Melbourne si podrží organizáciu Australian Open

SITA|13. jan 2009 o 09:56

Úvodný grandslamový turnaj tenisovej sezóny v blízkej budúcnosti zrejme nezmení svoje dejisko.

MELBOURNE. Úvodný grandslamový turnaj tenisovej sezóny Australian Open v blízkej budúcnosti zrejme nezmení svoje dejisko, ktorým je Melbourne.

Súčasný kontrakt metropoly štátu Victoria na usporiadanie mamutieho tenisového podujatia vyprší v roku 2016, organizátori sú však už teraz pripravení obhájiť svoje pozície pred konkurentmi aj vo vzdialenejšej budúcnosti. Keďže melbournský turnaj je v ostatnom čase spájaný s prívlastkom "Grand Slam Pacifiku a Ázie", o jeho organizáciu sa začalo uchádzať niekoľko miest z ekonomicky silných regiónov ako čínsky Šanghaj, Dubaj v Spojených arabských emirátoch, ale aj iné austrálske mesto - Sydney.

Predstavitelia Tennis Australia sa ešte pred časom vyjadrili, že turnaj sa nachádza na križovatke rôznych záujmov a jeho ďalšia existencia v Melbourne by bola do značnej miery riziková. Táto téza však už, zdá sa, neplatí. Riaditeľ Australian Open Craig Tiley najnovšie za organizátorov jasne deklaroval, že otvorené majstrovstvá Austrálie nemajú dôvod na zmenu dejiska. "Je to pre nás veľký kompliment, že toľko ľudí sa zaujíma o usporiadanie Australian Open, ale zo sťahovania nebude nič," uviedol Tiley.

Úvodné veľké tenisové podujatie roka sa zrodilo v roku 1905 a prvýkrát sa bojovalo o tituly na Austrálskych majstrovstvách v tenise. Počas dlhých desaťročí sa hralo vo viacerých mestách, dokonca dvakrát aj na Novom Zélande. Od roku 1972 sa centrom diania stalo exkluzívne Melbourne a v roku 1988 sa prešlo z trávy v Kooyongu na dvorce s tvrdým povrchom v Melbourne Parku. Pre svoju priateľskú atmosféru a relatívne stále teplé počasie je austrálsky Grand Slam pre viacerých tenistov najobľúbenejším spomedzi všetkých. V uplynulých rokoch však predsa len rastie kritika spojená s nedostatkom tréningových možností pod strechou, resp. stiesnenými priestormi v šatniach a hráčskych izbách. V tejto súvislosti padli aj návrhy na zbúranie hlavnej Arény Roda Lavera, ktorá pojme 15 000 divákov, a vybudovanie novej, modernejšej. "Každým dňom pracujeme na pláne rozvoja a celkovej prestavby nášho tenisového areálu. Je to jedna z našich hlavných priorít do budúcnosti," skonštatoval Tiley.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Melbourne si podrží organizáciu Australian Open