Najprv škandál, potom historický neúspech. Šok boli štyri zlaté, vraví tréner

Mojmír Hojer.
Mojmír Hojer. (Autor: Archív MH)
Michal Šášky|27. jún 2022 o 11:20

Tréner hokejbalistov Mojmír Hojer okamžite rezignoval.

Slovenská mužská reprezentácia ukončila svoje účinkovanie na MS v hokejbale 2022 nečakane skoro. Po prehre vo štvrťfinále prvýkrát v histórii nezískala medailu.

Zlý rok pre slovenský hokejbal sa však začal už mesiac pred turnajom v Kanade, a to na domácej scéne, vo finále extraligy. Dokonca len zopár sekúnd pred jeho koncom.

Líder Slovenska a Skalice Jaro Martinusík sa zrazil s protihráčom z LG Bratislava a reprezentačným kolegom Michalom Šalkom. Hokejkou ho sekol do chrbtice, súperovi pomliaždil rebrá a vyradil ho tým z nominácie na MS. Za svoj prehrešok dostal zákaz činnosti na dvanásť mesiacov a tiež prišiel o šampionát.

Na ňom Slováci, ktorí vyhrali posledné štyri turnaje, napokon obsadili konečné piate miesto. A tréner MOJMÍR HOJER okamžite rezignoval.

Čo sa v rozhovore dozviete:

  • Čo rozhodlo o neúspechu Slovenska?
  • Prečo Patrik Svitana nehral posledný zápas na MS?
  • Ako tréner reagoval, keď mu neschválili pôvodnú nomináciu?
  • Chýba slovenským trénerom sebareflexia?
  • Pozrie si zápas o bronz slovenských reprezentantiek?

Na MS ste odohrali napokon len šesť zápasov, trikrát ste suverénne a raz tesne vyhrali, dvakrát ste prehrali, raz vo štvrťfinále s Gréckom (3:4). Ako hodnotíte šampionát?

V skupine sme neodohrali dobrý zápas s Čechmi, ktorým šampionát, na rozdiel od toho posledného, vychádza, sú kompaktní. Náš výkon na víťazstvo nestačil. Ale súboj s Čechmi nič neriešil a ani to nebola tragédia, že sme ho prehrali. Podstatné bolo, aby sme uspeli v play-off, kde nás ale úvodných deväť minút štvrťfinále stálo postup.

Výsledky SR

Skupina:

SR - V. Británia 6:1

SR - Haiti 7:1

SR - Taliansko 4:3

SR - Česko 0:3

Štvrťfinále:

SR - Grécko 3:4

O 5. miesto:

SR - Taliansko 9:0

Cítili ste pred štvrťfinále, po tesnej výhre nad Talianskom (4:3) a prehre s Českom (0:3), že sa turnaj nevyvíja dobrým smerom?

To je veľmi ťažko povedať, pretože podobne to bolo aj na predchádzajúcich šampionátoch, kde sa dokonca na poslednú chvíľu zachraňoval postup zo skupiny, no play-off už bola úplne iná súťaž. Tam sa to vždy zvládlo, neraz aj so šťastím.

Samozrejme, videl som, že to teraz nie je úplne ideálne, ale to ešte nič neznamenalo. Mal som pocit, že pred zápasom s Gréckom bol tím dobre naštartovaný, no chlapcov prekvapil úvod, ktorý nám nevyšiel.

Osem minút pred koncom ste však dokázali vyrovnať na 3:3. Čo sa stalo?

Súpera sme prestrieľali, mali sme veľa šancí, asi sme trochu urazili šťastenu. Dostali sme sa do zápasu, no remíza nič neriešila. Predĺženie je len päťminútové, to je krátky čas. Nemyslím si, že by sme v ňom, prípadne v nájazdoch, mohli získať nejakú výraznú prevahu oproti zvyšku základného hracieho času.

Išli sme do toho naplno, len nám to jednoducho nevyšlo. Spravili sme chybu, súper sa dostal do prečíslenia a dal nám gól. My sme síce ešte mali asi dve šance na ďalšie vyrovnanie, ale tak, ako sa predchádzajúce šampionáty priklonilo šťastie ku nám, tak sa teraz odklonilo. Taký je šport.

Boli Gréci v nejakom aspekte lepším tímom?

Nemyslím si. Boli lepší prvých deväť minút, to je všetko. Boli neskutočne obetaví, blokovali strely hruďami, hlavami. Boli v eufórii a hrali tak, ako má tím hrať, keď vedie nad favoritom. Myslím si, že ak by sme proti sebe nastúpili desaťkrát, tak sedem zápasov vyhráme, dva remizujeme a toto bola akurát tá jedna prehra.

Niektorí tento výsledok označili za šok či dokonca za hanbu. Súhlasíte s týmto tvrdením?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hokejbal»Najprv škandál, potom historický neúspech. Šok boli štyri zlaté, vraví tréner