Murray prežil v detstve masaker, dnes je wimbledonským šampiónom

(Autor: SITA/AP)
SITA|8. júl 2013 o 11:19

Murray žije pri Londýne, ale netají sa srdečným vzťahom k mestu svojho detstva.

LONDÝN. Škótske mestečko Dunblane zažilo 13. marca 1996 masaker, keď 43-ročný Thomas Hamilton postrieľal 16 detí, jednu dospelú osobu a potom obrátil zbraň proti sebe.

Teraz majú obyvatelia dôvod na radosť zásluhou rodáka, ktorý bol počas tragédie v základnej škole a skrýval sa pred páchateľom: Andy Murray je od nedele wimbledonský šampión.

"Sledovali sme jeho pokroky od chvíle, keď sa objavil na scéne ako vyziabnutý mladík. Teraz to bolo elektrizujúce, sme naňho veľmi hrdí," povedal 69-ročný John Irvine, ktorý sledoval nedeľňajšie finále na londýnskej tráve proti Novakovi Djokovičovi (6:4, 7:5, 6:4).

"Napätie sa dalo krájať. Každý fiftín sprevádzala nádej a viera. Tento chlapík nás zomkol. Ulice dnes boli ľudoprázdne, všetci sledovali finále. Prepukne tu veľa osláv. Všetci dúfame, že na niektorej sa objaví aj Andy," vyhlásil 27-ročný Leigh Austin, dobrovoľník v stredisku Dunblane Center.

Preplnený bol aj bar v Dunblane Hotel, muž za pultom si obliekol tričko s podobizňou slávneho rodáka, loptičkou a nápisom "C´mon Andy".

Rovnaký slogan sa objavil vo výkladoch obchodov a na ďalších verejných miestach. Mnohí obyvatelia sa na vyjadrenie podpory zahalili do škótskej vlajky.

Murray žije v Oxshotte južne od Londýna, ale netají sa srdečným vzťahom k mestu svojho detstva, ktoré ho vlani vrelo privítalo po olympijskom triumfe.

Teraz sa stal prvým britským šampiónom v All England Lawn Tennis and Croquet Clube po 77 rokoch od úspechu Freda Perryho.

Syn Freda Perryho: Bolo to dlhé čakanie

Wimbledonský triumf Andyho Murrayho privítal s radosťou a úľavou David Perry, 69-ročný syn Freda Perryho, od roku 1936 do nedele posledného domáceho šampióna.

"Trvalo to 77 rokov. Som nadšený, že Brit konečne zasa dosiahol triumf na tomto podujatí. Zaslúžil si tento úspech. Bol to prekrásny tenis," skonštatoval David Perry, ktorý je syn štvrtej manželky Freda Perryho Bobby a prevádzkoval rodinnú firmu so športovým oblečením.

Fred Perry prekonal v roku 1936 vo finále Gottfrieda von Cramma 6:1, 6:1, 6:0. Zomrel v roku 1995. Tenista získal tri wimbledonské trofeje a dovedna osem grandslamových.

"Podľa mňa by otec zastával názor typu ´Vieš čo, už je načase, aby to dokázal niekto ďalší´. Bolo to naozaj dlhé čakanie, muselo to prísť, išlo len o otázku času. Je skvelé, že to Andy zvládol, treba mu vzdať hold. Je to výborný hráč. Sledoval som ten zápas a mrzelo ma, že nemal aspoň štyri sety, ak nie rovno päť, pretože finále Wimbledonu si zaslúži byť fantastické. Andy však sám seba napokon mentálne dotlačil za cieľovú pásku a ťažko odhadnúť, koľkokrát to teraz môže zopakovať," podotkol David Perry.

a3.jpg

a_r9269.jpeg

a9_r3888.jpeg

a8_r3811.jpeg

a2.jpg

a5.jpg

a7_r7034.jpeg

a6.jpg

a4.jpg

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Murray prežil v detstve masaker, dnes je wimbledonským šampiónom