay - víťaz Stanleyho pohára pre sezónu NHL 2020/2021.
Tampa Bay - víťaz Stanleyho pohára pre sezónu NHL 2020/2021. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR, SITA|8. júl 2021 o 06:15 (aktualizované 8. júl 2021 o 09:45)

Hráči Tampa Bay Lightning získali Stanleyho pohár v sezóne NHL 2020/2021.

NHL 2020/2021 - finále

Tampa Bay - Montreal 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

/konečný stav série: 4:1, Tampa získala Stanleyho pohár/

Gól: 34. Colton (D. Savard, McDonagh)

Rozhodovali: Dwyer, O´Rourke - Cormier, Cherrey, vylúčení: 4:4 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0,

18.110 divákov (vypredané)

Tampa Bay: Vasilevskij - Rutta, Hedman, Černák, McDonagh, Savard, Sergačov - Kučerov, Point, Palát - Stamkos, Cirelli, Colton - Coleman, Gourde, Goodrow - Joseph, Johnson, Maroon

Montreal: Price - Weber, Chiarot, Petry, Edmundson, Kulak, Romanov - Gallagher, Danault, Toffoli - Caufield, Suzuki, Anderson - Lehkonen, Evans, Byron - Perry, Staal, Armia

/Erik Černák (Tampa) odohral 22:02 min, nebodoval, nazbieral dve trestné minúty za nedovolené bránenie, štyri bodyčeky a jeden blok/

/Tomáš Tatar (Montreal) nehral/

TAMPA. Hráči Tampa Bay Lightning aj slovenský obranca Erik Černák získali Stanleyho pohár v sezóne 2020/2021 a obhájili triumf v NHL spred roka.

V noci zo stredy na štvrtok zdolali Montreal Canadiens 1:0 a vyhrali v sérii 4:1 na zápasy.

Tampa získala celkovo tretiu majstrovskú trofej (2004, 2020, 2021) v histórii klubu.

Zároveň sa stali prvým tímom NHL od roku 2017, ktorý obhájil prvenstvo. Pred Lightning sa to naposledy podarilo Pittsburghu Penguins, ktorý triumfoval v rokoch 2016 a 2017.

O triumfe Tampy rozhodol gól Rossa Coltona z 34. minúty. Oporou Lightning bol ruský brankár Andrej Vasilevskij, ktorý si udržal čisté konto. Slovenský krídelník Tomáš Tatar opäť chýbal v zostave Montrealu.

Colton sa stal siedmym nováčikom v histórii NHL a druhým v tzv. modernej ére, ktorý strelil rozhodujúci gól v záverečnom zápase play off.

Pred ním sa to podarilo v roku 2003 Mikeovi Ruppovi z New Jersey Devils.

VIDEO: Jediný gól posledného zápasu finále

Prvá tretina herne patrila Tampe, ktorej hráči boli aktívnejší. Montrealu nedovolili otvoriť skóre ani v 9. minúte, keď hrali po fauloch Ruttu a Černáka v dvojnásobnom oslabení.

Krátko na to ani nevyužili dvojnásobnú presilovku, keď brankár Price viackrát podržal Canadiens.

Kanadský tím v druhej časti zvýšil aktivitu, ale bez želaného efektu. Brankár Tampy Vasilevskij bol pre nich veľká prekážka a jeho spoluhráči zblokovali viacero striel.

Prvý, a napokon jediný gól zápasu, priniesla 34. minúta. Obranca Savard ideálne našiel Coltona, ktorý pred odkrytou bránkou nezaváhal - 1:0.

Lightning sa v tretej časti nestiahli do defenzívy a vrátili sa k ofenzívnej aktivite. Canadiens viackrát v útoku riskovali, ale Vasilevskij i Price podržali svoje tímy.

Hráči Montrealu vystupňovali tlak v závere zápasu, ale Caufield trafil v najväčšej šanci hostí iba do žŕdky.

Erik Černák v záverečnom súboji sezóny odohral 22:02 min a bol tretím najvyťaženejším bekom domácich, k dvom trestným minútam pridal aj tri strely na bránku, jednu zblokovanú strelu a štyri fyzické strety.

Jedným z hrdinov duelu bol ruský brankár Andrej Vasilevskij, ktorý v stredu zneškodnil všetkých 21 striel hostí, vyhlásili ho za najužitočnejšieho hráča celej vyraďovacej časti a ako štrnásty gólman histórie získal Conn Smythe Trophy.

"V ostatných dvoch ročníkoch sme boli počas celého play-off konzistentní. Mal som pred sebou skvelú defenzívu, čo mi dodávalo sebavedomie a v každom súboji sa sa spoluhráčom snažil pomôcť," skonštatoval 26-ročný Rus.

Zoznam víťazov Stanleyho pohára

24 - Montreal Canadiens
13 - Toronto Maple Leafs
11 - Detroit Red Wings
6 - Boston Bruins, Chicago Blackhawks
5
- Edmonton Oilers, Pittsburgh Penguins
4 - New York Islanders, New York Rangers
3 - New Jersey Devils, Tampa Bay Lightning
2 - Colorado Avalanche, Los Angeles Kings, Philadelphia Flyers
1 - Anaheim Ducks, Carolina Hurricanes, Calgary Flames, Dallas Stars, Washington Capitals, St. Louis Blues

Lightning získali Stanleyho pohár po 282 dňoch, v minulej sezóne sa z neho tešili až 28. septembra 2020.

Americký útočník Patrick Maroon sa stal prvým hokejistom v expanznej ére súťaže, ktorý počas troch po sebe idúcich sezón získal Stanley Cup a podarilo sa mu to v rozdielnych družstvách. V roku 2019 sa mu podarilo vo farbách St. Louis Blues, v ostatných dvoch ročníkoch v tíme Tampy Bay Lightning.

V minulosti trikrát bez prerušenia získal túto trofej Mike Bossy, Clark Gillies, Denis Potvin, Billy Smith a Bryan Trottier v tíme New York Islanders, uspeli dokonca štyrikrát za sebou v rokoch 1980 - 1983. 

Najproduktívnejším hráčom play-off sa stal z víťazného družstva Rus Nikita Kučerov, ktorý v 23 zápasoch nazbieral 32 bodov za 8 gólov a 24 asistencií, nasledovali ho spoluhráči Brayden Point (14+9), Steven Stamkos (8+10), Victor Hedman (2+16) a Alex Killorn (8+9).

Najlepším strelcom vyraďovačky sa so štrnástimi gólmi Brayden Point, ktorý ako jediný strelil dvojciferný počet gólov.

Erik Černák v celom play-off absolvoval 21 duelov a pripísal si v nich jeden presný zásah a deväť asistencií, pričom práve slovenský obranca gólovo otvoril celú finálovú sériu.

Reakcie po finále

/zdroj: NHL.com/

Victor Hedman, obranca Tampy Bay: "Ešte takto pred rokom sme nevedeli, ako bude pokračovať sezóna a teraz sa tešíme už z druhého Stanleyho pohára. Neuveriteľné. S predošlým triumfom sa to nedá porovnať, bolo to za iných okolností. Teraz nás však veľmi teší, že si to môžeme vychutnať aj s našimi fanúšikmi a pred plnou halou. Je to nádherný pocit."

Jon Cooper, tréner Tampy Bay: "Je to triumf hráčov, to oni to dokázali. Ja som tam iba stál a žuval žuvačku. Bola to ťažká sezóna, v ktorej každý chcel uspieť proti nám, keďže sme vlani získali Stanleyho pohár. Naše mužstvo je však veľmi silné a vie ako vyhrávať. Tento triumf je veľmi sladký a ťažko porovnateľný s predošlým. Máme hráčov, ktorí sú hviezdy v očiach fanúšikov, ale pre mňa sú hviezdy všetci. Je fantastické, ako všetci dokázali pracovať pre spoločný úspech. Pre veľké víťazstvá je dôležité mať v mužstve hráčov ako Patrick Maroon, ku ktorému vzhliadajú mladší hráči."

Steven Stamkos, kapitán Tampy Bay: "Je také ťažké vyhrať Stanleyho pohár. A nám sa to podarilo dvakrát za sebou... Za to si zaslúžime vstúpiť do histórie. A tento tím, bez ohľadu na to, čomu čelil, sa zapíše do histórie. A to je niečo výnimočné. Je neuveriteľné, čo táto skupina hráčov dosiahla."

Brendan Gallagher, útočník Montrealu: "Teraz je to veľmi ťažké. Máme veľa hráčov, ktorí tvrdo pracovali počas svojej kariéry, aby sa dostali do finále a mohli bojovať o Stanleyho pohár. Je ťažké vyrovnať sa s tým, že to nevyšlo. Očakávali sme víťazstvo v tejto sérii. Viem, že už postupom do finále sme prekvapili mnoho ľudí, ale chceli sme ísť na úplný vrchol. Preto to veľmi bolí."

Dominique Ducharme, tréner Montrealu: "Som hrdý na tento tím. Mnohí naši hráči hrali so zraneniami. Krvácali, ale bojovali a nikdy neprestali."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Černák opäť získal Stanleyho pohár! Tampa Bay vyhrala finále NHL