Nadalovi súper skrečoval, Safinová nezískala s Clijstersovou ani gem

Dinara Safinová nebude na Australian Open 2011 spomínať v dobrom.
Dinara Safinová nebude na Australian Open 2011 spomínať v dobrom. (Autor: ap)
SITA|18. jan 2011 o 07:40

Rafael Nadal nedal v prvom kole šancu Marcosovi Danielovi z Brazílie, ktorý zápas ním skrečoval pre problém s kolenom. Safinová premiérovo s dvojitým "kanárom", Clijstersová jej nedala šancu.Rafael Nadal nedal v prvom kole šancu Marcosovi Danielovi z Braz

Rafael Nadal nedal v prvom kole šancu Marcosovi Danielovi z Brazílie, ktorý zápas ním skrečoval pre problém s kolenom. Safinová premiérovo s dvojitým "kanárom", Clijstersová jej nedala šancu.

MELBOURNE. Španielsky líder svetového rebríčka ATP tenistov Rafael Nadal postúpil do 2. kola dvojhry na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne bez straty gemu.

V utorňajšom zápase 1. kola viedol 6:0, 5:0 nad Brazílčanom Marcosom Danielom, keď Brazílčan po 47 minútach odstúpil. Juhoameričan si predtým opakovane nechal ošetriť ľavé koleno. Nadal dominoval na víťazné údery 25:0, súper nazbieral iba 2 fiftíny po vlastnom podaní z 26 možností.

Miestny šampión zo sezóny 2009 Nadal sám dobre pozná trpkosť z vynúteného predčasného konca v Melbourne Parku: vlani ako obhajca trofeje nedohral štvrťfinále proti Britovi Andymu Murrayovi. Odvtedy však triumfoval na troch vrcholných podujatiach v rade - parížskom Roland Garros, londýnskom Wimbledone a newyorských US Open.

Súcit k súperovi

Ak teraz pridá štvrtý úspech bez prerušenia pripomenie po 42 rokoch Grand Slam Roda Lavera, hoci "len" počas dvoch kalendárnych rokov. Dvadsaťštyriročný ľavoruký Malorčan si medzi najlepšími 64 zmeria sily s úspešným z duelu Ryan Sweeting (USA) - Daniel Gimeno-Traver (Šp.).

"Je to príšerný pocit, keď sa musíte vzdať zo zdravotných dôvodov. Marcosovi želám čo najrýchlejšie zotavenie. Ak sa necítite fit, nemali by ste pokračovať. Včasné odstúpenie totiž urýchľuje liečbu," vyhlásil Nadal, ktorý sa na začiatku tejto sezóny v semifinále v katarskej Dauhe proti Rusovi Nikolajovi Davydenkovi za stavu 3:6, 0:2 sťažoval lekárom ma kurte na celkovú slabosť a uviedol, že približne od tretieho gemu zápasu sa začal cítiť príšerne. Napriek tomu dohral a následne nastúpil na štvorhru.

"Bola to katastrofa. Pred dvoma dňami ma to koleno rozbolelo a radšej som odvtedy netrénoval, ale na začiatku zápasu sa problém znova ozval. Ak proti špičkovým hráčom nie ste v stopercentnom stave, je nemožné pokúšať sa o niečo. Chcel som zabojovať, ale nemal som šancu. Cítil som sa ako 75-ročný," posťažoval sa 32-ročný Marcos Daniel (93. v renkingu) cestou na magnetickú rezonanciu.

Del Potrov víťazný návrat

Argentínsky tenista Juan Martin Del Potro zaznamenal víťazný návrat na grandslamovom turnaji presne po roku. V 1. kole mužskej dvojhry na Australian Open v Melbourne (celková dotácia 25 005 635 AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku) si takmer dvojmetrový dlháň z Tandilu poradil s Izraelčanom Dudim Selom v tesnom súboji za 159 minút 7:6 (13), 6:4, 6:4.

Del Potro sa naposledy predtým predstavil na turnaji “veľkej štvorky” práve pred rokom v Melbourne Parku, kde ako predchádzajúci víťaz US Open napokon v osemfinále nestačil na Chorváta Marina Čiliča. Dôvodom bola dlhodobá rehabilitácia po zranení a operácii zápästia. Austrálskym maximom v podaní Argentínčana je zatiaľ štvrťfinále z roku 2009.

Del Potro (aktuálne 236. v renkingu ATP) je jedným zo šiestich grandslamových šampiónov v “pavúku” melbournskej mužskej dvojhry. V súboji so Selom (92.) zahral 19-krát eso a na víťazné údery svojho súpera zdolal 47:25. V prvom sete ušiel 22-ročný Argentínčan o tri roky staršiemu Izraelčanovi z piatich setbalov a napokon dominoval v maratónskom tajbrejku 15:13. V ďalších dvoch dejstvách mu stačil jeden brejk navyše, aby si pripísal postup do 2. kola. Tam bude jeho súperom víťaz zápasu Grega Žemlja (Slovin.) - Marcos Baghdatis (Cyp.-21).

Del Potro sa v roku 2009 zaradil do absolútnej špičky a po triumfe na US Open poskočil na piatu a neskôr aj štvrtú priečku svetového počítačového poradia. Neskôr v máji 2010 absolvoval operáciu boľavého zápästia, po ktorej nasledovala zdĺhavá rehabilitácia. Jesenný súťažný návrat Argentínčanovi vôbec nevyšiel, keďže vo dvoch zápasoch na turnajoch v Bangkoku a Tokiu neuhral ani set. Potom sa rozhodol vypustiť ďalší program a sústrediť sa až na plnohodnotný comeback po Novom roku. Pred Australian Open absolvoval turnaj v Sydney, kde sa rozlúčil v 2. kole po prehre s Nemcom Florianom Mayerom.

Aj Hewittov 15. pokus neúspešný, prehral v 1. kole

V záverečnom stretnutí utorkového programu 1. kola mužskej dvojhry sa tešil Argentínčan David Nalbandian z víťazstva nad Austrálčanom Lleytonom Hewittom 3:6, 6:4, 3:6, 7:6 (1), 9:7.

V päťsetovom maratóne triumfoval 29-ročný Argentínčan nad o rok staršou bývalou svetovou jednotkou, hoci musel doháňať manko 1:2 na sety. Nalbandian viedol v rozhodujúcom dejstve 5:4, ale Hewitt ešte dokázal preraziť jeho podanie a vyrovnať na 5:5. Stretnutie trvalo 288 minút a domáci tenista v ňom doplatil na slabučké premieňanie brejkových príležitostí: z celkového počtu 30 brejkbalov využil len 7. Jeho súper bol o poznanie lepší 6 z 12.

Rodák z Adelaide Hewitt ani na pätnásty pokus neuspel s ambíciou zaútočiť na celkový triumf na domácej grandslamovej pôde. Najďalej sa v Melbourne dostal do finále, kde v roku 2005 neuspel proti Rusovi Maratovi Safinovi. Hewitt je víťazom dvoch grandslamových turnajov (US Open 2001, Wimbledon 2002), ale v súčasnosti mu v rebríčku ATP patrí až 54. priečka a jeho kariéra je, zdá sa, definitívne na ústupe.

Dvojka Zvonarevová nedala šancu Bammerovej

Dvojka svetového rebríčka WTA tenistiek Vera Zvonarevová z Ruska bez problémov postúpila do 2. kola dvojhry na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne. Finalistka Wimbledonu i US Open 2010 zvíťazila v utorňajšom stretnutí 1. kola v Aréne Roda Lavera nad 30-ročnou rakúskou ľaváčkou Sybille Bammerovou, 70. v renkingu, za 59 minút 6:2, 6:1.

"Je náročné predvádzať najlepší tenis hneď v prvom zápase. Najdôležitejšie teda dnes je, že som zvládla, čo bolo treba, a posunula som sa o krôčik ďalej," skonštatovala Zvonarevová po zápase, ktorý sa nevyznačoval prevratnou úrovňou. Na "winnery" bola Ruska lepšia 9:5 a mala aj istejšiu ruku (nevynútené chyby 17:22).

Držiteľka bronzovej medaily z pekinských OH 2008 upravila skóre zo vzájomných súbojov s druhou najznámejšou mamičkou na okruhu Bammerovou na 5:0. Dvadsaťšesťročná Moskovčanka si medzi najlepšími 64 zmeria sily s talentovanou Srbkou Bojanou Jovanovskou, ktorá minulý týždeň zaujala prienikom do semifinále v Sydney.

Zvonarevovej maximom v Melbourne Parku je predvlaňajšie semifinále. Minulý rok - z náskoku setu a brejku - nestačila v osemfinálovom 4. kole na Bielorusku Viktoriu Azarenkovú niekoľko týždňov po tom, ako si vymenili koučov Samuela Sumyka a Antónia Van Grichena. Ruska medzičasom prešla od druhého spomenutého pod dohľad Sergeja Demechina.

Safinová si ani neškrtla

Očakávaný súboj dvoch bývalých jednotiek svetového rebríčka WTA tenistiek v 1. kole dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (17. - 30. januára, celková dotácia 25 005 635 AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku) priniesol šokujúco jednostranné dianie. Belgičanka Kim Clijstersová nasadená ako tretia splnila proti Ruske Dinare Safinovej úlohu favoritky nekompromisne 6:0, 6:0.

Trojnásobná finalistka z úrovne "veľkej štvorky" Safinová (75.), ktorá sa už dve sezóny trápi s chrbticou, sa k 31. januáru zrejme bude porúčať z prvej stovky renkingu, predznamenala Tenisová asociácia žien.

Dvadsaťštyriročná Safinová by chýbala v Top 100 premiérovo od júla 2002. Moskovčanka dosiaľ nikdy vo svojej profesionálnej kariére nedostala dvojitého "kanára", nebola od neho ďaleko už minulý týždeň v tasmánskom Hobarte, kde prehrala s Francúzkou Marion Bartoliovou 0:6, 1:6.

Ivanovičová vypadla už v prvom kole

Srbská tenistka Ana Ivanovičová sa rozlúčila s úvodným grandslamovým turnajom roka Australian Open v Melbourne (celková dotácia 25 005 635 AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku) už po úvodnom kole dvojhry. Devätnástka žrebu podľahla Ruske Jekaterine Makarovovej v trojsetovej dráme 6:3, 4:6 a 8:10. Rozhodujúci set trval 91 minút, o 15 minút viac než prvé dva dokopy.

Bývalej svetovej jednotke Ivanovičovej (aktuálne 20. v renkingu WTA) sa napokon stala osudnou strata podania v osemnástom geme rozhodujúceho dejstva. Päť mečbalov sa jej ešte podarilo odvrátiť, ale šiesty už nie. Dvadsaťtriročná Srbka síce zahrala o tri víťazné údery viac ako o rok mladšia Ruska (36:33), ale na nevynútené chyby s ňou prehrala (57:45).

Ivanovičová bola v roku 2008 vo finále Australian Open a o štyri mesiace neskôr získala v Paríži na Roland Garros svoj dosiaľ jediný grandslamový titul kariéry. Odvtedy sa na podujatí elitnej štvorky nedostala cez osemfinále a konkrétne v Austrálii má jej výkonnosť výrazne klesajúcu tendenciu: predvlani 3. kolo, vlani 2. kolo a teraz prehra hneď na úvod.

Ivanovičová sa pred podujatím v Melbourne Parku rozohrávala na Hopmanovom pohári v Perthe, kde však nemohla nastúpiť za svoju krajinu na finále pre problémy s brušným svalstvom. "Som veľmi šťastná, lebo som zdolala kvalitnú hráčku, bývalú jednotku. Navyše nikdy predtým som nehrala taký dlhý zápas a teraz aspoň viem, že to dokážem zvládnuť," tvrdila Jekaterina Makarovová (49.) po jednom z najväčších čiastkových úspechov svoje kariéry.

Výsledky

Dvojhra žien - 1. kolo:

Vera Zvonarevová (Rus.-2) - Sybille Bammerová (Rak.) 6:2, 6:1

Kim Clijstersová (Belg.-3) - Dinara Safinová (Rus.) 6:0, 6:0

Samantha Stosurová (Aus.-5) - Lauren Davisová (USA) 6:1, 6:1

Jelena Jankovičová (Srb.-7) - Alla Kudriavcevová (Rus.) 6:0, 7:6 (5)

Šahar Peerová (Izr.-10) - Mathilde Johanssonová (Fr.) 6:1, 6:1

Agnieszka Radwanská (Poľ.-12) - Kimiko Dateová-Krummová (Jap.) 6:4, 4:6, 7:5

Naďa Petrovová (Rus.-13) - Xenia Pervaková (Rus.) 6:2, 6:1

Anastasia Pavľučenkovová (Rus.-16) - Kirsten Flipkensová (Belg.) 6:4, 7:6 (4)

Maria Kirilenková (Rus.-18) - Romina Oprandiová (Tal.) 6:3, 5:7, 8:6

Jekaterina Makarovová (Rus.) - Ana Ivanovičová (Srb.-19) 3:6, 6:4, 10:8

Flavia Pennettová (Tal.-22) - Anastasia Rodionovová (Aus.) 6:2, 6:1

Alisa Klejbanovová (Rus.-24) - Irina Falconiová (USA) 6:1, 6:0

Petra Kvitová (ČR-25) - Sally Peersová (Aus.) 6:2, 6:4

María José Martínezová-Sánchezová (Šp.-26) - Gréta Arnová (Maď.) 6:3, 4:6, 6:2

Ajumi Moritová (Jap.) - Alexandra Dulgherová (Rum.-27) 6:4, 6:4

Lucie Šafářová (ČR-31) - Šuaj Čang (Čína) 7:5, 4:6, 6:1

Kristina Barroisová (Nem.) - Akgul Amanmuradová (Uzb.) 6:4, 6:2

Iveta Benešová (ČR) - Anabel Medinová-Garriguesová (Šp.) 6:0, 6:1

Sorana Cirsteová (Rum.) - Mirjana Lučičová (Chor.) 6:4, 6:2

Alizé Cornetová (Fr.) - CoCo Vandewegheová (USA) 6:2, 6:1

Lesia Curenková (Ukr.) - Patty Schnyderová (Švaj.) 6:2, 6:3

Anna Čakvetadzeová (Rus.) - Oľga Govorcovová (Biel.) 6:3, 6:4

Lourdes Domínguezová-Linová (Šp.) - Johanna Larssonová (Švéd.) 6:2, 6:1

Vera Duševinová (Rus.) - Maria Elena Camerinová (Tal.) 6:3, 3:6, 6:1

Caroline Garciová (Fr.) - Varvara Lepčenková (USA) 7:5, 4:6, 6:3

Simona Halepová (Rum.) - Anne Kremerová (Lux.) 6:3, 3:6, 6:2

Bojana Jovanovská (Srb.) - Čchang Kchai-Čchen (Taiw.) 7:5, 6:1

Petra Martičová (Chor.) - Sophie Fergusonová (Aus.) 7:6 (6), 0:6, 6:3

Alicia Moliková (Aus.) - Roberta Vinciová (Tal.) 1:6, 6:3, 8:6

Šuaj Pcheng (Čína) - Kateryna Bondarenková (Ukr.) 2:6, 6:3, 8:6

Carla Suárezová-Navarrová (Šp.) - Christina McHalová (USA) 4:6, 6:3, 6:4

Klára Zakopalová (ČR) - Melanie Oudinová (USA) 6:1, 3:6, 6:1

Dvojice v 2. kole (zhora podľa "pavúka"):

Caroline Wozniacka (Dán.-1) - Vania Kingová (USA)

Alberta Briantiová (Tal.) - Dominika Cibulková (SR-29)

Yanina Wickmayerová (Belg.-21) - Anastasija Sevastovová (Lot.)

Vesna Manasievová (Rus.) - Marion Bartoliová (Fr.-15)

Justine Heninová (Belg.-11) - Elena Baltachová (V. Brit.)

Arantxa Rusová (Hol.) - Svetlana Kuznecovová (Rus.-23)

Cvetana Pironkovová (Bulh.-32) - Monica Niculescová (Rum.)

Rebecca Marinová (Kan.) - Francesca Schiavoneová (Tal.-6)

Venus Williamsová (USA-4) - Sandra Záhlavová (ČR)

Anne Keothavongová (V. Brit.) - Andrea Petkovicová (Nem.-30)

Kaia Kanepiová (Est.-20) - Julia Görgesová (Nem.)

Virginie Razzanová (Fr.) - Maria Šarapovová (Rus.-14)

Na Li (Čína-9) - Jevgenija Rodinová (Rus.)

Jelena Dokičová (Aus.) - Barbora Záhlavová-Strýcová (ČR)

Regina Kulikovová (Rus.) - Chanelle Scheepersová (JAR)

Andrea Hlaváčková (ČR) - Viktoria Azarenková (Biel.-8)

Jelena Jankovičová (Srb.-7) - Šuaj Pcheng (Čína)

Caroline Garciová (Fr.) - Ajumi Moritová (Jap.)

Alisa Klejbanovová (Rus.-24) - Simona Halepová (Rum.)

Petra Martičová (Chor.) - Agnieszka Radwanská (Poľ.-12)

Naďa Petrovová (Rus.-13) - Alicia Moliková (Aus.)

Lesia Curenková (Ukr.) - Jekaterina Makarovová (Rus.)

María José Martínezová-Sánchezová (Šp.-26) - Alizé Cornetová (Fr.)

Carla Suárezová-Navarrová (Šp.) - Kim Clijstersová (Belg.-3)

Samantha Stosurová (Aus.-5) - Vera Duševinová (Rus.)

Anna Čakvetadzeová (Rus.) - Petra Kvitová (ČR-25)

Flavia Pennettová (Tal.-22) - Lourdes Domínguezová-Linová (Šp.)

Sorana Cirsteová (Rum.) - Šahar Peerová (Izr.-10)

Anastasia Pavľučenkovová (Rus.-16) - Kristina Barroisová (Nem.)

Iveta Benešová (ČR) - Maria Kirilenková (Rus.-18)

Lucie Šafářová (ČR-31) - Klára Zakopalová (ČR)

Bojana Jovanovská (Srb.) - Vera Zvonarevová (Rus.-2)

Dvojhra mužov - 1. kolo:

Michael Llodra (Fr.-22) - Juan Ignacio Chela (Arg.) 6:3, 3:6, 6:2, 6:4

Richard Berankis (Litva) - Marinko Matosevic (Aus.) 6:4, 6:2, 7:5

Marcos Baghdatis (Cypr.-21) - Grega Žemlja (Slovin.) 3:6, 7:5, 6:1, 4:6, 6:2

Milos Raonic (Kan.) - Björn Phau (Nem.) 7:6 (3), 6:3, 7:6 (8)

Robin Söderling (Švéd.-4) - Potito Starace (Tal.) 6:4, 6:2, 6:2

Benjamin Becker (Nem.) - Ernests Gulbis (Lot.-24) 7:6 (5), 6:2, 6:4

Juan Martin Del Potro (Arg.) - Dudi Sela (Izr.) 7:6 (13), 6:4, 6:4

Iľja Marčenko (Ukr.) - Rubén Ramírez-Hidalgo (Šp.) 6:3, 6:4, 6:1

Gilles Muller (Lux.) - Simon Stadler (Nem.) 6:3, 7:6 (5), 6:4

Radek Štěpánek (ČR) - Denis Gremelmayr (Nem.) 6:3, 6:2, 6:3

David Ferrer (Šp.-7) - Jarkko Nieminen (Fín.) 6:4, 6:3, 1:6, 6:2

Jan Hernych (ČR) - Denis Istomin (Uzb.) 6:3, 6:4, 3:6, 6:2

Rafael Nadal (Šp.-1) - Marcos Daniel (Braz.) 6:0, 5:0 - skreč, Daniel odstúpil pre zranenie ľavého kolena

Michail Južnyj (Rus.-10) - Marsel Ilhan (Tur.) 6:2, 6:3, 7:6 (5)

Jürgen Melzer (Rak.-11) - Vincent Millot (Fr.) 6:2, 6:4, 6:2

Marin Čilič (Chor.-15) - Donald Young (USA) 6:3, 6:2, 6:1

Feliciano López (Šp.-31) - Alejandro Falla (Kol.) 6:3, 7:6 (6), 6:3

Guillermo García-López (Šp.-32) - Michael Berrer (Nem.) 6:4, 6:4, 3:6, 6:3

Alexandr Dolgopolov (Ukr.) - Michail Kukuškin (Kaz.) 6:3, 6:2, 6:4

Blaž Kavčič (Slovin.) - Kevin Anderson (JAR) 2:6, 6:4, 7:6 (4), 7:6 (5)

Michael Russell (USA) - Matthew Ebden (Aus.) 6:3, 6:2, 5:7, 7:6 (9)

Eduardo Schwank (Arg.) - Leonardo Mayer (Arg.) 6:2, 6:0, 6:4

Bernard Tomic (Aus.) - Jérémy Chardy (Fr.) 6:3, 6:2, 7:6 (5)

Andreas Seppi (Tal.) - Arnaud Clement (Fr.) 3:6, 2:6, 7:5, 6:3, 6:2

Jo-Wilfried Tsonga (13-Fr.) - Philipp Petzschner (Nem.) 4:6, 2:6, 6:2, 6:3, 6:4

David Nalbandian (Arg.-27) - Lleyton Hewitt (Aus.) 3:6, 6:4, 3:6, 7:6 (1), 9:7

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadalovi súper skrečoval, Safinová nezískala s Clijstersovou ani gem