Marat Safin bude tenisu chýbať

Marat Safin
Marat Safin (Autor: tasr/ap)
Tomáš Prokop|11. nov 2009 o 19:10

Marat Safin odohral posledný zápas na veľkom turnaji.

BRATISLAVA. Ruský tenisový búrlivák odchádza. Stratil motiváciu, napriek tomu, že má len 29 rokov.

„Čo sa týka otázok okolo konca mojej kariéry, nemám čo povedať. Potrebujem si vydýchnuť," povedal prednedávnom Safin. „Pamätám si to, čo si pamätať chcem, a to ma teší."

Safin už dávnejšie oznámil, že po turnaji z kategórie Masters v Paríži končí .

Symbolický posledný zápas

Posledný veľký zápas vyznel pre Rusa až symbolicky. V 2. kole turnaja v známej hale Bercy prehral s Juanom Martinom Del Potrom 4:6, 7:5, 4:6.

1.jpg

Práve hra mladého Argentínčana sa často porovnáva so Safinovou. Obaja vyhrali svoj prvý grandslam v dvadsiatich rokoch, obaja na US Open, obaja ťažia zo skvelého podania a obaja merajú viac ako 190 centimetrov.

„Ďakujem, že ste dnes prišli, veľmi si to cením," povedal po zápase obľúbenec nežnejšej časti publika. Tej venoval aj odpoveď na otázku, čo má v pláne večer.

„Dnes by som na vašom mieste dobre zamkol, lebo vidím tu veľa ženatých párov." Rodák z Moskvy dal o sebe prvýkrát vedieť v roku 1998, keď na Roland Garros porazil ako osemnásťročný Andreho Agassiho a obhajcu titulu Gustava Kuertena.

2.jpg

Jeho kariéra potom pokračovala raketovým tempom. K triumfu na US Open pridal pár­ týždňový pobyt na vrchole tenisového rebríčka a víťazstvo na Australian Open.

Celkovo získal pätnásť turnajových titulov, dva razy vyhral Davis Cup. Podľa odborníkov však nenaplnil ani zďaleka svoj talent.

„Veľmi rád by som vyhral viac turnajov, ale vždy, keď som bol vo forme, zradilo ma zdravie. Každý rok som sa musel vracať na vrchol rebríčka, čo bolo náročné najmä z psychickej stránky," povedal Rus pre denník Independent.

Marat a emócie

Ťažká povaha

V nespočetnom množstve duelov ho zradila prchká povaha.

Jeho symbolom sa stali rozlámané rakety. Štatisti narátali, že za jedenásť sezón na profesionálnom okruhu dokázal zničiť okolo 700 rakiet.

So svojou prchkou povahou bojoval počas celej kariéry. Vzostupy a pády boli u neho každoročným problémom.

Možno aj preto vyhral svoj posledný turnajový titul v roku 2005. Ďalším príkladom jeho úpadku je práve parížsky turnaj. Rus dokázal v hale Bercy triumfovať trikrát, ale od roku 2005 tam vyhral len štyri zápasy.

„Tenisu bude chýbať. Bol výnimočný a jeho štýl hry ľudia milovali," charakterizoval Safina pre denník Telegraph Brit Andy Murray.

4.jpg

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Marat Safin bude tenisu chýbať