Moška verí v prekvapenie,Escudé je spokojný

TASR|10. feb 2009 o 16:26

Slovenské tenistky sa v baráži o účasť v I. svetovej skupine Pohára federácie predstavia vo Francúzsku.

LONDÝN Slovenské tenistky sa v baráži o účasť v I. svetovej skupine Pohára federácie (25.-26. apríla) predstavia vo Francúzsku. Rozhodol o tom utorňajší žreb v londýnskom sídle Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF), pri ktorom Slovensko figuróvalo medzi nenasadenými tímami.

Zverenky kapitána Mateja Liptáka dostali najťažšieho možného súpera, okrem Francúzska ešte mohli naraziť na Španielsko, Čínu alebo Argentínu. Slovenky počas uplynulého víkendu zvíťazili v dueli 1. kola II. svetovej skupiny Fed Cupu v bratislavskom NTC nad Belgickom hladko 4:1. Po päťročnej prestávke tak majú opäť šancu prebojovať sa medzi elitnú osmičku.

Silný súper

Francúzky vo svojom strede s Amélie Mauresmovou a Alizé Cornetovou prehrali vo štvrťfinále svetovej skupiny na domácej pôde v Orleans s Talianskom hladko 0:5. Francúzsko má momentálne dve hráčky v prvej svetovej dvadsiatke. Cornetovej patrí v rebríčku WTA 13. priečka, hneď za ňou je wimbledonská finalistka z roku 2007 Marion Bartoliová. Na štvorhru je k dispozícii Nathalie Dechyová. "Dostali sme možno najťažšieho súpera, akého sme mohli dostať. Francúzsko je krajina, ktorá je v tímových súťažiach veľmi silná. Má bohatú históriu. Navyše hráme vonku. Ale aj my sme teraz veľmi silní, takže sa nevzdávame a aj napriek tomu, že možno budú Francúzky doma favoritkami, ideme do súboja s cieľom postúpiť do I. svetovej skupiny. Predpokladám, že povrchom bude antuka," cituje oficiálna stránka STZ slová fedcupového kapitána Mateja Liptáka.

Slovenská tenisová jednotka Dominika Cibulková už po triumfe nad Belgickom vyhlásila, že Francúzkam by sa v baráži najradšej vyhla. "Je to ťažký žreb, Francúzky sú na domácej pôde nebezpečným súperom. Dúfala som, že budeme hrať opäť pred domácim publikom. Ak však vo Francúzsku nadviažeme na dobré výkony zo zápasu proti Belgicku, máme šancu uspieť," povedala pre TASR Cibulková, ktorá je momentálne na turnaji v thajskej Pattayi. Aj generálny sekretár STZ Igor Moška považuje Francúzky za mimoriadne náročného súpera.

Daniela Hantuchová spomenula posledný vzájomný zápas: "Pri žrebe boli aj ľahšie tímy, no na duel vo Francúzsku sa osobne veľmi teším. Francúzky sme už raz zdolali na domácej pôde a bude to určite opäť zaujímavý zápas."

"Žreb k nám tentokrát nebol veľmi priaznivý. Ak však chceme pomýšľať na úspech, musíme víťaziť aj nad najsilnejšími tímami na svete. Šance vidím 50:50. Pokiaľ nastúpime v najsilnejšom zložení s Dominikou Cibulkovou, Danielou Hantuchovou i Magdalénou Rybárikovou a dievčatá budú vo forme, môžme prekvapiť. Predpokladám, že hrať sa bude na antuke niekde na juhu Francúzska. Osobne som želal, aby sme hrali doma s Argentínou. Určite by bolo vypredané, no žreb je nevyspytateľný," povedal Moška pre TASR.

Slovensko je hrateľné

Francúzsky kapitán Nicolas Escudé očakáva ťažký zápas, no verí, že s víťazným koncom pre domáci tím. "Slovenky sú hrateľnými súperkami, hoci Dominika Cibulková i Daniela Hantuchová majú svoje kvality. Želali sme si hlavne, aby nám nevytiahli Srbsko vo svojom strede s Jelenou Jankovičovou a Anou Ivanovičovou. Máme silný tím a urobíme všetko pre to, aby sme sa udržali v elitnej svetovej osmičke. Po konzultáciach s našimi hráčkami zvolíme povrch, ktorý im bude najviac vyhovovať. Domáce prostredie môže byť našou veľkou výhodou," povedal Escudé.

Slovensko s Francúzskom sa v Pohári federácie doposiaľ stretli iba raz. Vo štvrťfinále svetovej skupiny v júli 2002 v bratislavskej Inchebe zvíťazili zverenky vtedajšieho kapitána Tomáša Malíka 4:1. V tom istom roku sa v španielskom Maspalomase stali prvýkrát v histórii celkovými víťazkami prestížnej tímovej súťaže.

Žreb baráže o účasť v I. svetovej skupine

Francúzsko - SLOVENSKO

Španielsko - Srbsko

Nemecko - Čína

Argentína - Ukrajina

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Moška verí v prekvapenie,Escudé je spokojný