Kvitová zatiaľ na post svetovej jednotky nemyslí

Petra Kvitová
Petra Kvitová (Autor: SITA/AP)
TASR|31. okt 2011 o 08:55

Najlepšia česká tenistka prežila skvelý rok, v rebríčku WTA sa posunula z 34. miesta na druhé a na prvú Caroline Wozniacku stráca už len 115 bodov.

ISTANBUL. Pre českú tenistku Petru Kvitovú je rok 2011 ako z rozprávky. Z 34. miesta svetového rebríčka WTA sa vyšplhala tesne na druhé miesto. K wimbledonskému triumfu pridala aj výhru na MS WTA Tour.

V Istanbule triumfovala hneď pri svojom debute na prestížnom Masters a na vedúcu Dánku Caroline Wozniacku stráca v rebríčku už iba 115 bodov.

Kvitová sa však snaží zostať nohami pevne na zemi a po finálovom víťazstve nad Bieloruskou Victoriou Azarenkovou zdôraznila, že na post svetovej jednotky zatiaľ nemyslí.

"Momentálne u mňa prevláda radosť z toho, že v Istanbule som odohrala veľkolepý turnaj, ktorý som zakončila ziskom titulu. O poste jednotky zatiaľ nerozmýšľam. Teraz som svetovou dvojkou a nová sezóna bude úplne iná ako táto. Na turnajoch budem takmer vždy patriť medzi najväčšie favoritky, čo prináša so sebou zvýšený tlak. Bude to pre mňa úplne nová skúsenosť," povedala Kvitová pre akreditované médiá.

V hale je neporaziteľná

Zverenku trénera Davida Kotyzu pred MS WTA Tour mnohí odborníci pasovali za najväčšiu favoritku. Kvitová, ktorej kondičným koučom je Slovák Jozef Ivanko, v Istanbule potvrdila, že v hale je momentálne pre súperky neprekonateľnou prekážkou.

Vyhrala všetkých päť zápasov, pričom stratila iba dva sety. V semifinále proti Austrálčanke Samanthe Stosurovej ani vo finále s Azarenkovou sa nevyhla výkyvom, no v rozhodujúcich momentoch dokázala vždy zabrať a ľaváckym servisom, či skvelým returnom získať dôležité body.

"V hale sa mi hrá naozaj super. V priebehu turnaja sa povrch postupne zrýchľoval, čo mi vyhovovalo. Vo finále proti Azarenkovej to bol tuhý boj o každú loptičku. Victoria hrala veľmi dobre, no dôležité fiftíny som získala vo svoj prospech, čo rozhodlo," dodala Kvitová, ktorá je horúcou kandidátkou na ocenenie Tenistka roka.

Kvitová sa stala po Martine Navrátilovej, ktorá bola v detstve jej veľkým vzorom a Jane Novotnej treťou českou šampiónkou v histórii MS WTA Tour. Azarenková i Stosurová sa zhodli, že úplne zaslúžene.

Podľa Stosurovej sa bude ešte zlepšovať

"Vyrovnať sa s finálovým neúspechom je vždy ťažké, no útechou môže byť pre mňa to, že som prehrala s ozajstnou šampiónkou. Petra si titul zaslúžila, pretože počas celého turnaja hrala vynikajúco," povedala Azarenková. Stosurová, ktorá s Kvitovou prehrala v semifinále, sa vyjadrila s obdivom o hre českej tenistky počas celej sezóny.

"Je radosť pozerať sa na Petrinu hru. Z tenisu ovláda takmer všetko, dokáže v dôležitej chvíli zahrať skvelý úder. Jej výhodou je aj to, že je na dvorci pokojná a dokáže krotiť svoj temperament. Som presvedčená, že s pribúdajúcimi rokmi sa bude ešte zlepšovať. Má potenciál na to, aby dosiahla veľké veci a vyhrala veľa významných turnajov."

Kvitová môže ešte podčiarknuť skvelú sezónu triumfom v Pohári federácie, finále svetovej skupiny medzi Ruskom a Českom je v Moskve na programe už na budúci víkend.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kvitová zatiaľ na post svetovej jednotky nemyslí