Čo cibrí Magoni u Dubovskej? Dôraz na techniku a mentalitu. Cieľ je pódium

Martina Dubovská.

Čo cibrí Magoni u Dubovskej? Dôraz na techniku a mentalitu. Cieľ je pódium

Martina Dubovská. (Autor: TASR/AP)
Martina Dubovská.
Martina Dubovská. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|10. nov 2023 o 08:00

V sezóne 2023/2024 čaká lyžiarky jedenásť slalomových pretekov.

BRATISLAVA. Česká lyžiarka so slovenskými koreňmi, Martina Dubovská, sa v stredisku v Levi pripravovala niekoľko dní pred začiatkom prvých slalomových pretekov sezóny. 

Do sezóny vstupuje s novým trénerom Liviom Magonim, ktorý v minulosti trénoval Petru Vlhovú. So Slovenkou získal v roku 2021 veľký krištáľový glóbus. 

Vlani Talian spolupracoval s rakúskou reprezentantkou Katharinou Liensbergerovou, ale zmluvu vzájomne rozviazali pred majstrovstvami sveta vo Francúzsku.

Svetový pohár v Levi:

sobota 11. novembra - slalom 1. kolo 10:00, 2. kolo 13:00
nedeľa 12. novembra
- slalom 1. kolo 10:00, 2. kolo 13:00

Oba dni naživo na JOJ Šport

„Rozhodnutie bolo spoločné a nenastal žiadny konflikt. Mali sme dlhú profesionálnu diskusiu. Videli sme, že to nefunguje. Snažili sme sa najviac, ako sme vedeli, ale výsledky neboli dobré. Skúšali sme všetko. 

V pretekoch nepodávala dobrý výkon. Počas sezóny urobila množstvo chýb, ktoré ju stáli dobré umiestnenia,“ vysvetlil tréner pre Sportnet

Nová šanca s Dubovskou

Pôvodne si Magoni myslel, že sa do kolotoča Svetového pohára už nevráti. 

„Nechcel som sa vrátiť. Bol som spokojný s prácou v mojom tíme, kde máme veľa mladých a tvrdo pracujúcich športovcov. Môj sen je im pomáhať. Sú to lyžiari, ktorí nemajú veľký rozpočet. 

Potom však prišla Martina a zdôverila sa mi so svojimi problémami. Nemala to v živote ľahké. Dohodol som si všetko aj s mojim tímom. Nebol to môj cieľ, aby som sa vrátil do kolotoča SP,“ prezradil. 

Dubovská patrí ku skúsenejším lyžiarkam v štartovom poli. Má tridsaťjeden rokov. Tréningové metódy prispôsobil priamo na zverenkyňu. 

„Viem, ako pracovať s jej technikou a čo potrebuje. Okrem tréningu sa musíme zamerať aj na jej zotavovanie. Kľúčové je, aby sme sa sústredili na to, aby nestrácala počas jazdy čas. Dúfam, že to bude fungovať.“

Pódiové ambície

Ciele do novej sezóny sú jednoduché. Tréner chce od zverenkyne, aby podávala konzistentné výkony. 

„Chceme mať neustále umiestnenia v najlepšej desiatke. Podobne, ako to bolo vo finále SP v Andorre, kde sa umiestnila na siedmom mieste. Budeme na tom pracovať,“ uviedol. 

„Dúfam, že nám to spolu pôjde a zaznamenáme nejaký pekný výsledok. Urobíme všetko, aby sa to podarilo. Chcem, aby ľudia vedeli, že je skvelý tréner. Robí svoju prácu najlepšie, ako vie. 

Chcem sa dostať čo najvyššie. Môj odvážny sen je, aby som aspoň raz stála na pódiu. Predtým si potrebujem dodať sebavedomie. Viem, že v pretekoch mám prvý sektor rýchly a potom strácam. Strata rozhoduje o tom, či som piata alebo pätnásta. 

Chceme na tom spolu zapracovať. Ani Livio nebude chcieť, aby som skončila okolo dvadsiateho miesta. Výzva je veľká,“ povedala Dubovská v rozhovore pre Sportnet.

Kariérne maximum

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Čo cibrí Magoni u Dubovskej? Dôraz na techniku a mentalitu. Cieľ je pódium