Kližan vyhral svoj prvý turnaj v kariére

(Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš|23. sep 2012 o 15:41

Dvadsaťtriročný ľavák zdolal vo finále Taliana Fogniniho.

Agentúrny servis sme o 20:14 nahradili autorským článkom.

BRATISLAVA. Slovenská tenisová jednotka Martin Kližan je v najlepšej forme svojej kariéry. V Petrohrade vybojoval prvý titul na okruhu ATP, vo finále zdolal Taliana Fabia Fogniniho 6:2, 6:3.

Dvadsaťtriročný ľavák nadviazal na výborné výkony z predchádzajúceho týždňa v Davisovom pohári, keď bol s dvoma víťazstvami zo singlov strojcom víťazstva nad Portugalskom (3:1).

Najťažší súper bol Južnyj

„Najťažší zápas na turnaji odohral Kližko v semifinále s domácim favoritom Južným,“ povedal tréner Karol Kučera, ktorý sledoval zápasy na internete a so svojím zverencom komunikoval cez telefón.

„Potom som už veril, že vo finále môže vyhrať. Fognini je antukár, hrou zo základnej čiary mu vyhovuje. Trochu som si robil starosti, aby zregeneroval sily po náročnom programe. Lebo v Petrohrade nastúpil aj vo štvorhre a v sobotu končili semifinále neskoro večer. Zvládol to.“

Kližan bol vo finále s Fogninim aktívnejší, rozhadzoval súpera do strán a presne zakončoval. V prvom sete viedol už 4:0, v druhom od stavu 3:3 nepustil Talianovi ani gem. Najviac bodov získal skvelým forhendom, mohol sa spoľahnúť aj na servis.

Šiesty Slovák

Kližan je po Mečířovi, Vajdovi, Krošlákovi, Kučerovi a Hrbatom šiestym slovenským tenistom s titulom na turnajoch ATP Tour. Naposledy sa z prvenstva radoval Hrbatý v Marseille 2004. Kližan prelomil vyše osemročné čakanie.

„Je to rok ako z rozprávky,“ potešil sa Kučera. Kližana vedie od jesene 2010, keď bol na konci druhej stovky svetového´rebríčka.

Tento rok začínali na 117. mieste a po petrohradskom triumfe by sa Martin mal posunúť o dvanásť miest na 33. miesto.

„Je to nad očakávanie. Na začiatku sezóny som si myslel, že by bolo dobré, aby sa usadil v prvej stovke. No s víťazstvami mu rástla chuť. Jeho hra sa stabilizovala. A pritom má stále veľa rezerv.“

Kučera: Vidím ho v top 20

Kučera vidí, že Kližan si môže zdokonaliť najmä bekhend, rezané údery aj servis. „Najdôležitejšie však je, aby zostal zdravý,“ doplnil tréner.

„Z Petrohradu sa vracia domov, aby si oddýchol a neprepínal sily. Turnaj v Kuala Lumpure vypustíme a potom sa spolu vyberieme do Tokia. Do konca roka nemáme žiadne konkrétne ciele. Bolo by dobré, keby si udržal súčasné postavenie.“

Kližan sa tohto roku v renkingu zlepšil o vyše 80 miest. „Má na to, aby sa v budúcnosti dostal do top 20,“ zopakoval Kučera svoju predpoveď po US Open.

Martin KLIŽAN (3-SR) - Fabio Fognini (4-Tal.) 6:2, 6:3

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kližan vyhral svoj prvý turnaj v kariére