Katarčanky si odmietli sňať hidžáb, hrozí im vylúčenie z Ázijských hier

Iránska bedmintonistka Soraya Aghaeihajiaghaová mohla hrať s hidžábom, basketbalistkám Kataru to však na Ázijských hrách nepovolili.
Iránska bedmintonistka Soraya Aghaeihajiaghaová mohla hrať s hidžábom, basketbalistkám Kataru to však na Ázijských hrách nepovolili. (Autor: SITA/AP)
SITA|24. sep 2014 o 15:02

Basketbalistky Kataru prehrali kontumačne zápas s Mongolskom na Ázijských hrách, lebo nechceli nastúpiť bez tradičnej pokrývky hlavy.

INČCHON. Basketbalistky Kataru odmietli v stredu nastúpiť na zápas Ázijských hier v juhokórejskom Inčchone bez tradičnej prikrývky hlavy hidžábu.

Stretnutie proti výberu Mongolska prehrali kontumačne a hrozí im vylúčenie z turnaja. Informovala o tom hovorkyňa organizačného výboru podujatia Anna Dži-hjun Jou.

Nevedeli, že hidžáb je zakázaný

"Rozhodcovia nedostali špeciálne inštrukcie od FIBA a riadili sa platnými predpismi o nosení pokrývok hlavy, doplnkov vo vlasoch a šperkov," uviedla hovorkyňa.

Podľa vedúceho katarskej výpravy Khalila al-Jabira členovia tímu očakávali, že ich hráčky bez problémov môžu nastúpiť s hidžábom. "Preto sme sem pricestovali. Nikto nám nepovedal, že to bude zakázané. Stále čakáme na zdôvodnenie," povedal Khalil al-Jabir.

V iných športoch sa ženy zahaliť môžu

V iných odvetviach na Ázijských hrách 2014 majú športovkyne povolené nosiť hidžáb - týka sa to aj bedmintonu, streľby či atletiky. Organizátori kontinentálnych hier nemajú špecifické pravidlá, jednotlivé športy sa riadia predpismi svetových federácií.

Medzinárodná basketbalová federácia (FIBA) v prvej polovici septembra spustila projekt, na základe ktorého stanovila dvojročné skúšobné obdobie, počas ktorého je možné nosiť pokrývku hlavy. Týka sa však len podujatí na národnej úrovni, nie medzinárodnej.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Katarčanky si odmietli sňať hidžáb, hrozí im vylúčenie z Ázijských hier