Kings vyhrali v New Jersey, vo finále vedú 2:0

Brodeur rozhodujúcemu gólu v predĺžení nezabránil.
Brodeur rozhodujúcemu gólu v predĺžení nezabránil. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop, SITA|3. jún 2012 o 06:50

Hokejisti Los Angeles ešte v tohtoročnej vyraďovacej časti bojov o Stanley cup ako hosťujúci tím neprehrali.

Agentúrne spravodajstvo sme o 12:16 nahradili autorským článkom denníka SME.

BRATISLAVA. Začalo sa to dvoma nečakanými výhrami na ľade vlaňajšieho finalistu z Vancouvru a zatiaľ sa to skončilo dvoma výhrami po predĺžení na ľade New Jersey.

Hokejisti Los Angeles vyhrali v tohtoročnom play off všetkých desať zápasov na ľade súperov, a zaslúžene tak vedú vo finálovej sérii nad Devils už 2:0 na zápasy.

Zápas vyhrali opäť 2:1 po predĺžení. Naposledy sa úvodné dva finálové duely skončili v predĺžení pred 61 rokmi. V stredu v noci prekonal nepriepustnú obranu New Jersey krásnym únikom a podareným blafákom Anže Kopitar.

Hrdinom Carter

Tentokrát rozhodol o výhre Kings Jeff Carter. Center, ktorý prišiel do LA na konci prestupového obdobia z Columbusu, si celú akciu sám vypracoval, keď si pekne nakorčuľoval do útočného pásma súpera. Jeho prvú prihrávku ešte obrana zlikvidovala. Carter sa však dostal k odrazenému puku, nakorčuľoval si medzi kruhy a strelou švihom rozhodol o cennej výhre.

„V play off je hokej o každej strele. Musíte sa pokúšať strieľať stále. Chalani však spravili pred Broduerom skvelú robotu. Myslím si, že puk ani nevidel,“ citovalo The Globe and Mail šťastného strelca.

Carter rozhodol pre Kings druhý zápas vo vyraďovacej časti. Vo finále konferencie strelil v jednom stretnutí Phoenixu hetrik.

Doma sa začína nová séria

Los Angeles tak má jedinečnú šancu rozhodnúť o premiérovom zisku Stanleyho pohára na domácom ľade. Kings sa však snažia zostať pri zemi a nepodľahnúť atmosfére.

„Domov cestujeme tak, akoby sa celá séria začínala. Začíname nové zápasy. Absolútne nemôžeme poľaviť zo sústredenosti,“ povedal pre espn.com obranca Drew Daughty, ktorý strelil prvý gól zápasu.

„Kings majú veľmi silný tím, ale my tiež nemáme pocit, že by sme v prvých zápasoch vybuchli. Stále máme šancu a nevzdávame sa,“ doplnil ho kapitán Devils Zach Parise.

Lídrom zostavy Kings bol opäť brankár Jonathan Quick. Ten vychytal už štrnástu výhru z posledných šestnástich zápasoch a celkovo vytvoril nový rekord NHL, keď v play off vychytal dvanástu výhru za sebou na ľade súpera.

Kovaľčuk sa gólu vo finále nedočkal

V úvodných dvoch stretnutiach dostal len dva góly z päťdesiatich striel a zatiaľ je jasným kandidátom na cenu Conn Smythe Trophy pre najlepšieho hráča play off.

Hráči LA veria, že im v treťom zápase prinesie šťastie aj legendárny Wayne Gretzky, ktorý hodí v pondelok čestné buly tretieho zápasu.

Naopak, Devils dúfajú, že sa vo finále prebudí ich kanonier Iľja Kovaľčuk, ktorý mohol byť na konci druhého stretnutia hrdinom, ale jeho pokus nadvihol do hornej tyčky Slovinec Kopitar.

ico

Finále NHL

New Jersey Devils - Los Angeles Kings 1:2 po predĺžení

(0:1, 0:0, 1:0 - 0:1) - stav série: 0:2

Góly: 43. R. Carter (Židlický, Bernier) - 8. Doughty, 74. J. Carter (Penner, Martinez)

Vylúčení: 2:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, strely na bránku: 33:32, 17 625 divákov.

Zostavy:

New Jersey: Brodeur - A. Greene, Fayne, Salvador, Židlický, Volčenkov, Harrold - Zubrus, Zajac, Parise - Ponikarovskij, Henrique, Kovaľčuk - Clarkson, Josefson, Eliáš - Gionta, R. Carter, Bernier

Los Angeles: Quick - Scuderi, Doughty, W. Mitchell, Vojnov, M. Greene, Martinez - Justin Williams, Kopitar, D. Brown - Penner, M. Richards, J. Carter - King, Stoll, T. Lewis - Richardson, Fraser, J. Nolan.

Zaujímavosti:

  • Hokejisti Los Angeles vyhrali aj desiaty zápas na ľade súperov v sérii a v tohtoročnom play-off ešte vonku neprehrali. Kings utvorili nový rekord v počte neprehratých duelov hosťujúceho tímu v jednom play-off a zároveň vyrovnali doterajšie maximum v celkovom počte víťazstiev na klzisku súpera vo vyraďovacej časti, ktoré držali doteraz Calgary z roku 2004 a New Jersey z rokov 2000 a 1995.
  • Brankár Jonathan Quick neprehral s minulou sezónou už 12 zápasov na ľadoch súperov v play-off za sebou, čo je ligový rekord. Rovnako dvanásťzápasová séria Kings u súperov je maximom súťaže.
  • Ak mužstvo vyhralo prvé dva finálové zápasy série u súpera, v deviatich z jedenástich prípadov zdvihol jeho kapitán nad hlavu aj Stanleyho pohár. Jedine Toronto v roku 1942 s Detroitom a Montreal tiež s Detroitom v roku 1966 dokázali po domácich neúspechoch sériu otočiť.
  • Jeff Carter strelil prvý gól kariéry v predĺžení zápasu vyraďovacej časti. Kings tento rok neprehrali ani jedno zo štyroch predĺžení v play-off a vždy rozhodol iný hráč (Jarret Stoll, Dustin Penner, Anže Kopitar, Jeff Carter).
  • Brankár Jonathan Quick kryl v sobotu 32 pukov smerujúcich na bránku, v 16 stretnutiach play-off 2012 vychytal 14 víťazstiev a má priemer 1,44 inkasovaného gólu na zápas a 94,7 % úspešnosť zákrokov.
  • Po prvý raz po 61 rokoch sa prvé dva finálové duely rozhodovali až v predĺžení. Naposledy sa to stalo v roku 1951, keď víťaza každého zo súbojov medzi Torontom a Montrealom určil až nadstavený čas. Maple Leafs vyhrali štyri z piatich predĺžení a získali Stanleyho pohár.
  • Tento rok sa v play-off hralo už 25 predĺžení, čo je tretí najvyšší počet v histórii. Viackrát to bolo len v rokoch 1993 (28) a 2001 (26).
  • O vyrovnanosti tohtoročného play-off svedčí aj fakt, že 49-krát z 82 súbojov rozhodol o víťazovi jeden gól. V roku 2007 sa rozdielom jedného presného zásahu skončilo 51 zápasov, čo je zatiaľ ligový rekord.
  • Hosťujúce tímy v tohtoročnom play-off vyhrali 46 zápasov, čo je vyrovnanie rekordu NHL z roku 1987.
  • Kings hrali v doterajšej klubovej histórii sedem finálových zápasov o Stanleyho pohár, päť z nich dospelo do predĺženia.
SITA

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Kings vyhrali v New Jersey, vo finále vedú 2:0