Dal som si voľný deň, minul som všetky kolesá, smial sa Svitko

Štefan Svitko.
Štefan Svitko. (Autor: Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool)
Miloslav Šebela|18. jan 2024 o 14:20 (aktualizované 18. jan 2024 o 16:41)

Slovenský pretekár si udržal 9. priečku na Rely Dakar.

Rely Dakar 2024 - 11. etapa

Kategória motocyklov:

1.

Ross Branch

Botswana

Hero Motosports

4:51:57 h

2.

Ross Brabec

USA

Honda

+ 32 s

3.

Adrien van Beveren

Francúzsko

Honda

+ 3:17 min

10.

Štefan Svitko

Slovensko

Slovnaft Rally Team

+ 15:47 min

Kategória štvorkoliek:

1.

Alexandre Giroud

Francúzsko

Yamaha

6:13:57 h

2.

Manuel Andujar

Argentína

7240 Team

+ 37 s

3.

Juraj Varga

Slovensko

Varga Motosport Team

+ 21:32 min

BRATISLAVA. Pred rokom v každej etape sledovali fanúšikovia novú a novú drámu a pretekári každý deň hrešili. Organizátori zistili, že budúcnosť Rely Dakar je len vo vyššej náročnosti.

Preteky naprieč odľahlými púšťami a pustatinami boli extrémne aj dovtedy. Aktuálny ročník však tie predchádzajúce podľa pretekárov znovu prekonal. 

„Sú to extrémne ťažké etapy, najťažšie zo saudskoarabskej edície a Castera (riaditeľ podujatia - pozn.) chcel znovu ukázať, že toto je cross country rely. Mne sa zdá, že to miestami až prepískli,“ hovoril po desiatej etape vodič kamióna Aleš Loprais. 

Svitko: Už ani nemám kolesá

Púštne dobrodružstvo je v tomto roku ozaj náročnou skúškou zhodujú sa pretekári. 

Po desiatej etape sa v bivaku Štefan Svitko robil žarty s českým pretekárom Janom Brabcom. Ten spomenul, že tohtoročný Dakar ho už hnevá. 

„Všade vám ukazujú piesok a duny, ani nie štvrtina rely bola po piesku. Inak to boli samé skaly a kamene,“ opisuje Brabec na youtube pre českého novinára Miloslava Janáčka. 

„Ja už nemám ani toľko kolies na tie kamene. Diely sa nám minuli už pred dvomi dňami. Ozaj veľa kameňov je. Sype sa to,“ reagoval Svitko. 

„Aj ja som si dal v stredu taký rest day (odpočinkový deň – pozn.). Nemám, čo získať, akurát stratiť. Pretekal som vtedy, keď to bolo treba. Nechcem si to pokaziť. Viem, aký som mal cieľ a chcem to dojazdiť. Na konci plieska bič,“ hovoril s úsmevom. 

Na kamennom podklade vraj zničil prakticky všetky kolesá, kryty na motor. V jednej etape poškodil brzdný kotúč.

Motorka dostáva na kameňoch riadne zabrať a Svitko musel už ubrať plyn a spomaliť. Technický problém by ho o solídny výsledok mohol pripraviť. 

Jeho cieľom bolo umiestnenie v najlepšej desiatke. Po jedenástich etapách má k tomu veľmi blízko. 

V predposlednej etape obsadil 10. miesto. Meraný úsek bol jeden z najdlhších, mal 420 kilometrov a znovu viedol aj po kamenných pláňach. Svitko zbytočne neriskoval, no v 11. etape mal pád.

„Plán bol ako včera. Len dojazdiť a nepoškodiť nič. Ale opak bol pravdou. Na 138. kilometri som mal pekný pád, trafil som kameň, takže ma vyhodilo z motorky. Horšie bolo, že mi nefungovali prístroje a musel som počkať na jazdca, ktorého som predbehol, aby ma priviezol do cieľa. Zajtra to už hádam dáko dobojujeme,“ hovoril Svitko o štvtkovej etape.

Moja najlepšia jazda, tešil sa Američan

Triumf má medzi motocyklami na dosah Američan Ricky Brabec. Udržal si pred Rossom Branchom z Botswany náskok viac ako 10 minút. Takýto rozdiel by mu už mal stačiť na to, aby si druhý triumf na Rely Dakar udržal. 

„Určite to bola náročná etapa a naozaj kamenistá, ale snažil som sa pritlačiť na plyn. Myslím, že už na to bolo asi trochu neskoro.

Musím uznať, že Ricky jazdí úžasné preteky a zaslúži si byť tam, kde je,“ hovoril v cieli Ross Branch pre oficiálnu stránku.

Viem, že Ross dnes tlačil a výsledky etapy ešte nepoznám, ale mám pocit, že zajtra budeme na pódiu ja, Adrien a Ross. Dnes to bola moja najlepšia jazda v tomto ročníku.

Na posledných 100 kilometrov som išiel naozaj pomaly, len aby som sa sem dostal a počkal na tímového kolegu," reagoval Brabec.

Ak sa niekomu podarí dokončiť Rely Dakar, je víťaz. Je to drsné. Dakar nie je jednoduchý a zvlášť pre motocykle. Vstávame o tretej ráno, jazdíme celý deň a do bivaku sa vraciame neskoro. Ale dokončiť Dakar je pre mňa víťazstvo, a ak sa vám podarí vyhrať Dakar, tak ste legenda," dodal Brabec.

Juraj Varga si medzi štvorkolkami stabilnými výkonmi udržuje tretiu priečku v celkovom poradí. Je veľmi blízko k tomu, aby stál na pódiu. Aj vo štvrtkovej etape si po solídnom výkone pripísal umiestnenie v top 3.

Elektrické Audi má triumf na dosah

Sebastien Loeb nastupoval na 11. etapu s cieľom zabojovať ešte o celkové prvenstvo. Náskok Carlosa Sainza stiahol na 13 minút.

V zápale boja však po 130 kilometroch poškodil zadné (predné) zavesenie kolesa a oprava mu zabrala viac ako hodinu. Loeb tak dokonca klesol na 3. miesto v celkovom poradí.

Francúz má veľkú smolu. Je to výborný jazdec a 9-násobný majster sveta v rely, na Dakare však z ôsmich štartov skončil až štyri razy druhý. Vždy mu k víťazstvu niečo chýbalo. 

Carlos Sainz senior tak v piatok získa štvrtý titul na Rely Dakar. Prvý vybojoval v roku 2010. 

Šesťdesiatjedenročný Španiel ho dosiahol na hybridnom Audi s čisto elektrickým pohonom. Prvý raz v histórii dokázalo v jednej z hlavných kategórií zvíťaziť vozidlo s iným ako čisto spaľovacím motorom. 

Kategóriu kamiónov ovládli českí pretekári. Pred lídrom celkového poradia Martinom Macíkom triumfoval Aleš Loprais s náskokom 5:07 minúty. Pódium doplnil ich krajan Jaroslav Valtr s viac než polhodinovým mankom na víťaza.

Priebežné celkové poradie

Kategória motocyklov:

1.

Ross Brabec

USA

Honda

49:37:57 h

2.

Ross Branch

Botswana

Hero Motosports

+ 10:22 min

3.

Adrien van Beveren

Francúzsko

Honda

+ 14:31 min

9.

Štefan Svitko

Slovensko

Slovnaft Rally Team

+ 1:54:18 h

Kategória štvorkoliek:

1.

Manuel Andujar

Argentína

7240 Team

62:11:24 h

2.

Alexandre Giroud

Francúzsko

Yamaha

+ 8:14 min

3.

Juraj Varga

Slovensko

Varga Motosport Team

+ 3:45:17 h

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Dal som si voľný deň, minul som všetky kolesá, smial sa Svitko