Mertiňák odchádza z Malajzie s titulom vo štvorhre

František Čermák (vľavo) a Michal Mertiňák (vpravo) s trofejami pre víťazov turnaja.
František Čermák (vľavo) a Michal Mertiňák (vpravo) s trofejami pre víťazov turnaja. (Autor: ap)
SITA|3. okt 2010 o 11:30

Slovenský deblový špecialista Michal Mertiňák získal ma okruhu ATP 12. titul v kariére. Naň musel čakať takmer rok, s Čechom Čermákom sa mu to podarilo v hlavnom meste Malajzie.

KUALA LUMPUR. Slovenský tenista Michal Mertiňák a Čech František Čermák nasadení ako druhí zvíťazili v nedeľňajšom finálovom stretnutí štvorhry na turnaji ATP World Tour 250 Proton Malaysian Open v malajzijskom Kuala Lumpure (dotácia 850 000 USD, tvrdý povrch Greenset v hale) nad jednotkami deblovej časti tohto podujatia Mariuszom Fyrstenbergom a Mariuszom Matkowským z Poľska za 112 minút 7:6 (3), 7:6 (5).

Mertiňák získal 12. párový titul na hlavnej profesionálnej úrovni, premiérový v tejto sezóne.

Mertiňák a Čermák v úvodnom dejstve podávali po priebežnom obrate z 3:4 na 5:4 na jeho zisk a z 15:40 vyrovnali na zhodu, takže mali setbal vzhľadom na systém "no ad" (okamžitá rozhodujúca loptička), ale Slovák urobil prvú dvojchybu dvojice v celom zápase, čo znamenalo rebrejk na 5:5.

V neskoršom tajbrejku Mertiňák a Čermák síce povolili súperom dostať za z 1:3 na 3:3, odvtedy im však už nepustili ani bod. V druhej časti síce nezužitkovali sériu možností na brejk v šiestej i ôsmej hre, ale v "lotérii" opäť mali navrch, hoci napokon ťažili až z tretieho minibrejku. Premenili po ňom hneď prvý mečbal.

Bol veľmi dobrý zápas, hodnotí Mertiňák

"Myslím si, že to bol veľmi dobrý zápas. Všetci štyria sme predviedli kvalitné výkony. Podľa mňa sme boli o ten kúsoček predsa len lepší. Na príjme určite a asi aj na podaní," povedal Michal Mertiňák pre agentúru SITA a dodal:

"Dnes sa nám naozaj darilo na returne, takže sme mali veľa brejkbalov, ale v prvom sete za stavu 5:4, keď sme ešte vyrovnali z 15:40 na zhodu, som urobil dvojchybu, takže sa to ťahalo ďalej. V druhom sete sme mali šance prakticky pri každom ich servise, ale Poliaci vtedy vždy buď dobre podali alebo si to sami nejako uhrali, bolo to napokon až do konca úplne otvorené."

Semifinalisti vlaňajšieho londýnskeho halového "výberového" podujatia ATP World Tour Finals Mertiňák a Čermák vlani práve na šampionáte v britskej metropole zdolali Fyrstenberga s Matkowským dvakrát 6:4.

Čoskoro 31-ročný rodák z Považskej Bystrice Mertiňák (nar. 11. októbra 1979) a Čermák tento rok vo finále ťahali za kratší koniec v katarskej Dauhe a chorvátskom Umagu, vyšiel im teda tretí pokus.

Úradujúci domáci Tenista roka Mertiňák (21. v príslušnom renkingu, najvyššie bol na 12. priečke) má v zápasoch o trofeje z hlavného profesionálneho okruhu výrazne priaznivú štatistiku 12:5.

Zohraná slovensko-česká dvojica si odnáša z Kuala Lumpuru 250 bodov a 46 750 dolárov. Zdolaným patrí 150 bodov do počítačového poradia a spoločný šek na 24 500 USD.

Finále Masters je stále veľmi ďaleko

Mertiňák a Čermák si udržiavajú šancu opäť sa prebojovať na londýnske Masters pre osem najlepších párov sezóny vo štvorhre. Do tohto týždňa vstupovali na 12. pozícii v Race s odstupom 780 bodov na poslednú postupovú priečku.

"Šampionát máme stále vzdialený, je úplne predčasné hovoriť o ňom. Odstup je strašne veľký. Terajších 250 bodov je v podstate nič. Potrebovali by sme niečo uhrať na úrovni Masters 1000," podotkol M. Mertiňák.

Mertiňák a Čermák sa budúci týždeň predstavia na turnaji ATP World Tour 500 Rakuten Japan Open Tennis Championships v Tokiu (dotácia 1,1 milióna USD, tvrdý povrch vonku).

Ako štvorky tohto podujatia začnú proti Holanďanovi Thiemovi de Bakkerovi s Američanom Andym Roddickom. Jednotkami sú Rakúšania Julian Knowle a Jürgen Melzer, dvojkami Juhoafričan Wesley Moodie a Belgičan Dick Norman, trojkami Švéd Robert Lindstedt a Rumun Horia Tecau.

"Ťažko povedať, či je to priaznivý žreb. De Bakker i Roddick sú dosť dobrí na servise, takže bude ťažké brejknúť ich. Určite to bude nepríjemné. Dôležité bude aj to, či sa nám podarí vybaviť si začiatok až na stredu namiesto utorka," skonštatoval Mertiňák.

Štvorhra - finále:

František Čermák, Michal Mertiňák (2-ČR/SR) - Mariusz Fyrstenberg, Marcin Matkowski (1-Poľ.) 7:6 (3), 7:6 (5) za 112 minút

Prehľad doterajších titulov Michala Mertiňáka na hlavnom okruhu ATP vo štvorhre (12 triumfov zo 17 pokusov vo finále):

2006

  • január: Chennai (India) / tvrdý povrch - Petr Pála (ČR)
  • február: Záhreb (Chorv.) / tvrdý povrch v hale - Jaroslav Levinský (ČR)

2007

  • júl: Umag (Chorv.) / antuka - Lukáš Dlouhý (ČR)
  • september: Bukurešť (Rum.) / antuka - Oliver Marach (Rak.)

2008

  • marec: Acapulco (Mex.) / antuka - Oliver Marach (Rak.)
  • júl: Umag (Chorv.) / antuka - Petr Pála (ČR)

2009:

  • február: Acapulco (Mex.) / antuka - František Čermák (ČR)
  • júl: Stuttgart (Nem.) / antuka - František Čermák (ČR)
  • august: Umag (Chorv.) / antuka - František Čermák (ČR)
  • september: Bukurešť (Rum.) / antuka - František Čermák (ČR)
  • november: Valencia (Šp.) / tvrdý povrch v hale - František Čermák (ČR)

2010:

  • október: Kuala Lumpur (Malaj.) / tvrdý povrch v hale - František Čermák (ČR)

Legenda: mesiac, dejisko (krajina), povrch, partner (jeho štátna príslušnosť)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Mertiňák odchádza z Malajzie s titulom vo štvorhre