Mečíř chce na portugalskej antuke každý deň jeden bod

Kapitán Miloš Mečíř sa s tímom Slovenska snaží o návrat do 16–člennej svetovej skupiny Davisovho pohára.
Kapitán Miloš Mečíř sa s tímom Slovenska snaží o návrat do 16–člennej svetovej skupiny Davisovho pohára. (Autor: TASR)
Ondrej Gajdoš|2. mar 2011 o 20:27

Kapitán MILOSLAV MEČÍŘ vedie slovenský tím v Davisovom pohári od jeho vstupu do súťaže 1994. V sezóne 2005 sa s ním dostal až do finále. Teraz sa už piaty rok pokúša o návrat do svetovej skupiny. Cez víkend hrá Slovensko zápas 1. kola I. skupiny euroafric

Kapitán MILOSLAV MEČÍŘ (46) vedie slovenský tím v Davisovom pohári od jeho vstupu do súťaže 1994. V sezóne 2005 sa s ním dostal až do finále. Teraz sa už piaty rok pokúša o návrat do svetovej skupiny. Cez víkend hrá Slovensko zápas 1. kola I. skupiny euroafrickej zóny v Portugalsku. Slovenský tím sa spolieha na jednotku Lukáša Lacka a štvorhru Mertiňák – Polášek.

Domáci majú lepšie postavených hráčov dvojhry Gila (84. v ATP), Machada (94.) ako Slováci Lacka (119.) či Kližana (169.). Považujete Portugalsko za favorita?

„Zápas vidím ako úplne otvorený. Portugalčania majú lepší rebríček v singli, využili výhodu domáceho prostredia a zvolili si antuku. U nás by sa určite hralo na rýchlejšom povrchu – na harde. Verím našim tenistom. V príprave ukazujú dobrú formu."

Podľa toho, ako ste vybrali štvoricu hráčov Lacka, Kližana a Mertiňáka s Poláškom, sa zdá byť zostava jasná. Prví dvaja nastúpia v dvojhre a Mertiňák – Polášek v debli.

„Súhlasím."

Pred cestou do Portugalska ste sa v tomto ročnom období obávali zápasu pod otvoreným nebom a vetra. Naplnili sa vaše obavy?

„Zatiaľ nie. V areáli Cruz Quebrade pri Lisabone, kde tradične v apríli organizujú turnaj ATP Estoril Open, trénujeme od pondelka a zatiaľ len jeden deň bolo chladnejšie s vetrom. Inak je príjemne, slnečno a okolo 17 stupňov. Kurty sú výborne pripravené. V nedeľu sa má počasie zhoršiť – no uvidíme."

Všímate si aj súperov?

„Bol som sa pozrieť na ich tréningu. Gill je technický hráč, univerzál, má liftované údery. Vlani bol na Estoril Open vo finále. Machado je taký španielsky typ tenistu, dobre sa pohybuje, je húževnatý. Obaja sú antukári."

Slovensko pred rokom prehralo v prvom kole zóny v Rakúsku 2:3. Vidíte podobnosť medzi zápasmi?

„Nie. Každé stretnutie je iné. Rakúšan Melzer nám pred rokom nedal šancu, výkonnostne sa šplhal do top 10. Súboj s Portugalskom sa môže zvrtnúť na jednu i druhú stranu."

Víťaz zápasu narazí v 2. kole na Švajčiarsko a je možné, že nastúpi aj Roger Federer. Je to pre tím zvýšená motivácia?

„Hlavná motivácia je víťazstvo. Nezaoberáme sa tým, čo bude potom. Nikto nechce prehrať a ocitnúť sa v baráži o záchranu v prvej skupine. Tam môžu byť ešte silnejšie tímy ako je Portugalsko."

Máte želanie pre štvrtkový žreb?

„Nemám. Je jedno, či ako prvý nastúpi Lacko alebo Kližan. Piatkové dvojhry sa začínajú už o 10.00, takže aj druhý zápas by sa mohol dohrať za pekného počasia."

Aká by mohla byť cesta k víťazstvu?

„Mám takú teóriu: každý deň jeden bod."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Mečíř chce na portugalskej antuke každý deň jeden bod