Miliónové úplatky boli aj pri udeľovaní práv na storočnicovú Copa América

Titul má na Copa America obhajovať Uruguaj.
Titul má na Copa America obhajovať Uruguaj.
SITA|2. jún 2015 o 10:52

Americkí vyšetrovatelia zistili, že pri rozhodovaní o tohtoročnom futbalovom šampionáte Južnej Ameriky dostali funkcionári úplatky vo výške 110 miliónov dolárov.

BUENOS AIRES. Korupčná aféra medzi funkcionármi Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) postavila na šikmú plochu aj plánovaný turnaj Copa América, ktorý sa mal konať budúci rok v USA v rámci osláv storočnice Futbalovej konfederácie Južnej Ameriky (CONMEBOL).

Pochybnosti o konaní podujatia vyjadril generálny sekretár CONMEBOL José Luis Méiszner. "Ocitli sme sa v situácii, keď je na mieste otázka, či sa turnaj bude hrať," povedal Argentínčan.

Copa América Centenario bolo koncipované ako podujatie za účasti 16 tímov z dvoch konfederácií - desiatich z Južnej Ameriky a šiestich zo Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti (konfederácia CONCACAF).

Hlavný problém nastal podľa Méisznera zadržaním prezidenta CONCACAF Jeffreyho Webba minulý týždeň v Zürichu pred kongresom FIFA. Kajmančan figuruje medzi osobami, ktoré úrady v USA obviňujú z finančných podvodov.

"Musíme byť pripravení na veľké problémy v súvislosti s týmto podujatím. Pochybné je aj udelenie práv," uviedol Méiszner. Práva na Copa América v rokoch 2015, 2019 a 2023 získala po dohode s predstaviteľmi CONMEBOL-u spoločnosť Datisa.

Podľa americkej prokuratúry súčasťou dohody o storočnicovej Copa América bol aj úplatok 110 miliónov USD pre viacerých futbalových predstaviteľov z Južnej Ameriky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Miliónové úplatky boli aj pri udeľovaní práv na storočnicovú Copa América