Nadal dal kvalifikantovi Veičovi kanára, postúpil aj Djokovič

Rafael Nadal.
Rafael Nadal. (Autor: SITA)
TASR|28. máj 2011 o 14:55

Rafael Nadal nedal šancu chorvátskemu kvalifikantovi Antoniovi Veičovi, Andy Murray zdolal v 3. kole Roland Garros Nemca Michaela Berrera.

PARÍŽ. Španielsky tenista Rafael Nadal nedal v 3. kole dvojhry na Roland Garros ani najmenšiu šancu chorvátskemu kvalifikantovi Antoniovi Veičovi a po víťazstve 3:0 na sety sa prebojoval do osemfinále druhého grandslamového turnaja roka.

Líder mužského rebríčka a päťnásobný víťaz parížskeho turnaja nedal chorvátskemu tenistovi, ktorý v druhom kole prekvapujúco zdolal dvojnásobného finalistu Roland Garros Nikolaja Davydenka, príležitosť na zdramatizovanie jednoznačného zápasu. V ňom 23-ročný Veič uhral len štyri gemy a v treťom sete mu Španiel nadelil "kanára".

Nadal má po sobote na tomto turnaji bilanciu 41:1. Dosiaľ jedinú prehru utrpel predvlani v osemfinále od Švéda Robina Söderlinga, na ktorého teraz môže naraziť vo štvrťfinále. Ak získa svoj 6. miestny titul, dotiahne sa na čelo historického poradia k Švédovi Björnovi Borgovi.

V prípade neúspechu by ho Srb Novak Djokovič - bez ohľadu na vlastný výsledok na RG 2011 - vystriedal k 6. júnu na čele svetového rebríčka. Zverencovi Mariána Vajdu pritom stačí prienik do finále, aby si vybojoval post svetovej jednotky.

Murray bez straty setu, ale s vyvrtnutým členkom

Trojnásobný finalista grandslamových turnajov Andy Murray prekonal 30-ročného nemeckého ľaváka Michaela Berrera (95.) za 127 minút 6:2, 6:3, 6:2. Zdolaný mal na konte 19 víťazných úderov aj nevynútených chýb, postupujúci štatistiku 34:29. Brit nastrieľal 7 es, Nemec urobil 5 dvojchýb.

Murray síce mal za sebou šnúru troch prehier s ľavákmi (Donald Young, Rafael Nadal, Thomaz Bellucci), ale celkovo je jeho bilancia proti vyzývateľom tohto typu značne lichotivejšia - teraz 33:13, pričom o 10 prehier sa postaral Nadal. Brit vlastní 16 titulov, ani jeden z antuky.

"Vyvrtol som si to a odvtedy ma ten členok riadne bolel až do konca. V tejto chvíli neviem, či budem hrať ďalší zápas. Netuším, či budem v stopercentnom stave. Možno áno. Pri takýchto veciach je zložité prognózovať. Musím teraz počkať, ako sa to vyvinie, a urobiť všetko pre to, aby som sám sebe doprial čo najlepšiu šancu. Dnes či zajtra ešte asi pôjdem na vyšetrenie. Keď sa mi to stalo, mal som pocit, že to bude veľmi citlivé, čo aj bolo. Dosť ma to znepokojilo. S pravým členkom som v živote nemal problémy," skonštatoval Murray.

Rekordom štvrtého najlepšieho tenistu sveta Andyho Murrayho na Roland Garros je predvlaňajšie štvrťfinále, v ktorom nestačil na Čiľana Fernanda Gonzáleza. Minulý rok ho v osemfinále zastavil Čech Tomáš Berdych.

V rámci "veľkej štvorky" si - vo všetkých prípadoch neúspešne - zahral o titul na US Open 2008 a Australian Open 2010 i 2011. V parížskom osemfinále ho vyzve Brit Viktor Troicki.

Djokovič so 45. víťazstvom

Novak Djokovič zdolal v treťom kole ako nasadená dvojka Argentínčana Juana Martina del Potra v štyroch setoch 6:3, 3:6, 6:3, 6:2 a natiahol svoju víťaznú sériu vo dvojhre už na 45 zápasov.

Okrem 40 úspešných duelov na hlavnom okruhu si "Nole" pripísal na konto tri triumfy v Hopmanovom pohári v Perthe a dve víťazstva vo finále Davisovho pohára proti Francúzsku.

Zápas medzi Djokovičom a Del Potrom v piatok večer za stavu 1:1 na sety prerušili pre tmu. V dohrávke mal jasne navrch Srb, ktorý sa v osemfinále stretne s domácim Francúzom Richardom Gasquetom.

Muži - dvojhra - 3. kolo Roland Garros:

Rafael Nadal (Šp.-1) - Antonio Veič (Chor.) 6:1, 6:3, 6:0

Novak Djokovič (Srb.-2) - Juan Martin Del Potro (Arg.-25) 6:3, 3:6, 6:3, 6:2 - dohrávalo sa od stavu 6:3, 3:6, v piatok prerušené pre tmu

Andy Murray (V. Brit.-4) - Michael Berrer (Nem.) 6:2, 6:3, 6:2

Robin Söderling (Švéd.-5) - Leonardo Mayer (Arg.) 6:1, 6:4, 6:3

Gilles Simon (Fr.-18) - Mardy Fish (USA-10) 6:3, 6:4, 6:2

Viktor Troicki (Srb.-15) - Alexandr Dolgopolov (Ukr.-21) 6:4, 3:6, 6:3, 6:4

Ivan Ljubičič (Chor.) - Fernando Verdasco (Šp.-16) 6:3, 7:6 (6), 6:4

Alejandro Falla (Kol.) - Lukasz Kubot (Poľ.) 6:7 (4), 6:4, 7:5, 6:4

Juan Ignacio Chela (Arg.) - Lukáš Rosol (ČR) 6:2, 6:4, 3:6, 7:6 (5)

Dvojice v osemfinálovom 4. kole dvojhry mužov (zhora podľa "pavúka"):

Rafael Nadal (Šp.-1) - Ivan Ljubičič (Chor.)

Gilles Simon (Fr.-18) - Robin Söderling (Švéd.-5)

Andy Murray (V. Brit.-4) - Viktor Troicki (Srb.-15)

Alejandro Falla (Kol.) - Juan Ignacio Chela (Arg.)

David Ferrer (Šp.-7) - Gael Monfils (Fr.-9)

Stanislas Wawrinka (Švaj.-14) - Roger Federer (Švaj.-3)

Fabio Fognini (Tal.) - Albert Montanes (Šp.)

Richard Gasquet (Fr.-13) - Novak Djokovič (Srb.-2)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal dal kvalifikantovi Veičovi kanára, postúpil aj Djokovič