Neprišli sme sem odovzdať kožu zadarmo, tvrdí Mečíř

Andrej Martin a Nick Kyrgios otvoria Davis Cupový súboj Austrálie so Slovenskom.
Andrej Martin a Nick Kyrgios otvoria Davis Cupový súboj Austrálie so Slovenskom. (Autor: SITA/AP)
Andrej Bučko|15. sep 2016 o 06:40

V daviscupovej histórii pôjde o prvý vzájomný zápas oboch tímov.

Barážové stretnutie o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára:

Austrália - SLOVENSKO

piatok: 3.00 Nick Kyrgios - Andrej Martin, Bernard Tomic - Jozef Kovalík

sobota: 5.00 Sam Groth, John Peers - Igor Zelenay, Martin

nedeľa: 3.00 Kyrgios - Kovalík, Tomic - Martin

SYDNEY. Vzdali úctu domorodým aborigénom, pôvodným majiteľom zeme a potom legendárny, bezmála 82-ročný austrálsky tenista Ken Rosewall včera vytiahol prvé meno z osudia – Nick Kyrgios.

Všetkým bolo jasné, že v prvý deň daviscupového stretnutia o Svetovú skupinu Austrália – Slovensko v Sydney nastúpi Kyrgios proti Andrejovi Martinovi a Bernard Tomič proti Jozefovi Kovalíkovi.

Austrália je favoritom : fotogaléria

15.9.2016

V nedeľu si súperov vymenia. Na sobotu ohlásili kapitáni Lleyton Hewit a Miloslav Mečíř hlavnému rozhodcovi Javierovi Morenovi zo Španielska  dvojice Sam Groth – John Peers a Norbert Gombos – Igor Zelenay. 

Hrá sa od 11.00 miestneho času na tráve v Aréne Roda Lavera, prvý vzájomný zápas v dejinách  a domáci sú jasnými favoritmi.

,,Neprišli sme sem odovzdať kožu zadarmo. Už keď sme tu, budeme bojovať,“ povedal Mečíř a dodal: ,,na poradí zápasov nezáleží. Máme päť stretnutí, päť možností predviesť pekný tenis a v mužstve mám bojovníkov, ktorí vyhrali v Maďarsku, a napriek iným svojim plánom prišli reprezentovať a hrať za Slovensko. Za toto sa im chcem poďakovať, cením si to. Isteže, sme trochu oslabení, nemáme Kližana a Lacka, ale teraz je zbytočné diskutovať, na koľko percent nás to oslabilo, či by sme s nimi vyhrali a podobne. Ani Kližan sa necítil na tráve najlepšie, v New Yorku nehrali vo forme a tak nastúpime s tým, čo máme a budeme bojovať. Naši hráči s trávou veľa skúseností nemajú, azda iba z kvalifikácií Wimbledonu, a tak pár dní prípravy tu pomôže. Nezabudnem, keď som prišiel do Austrálie sám 17-ročný, na 6 týždňov učiť sa hrať na tráve a roku 1988 som bol skoro vo finále Wimbledonu. Viedol som v semifinále nad Edbergom 6:4, 6:2, 2:1 a potom aj v 5. sete 3:1.“ 

Edbergov tréner Tony Pickard vtedy vyhlásil, že nikto na svete nevedel returnovať Švédove podania tak ako Mečíř. Mečíř ich premieňal na vlastné víťazné údery.

,,Práve v podaní bude sila Kyrgiosa a Tomiča,“ varoval náš kapitán.

,,Ľahko je radiť chlapom, že pozor na podania, chytajte, ale na tej tráve treba aj trochu šťastia aj umenia. Tu už niet veľa čo radiť. Budeme všetko riešiť v priebehu zápasov, ale najdôležitejšie je nedať sa, nezľaknúť sa prostredia. Austrália mi prirástla k srdcu. Nikde na svete som nevidel taký vzťah a lásku k športu ako tu. Vidíte, ako to premysleli do podrobností – prišli sme na žreb na lodiach, meno vytiahol legendárny Rosewall, veľmi chcú  vyhrať, vždy tejto súťaži udeľovali plnú vážnosť.  Je to veľký a ťažký súper s obrovskými tradíciami, ale nechcem uberať z kvality a sily nášho výberu. Chceme prispieť k športovému sviatku a hádam pripravíme nejakú zápletku a prekvapenie.“ 

Nečakanou jednotkou Slovákov je prvý raz v histórii Jozef Kovalík (123.), ktorý na poslednú chvíľu o 4 miesta preskočil Andreja Martina, hoci pôvodne vôbec nemal cestovať.

,,Miloš mi volal minulý týždeň, dozvedel som sa to v stredu. Jednotkou som len preto, že dvaja vyššie nado mnou tu nie sú, ale nechceme sa k tomu vracať. Bol som na challengerovom turnaji v Janove na antuke, keď mi Miloš volal a mal som ostať v Európe na tomto povrchu. Telefonát ma prekvapil, ale som tu rád. Musel som zmeniť plány, pôjdem potom niekam do Ázie na betón, keď som už tu a skúsim sa kvalifikovať na turnaje ATP. Na trávu si zvykám, pomohla mi aj wimbledonská kvalifikácia, kde som prehral až tretí zápas smoliarsky vo finále, mohol som hrať v hlavnej súťaži. Súperi sú silní, alepráve toto ma motivuje.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Neprišli sme sem odovzdať kožu zadarmo, tvrdí Mečíř