Kližan chce Nadala zdolať, nielen odohrať dobrý zápas

Martin Kližan nastúpi v 2. kole Roland Garros proti sedemnásobnému víťazovi turnaja.
Martin Kližan nastúpi v 2. kole Roland Garros proti sedemnásobnému víťazovi turnaja. (Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš|29. máj 2013 o 00:00

Česť výnimkám ako Djokovič, Federer či iní hráči z top 10, ale takmer všetci tenisti idú na kurt proti Nadalovi len prehrať prijateľným skóre. Nejdú vyhrať, povedala naša jednotka.

BRATISLAVA. Slovenský tenista Martin Kližan sa v 2. kole turnaja Roland Garros dostane do centra pozornosti, postaví sa do cesty obhajcovi titulu Rafaelovi Nadalovi. Kráľ antuky útočí na v Paríži už na svoj ôsmy titul, čím by na grandslamovom turnaji prekonal sedemnásobných wimbledonských víťazov Peta Samprasa či Rogera Federera.

Súboj dvoch ľavákov na ústrednom dvorci zaradia do programu vo štvrtok. Bude to prvý vzájomný zápas Nadala s Kližanom.

Kližan sa burcuje

„Česť výnimkám ako Djokovič, Federer či iní hráči z top 10, ale takmer všetci tenisti idú na kurt proti Nadalovi len prehrať prijateľným skóre. Nejdú vyhrať. Samozrejme, zaslúži si rešpekt. Je ako býk, veľa toho vydrží,“ povedal Kližan pre SITU po pondelňajšom víťazstve v prvom kole nad Američanom Russellom, keď už myslel na ďalšieho súpera.

„Napriek tomu tam musíte ísť na dvorec s ambíciou vyhrať a nielen odohrať dobrý zápas. Ja pôjdem ako do každého duelu: s tým, že idem zvíťaziť. Nemôžem sa uspokojiť iba s dobrým výsledkom. Vydám zo seba maximum. Budem pripravený nechať na dvorci krv a dušu. Nehovorím, že mu dám 3:0 na sety, ale budem sa snažiť o postup do ďalšieho kola. Dúfam, že sa mi to aj podarí.“

Zverenec trénera Karola Kučeru je víťazom juniorky Roland Garros 2006, v rebríčku ATP je teraz na 35. mieste. Kližan dosiahol najlepší grandslamový výsledok vlani na US Open, keď v 2. kole zdolal piateho nasadeného Jo-Wilfrieda Tsongu a potom sa dostal do osemfinále.

Nadala potrápil Brands

Nadal sa po zranení kolena dostal do bývalej formy. Na Roland Garros má od roku 2005 skvelú bilanciu 53 víťazstiev - 1 prehra. Jediný raz podľahol Švédovi Robinovi Söderlingovi v osemfinále 2009.

Teraz si v prvom kole poradil s Nemcom Danielom Brandsom (59.), ale dosť sa natrápil. Prehral prvý set a v druhom bol v tajbrejku stav 0:3, keď začal vývoj obracať vo svoj prospech.

Ak sa Nadal dostane do tretieho kola, môže sa v ňom stretnúť s Čechom Lukášom Rosolom, ktorý ho vlani šokujúco vyradil v 2. kole Wimbledonu. Španiel potom podstúpil liečbu kolena. Vrátil sa až tohto roku vo februári.

Hrbatý má s Nadalom 3:1

Bývalý daviscupový reprezentant Slovenska Dominik Hrbatý je jedným z mála hráčov, ktorý má s Nadalom aktívnu bilanciu. Zo štyroch zápasov tri vyhral, pozná naňho recept.

„S Nadalom sa mi vždy hralo dobre - stál som blízko pri základnej čiare a snažil som sa o rýchly tenis. No jedným dychom musím priznať, že keď sa dostal na vrchol, už som proti nemu nenastúpil,“ povedal Hrbatý. Na jeseň 2004 bol na 12. mieste ATP.

„Proti Rafovi treba hrať agresívne, nedovoliť mu rozvinúť jeho hru. Ako to urobil Rosol vo Wimbledone. Kližanova výhoda môže byť, že je ľavák, predsa len Nadal je viac zvyknutý hrať s pravákmi. Martin má šancu, ak bude stáť pri základnej čiare. Musí riskovať, aby naháňal španielskeho tenistu. A čo je najťažšie, v takomto ostrom tempe musí vydržať najmenej tri sety.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kližan chce Nadala zdolať, nielen odohrať dobrý zápas