Kyrgios zdolal Federera. Zaslúži si uznanie, hovorí Švajčiar

Nick Kyrgios je silný najmä vďaka svojmu podaniu.
Nick Kyrgios je silný najmä vďaka svojmu podaniu. (Autor: SITA/AP)
SITA|7. máj 2015 o 11:27

Austrálčan sa stal po Mariovi Ančičovi, Tomášovi Berdychovi, Novakovi Djokovičovi a Juanovi Martínovi Del Potrovi piatym tenistom, ktorý zdolala Nadala aj Federera vo veku dvadsať rokov či menej.

MADRID. Švajčiarsky tenista Roger Federer minulý týždeň v Istanbule získal svoj prvý antukový titul po takmer troch rokoch. A na štvornásobne bodovo hodnotnejšom turnaji v Madride nezvládol hneď svoj prvý zápas.

Proti dvadsaťročnému Austrálčanovi Nickovi Kyrgiosovi mal v stredu v druhom kole dva mečbaly na príjme. Napokon prehral za 2:37 h tesne 7:6 (2), 6:7 (5), 6:7 (12).

Nebojácny mladík dosiahol svoj druhý triumf nad niektorým z členov Top 10. Vlani na Wimbledone zaskočil Španiela Rafaela Nadala.

Medzi najlepšími šestnástimi v areáli Caja Mágica vo štvrtok vyzve Američana Johna Isnera. "Pred zápasom som nepociťoval nervozitu či čosi podobné. Bol som nadšený z tejto príležitosti," uviedol.

Zostrih zo zápasu medzi Federerom a Kyrgiosom.

"Vedel som, že na antuke hrám momentálne dobre. Bral som to teda ako solídnu šancu. Zotrval som pri svojej hre. Dobre som podával a skončilo sa to víťazne," dodal pre web Asociácie tenisových profesionálov (ATP).

Austrálčan sa stal po Mariovi Ančičovi, Tomášovi Berdychovi, Novakovi Djokovičovi a Juanovi Martínovi Del Potrovi piatym tenistom, ktorý zdolala Nadala aj Federera vo veku dvadsať rokov či menej.

"Nepopieram, že som sa zaoberal vidinou cieľovej čiary, čo napospol nebýva dobré nastavenie - proti Rogerovi zvlášť. Zvykne z toho ťažiť," uznal Kyrgios, ktorý okupuje 35. miesto v renkingu. Nastrieľal 22 es, Federer šestnásť.

Minulý týždeň v portugalskom Estorile bol vo svojom premiérovom finále na hlavnom profesionálnom okruhu. V ňom nestačil na Francúza Richarda Gasqueta.

nick.jpg

Nick Kyrgios oslavuje jeden z najcennejších úspechov. FOTO - TASR/AP.

Tridsaťtriročný Federer podľahol 20-ročnému či mladšiemu súperovi prvý raz od finále US Open 2009. Vtedy ho zdolal Argentínčan Del Potro.

"Mojím základným problémom bolo, že som nedokázal returnovať jeho prvý servis. Na príjme to odo mňa bolo katastrofálne," priznal Federer. V tomto smere mal účinnosť iba 18 z 85 loptičiek.

"Som z toho veľmi sklamaný. Práve tento faktor ma podľa mňa pripravil o víťazstvo. Súper si však zaslúži uznanie za to, že sa mu na servise natoľko darilo a neustával v tom, čo predvádzal."

Bazilejský rodák má proti hráčom narodeným v 90. rokoch minulého storočia bilanciu 26:3. Zvíťazili nad ním aj Federico Delbonis a Milos Raonic.

"Nick má nádherné podanie a dobrý potenciál. Dúfam teda, že bude tvrdo pracovať a uchádzať sa o najvyššie pozície," hovoril Federer.

"Miluje významné scény. Nemá čo stratiť, neprejavuje strach a disponuje skvelou hrou. Do značnej miery sa môže spoľahnúť na svoj servis, čo ho drží v zápase bez ohľadu na to, ako sa mu darí od základnej čiary."

Švajčiar sa v Madride radoval z trofeje v sezónach 2006, 2009 a 2012, v prvom prípade ešte na tvrdom povrchu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kyrgios zdolal Federera. Zaslúži si uznanie, hovorí Švajčiar