Nadal zdolal Federera a zahrá si v Austrálii finále

Rafael Nadal
Rafael Nadal (Autor: SITA/AP)
TASR|26. jan 2012 o 13:31

Španielsky tenista Rafael Nadal sa stal prvým finalistom mužskej dvojhry na grandslamovom Australian Open.

MELBOURNE. Šampión z Melbourne z roku 2009 si v semifinále ako nasadená dvojka poradil s turnajovou trojkou a svojímveľkým rivalom Švajčiarom Rogerom Federerom v štyroch setoch 6:7 (5), 6:2, 7:6 (5) a 6:4.

O jedenásty titul z podujatí veľkej štvorky bude v nedeľu bojovať proti víťazovi duelu medzi obhajcom titulu Srbom Novakom Djokovičom a Britom Andym Murraym.

Nadal nadviazal na víťazstvo nad Federerom spred troch rokov, keď Švajčiara zdolal v Melbourne vo finále a upravil vzájomnú bilanciu s grandslamovým rekordérom na 18:9. Federer spravil až 62 nevynútených chýb, čo sa výrazne podpísalo pod jeho prehru.

Švajčiarovi vyšiel úvod zápasu s Nadalom, keď hneď v druhom geme prelomil podanie Španiela a po potvrdení brejku si vybudoval náskok 3:0. Španielovi sa však podarilo vyrovnať na 4:4 a o osude prvého setu musel rozhodnúť tajbrejk.

ico
Prvé semifinále prinieslo niekoľko skvelých momentov.

V skrátenej hre sa Federer po minibrejku ujal vedenia 2:0 a vďaka kvalitnému podaniu dotiahol prvý set do úspešného dejstva. V druhom dejstve Federerovi odišiel prvý servis, začal robiť príliš veľa nevynútených chýb, čo bolo vodou na mlyn Nadala, ktorý po brejku v šiestom geme odskočil súperovi na 5:2.

Španiela nerozhodila ani krátka pauza spôsobená ohňostrojom a druhý set získal jasne vo svoj prospech. V treťom dejetve Federer za stavu 3:3 zobral Nadalovi podanie, Španiel však bleskovo kontroval a vynútil si tajbrejk.

V ňom viedol šesťnásobný víťaz Roland Garros už 6:1 a hoci Federer odvrátil štyri setbaly, piaty Nadal vďaka kvalitnému forhendu využil. Vo štvrtom sete videli diváci skvelý tenis s množstvom krásnych výmen.

V deviatom geme Nadal zobral Federerovi podanie a pri vlastnom servise následne premenil v poradí druhý mečbal. Švajčiar ešte mal šancu zápas predĺžiť, no ani jeden z dvoch brejkbalov nevyužil.

Nadal pochopiteľne spokojný

"Pred dvomi týždňami som si nevedel ani predstaviť, že budem vo finále Australian Open, teraz je to skutočnosť. S Rogerom sme odohrali ďalší fantastický zápas."

"V druhom sete som mal aj šťastie, pretože po strate podania sa mi podaril okamžitý rebrejk. Ak hrá Roger agresívne, je takmer nemožné zastaviť ho a ak by viedol 2:0 na sety, veľmi ťažko by sa mi to otáčalo."

"V druhom tajbrejku, keď som za stavu 6:1 nevyužil štyri setbaly, som bol veľmi nervózny. Hovoril som si však, že piaty setbal musím bezpodmienečne premeniť. Roger aj dnes potvrdil, že je výnimočný hráč. Je skvelé mať pred sebou niekoho, kto ja najlepším v tenisovej histórii," povedal Nadal v prvom pozápasovom interview do mikrofónu bývalej svetovej jednotky Američana Jima Couriera. Španiel očakáva vo finále ťažký zápas.

"Novak Djokovič hrá vynikajúco, vyhral posledné dva grandslamy a je svetovou jednotkou. Odohral výborný štvrťfinálový zápas proti Davidovi Fererovi a v poslednom čase to na mňa vie, veď vyhral posledných šesť vzájomných duelov. Ťažko teda môžem Andymu Murraymu poradiťt, ako ho zdolať."

Federer po semifinálovej prehre vyzdvihol výkon Nadala. "Myslím si, že Rafa hral dnes od prvej do poslednej loptičky veľmi dobre."

"Bol to fyzicky veľmi náročný zápas. Z prehry som sklamaný, ale je to ešte iba začiatok sezóny. Cítim sa v pohode a to je dôležité," povedal pre akreditované média Federer, ktorý sa vrátil aj ku kurióznemu prerušeniu zápasu pre ohňostroj.

"Určite takéto veci človeku nepomôžu. Už pred zápasom nás na to upozorňovali, takže to nebolo prekvapenie. Pred prerušením duelu som stratil veľa fiftínov za sebou, potreboval som sa chytiť."

ico

Rafael Nadal (2-Šp.) - Roger Federer (3-Švajč.) 6:7 (5), 6:2, 7:6 (5), 6:4

muži - dvojhra - semifinále:

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal zdolal Federera a zahrá si v Austrálii finále