Juríkovej séria 12 triumfov, Rybáriková s tretím titulom ITF

SITA|25. mar 2008 o 15:56

BRATISLAVA 25. marca (SITA) - Uplynulý týždeň priniesol nebývalú úrodu úspechov slovenských tenistov na turnajoch mimo hlavného okruhu ATP mužov či WTA žien. Zo šiestich finálových účastí, troch singlových ...

BRATISLAVA 25. marca (SITA) - Uplynulý týždeň priniesol nebývalú úrodu úspechov slovenských tenistov na turnajoch mimo hlavného okruhu ATP mužov či WTA žien. Zo šiestich finálových účastí, troch singlových a rovnakého počtu deblových, sa zrodilo päť triumfov - dva vo dvojhre. Oba získali členky Národného tenisového centra, Magdaléna Rybáriková a Lenka Juríková. Ďalší člen NTC Marek Semjan bol vo finále.

Sedemnásťročná Juríková, ktorú spolu s Klaudiou Boczovou a Monikou Kochanovou na tomto turné sprevádza kouč Peter Huber, ťahá sériu 12 víťazných zápasov. K svojmu premiérovému titulu získanému v izraelskom Ramat Hašarone okamžite pridala ďalší, hoci v gréckom Porto Rafti (takisto úroveň ITF, dotácia 10 000 USD a tvrdý povrch vonku) musela absolvovať aj dvojkolovú kvalifikáciu. "Po decembrovom zranení členka boli tieto turnaje mojimi prvými v sezóne. Podujatie v Izraeli sme zvolili aj preto, aby som nemusela hrať kvalifikáciu. Prvé stretnutie po štvrť roku proti Gruzínke Marte Okruašviliovej bolo náročné, ale podarilo sa mi ho v troch setoch zvládnuť a potom som sa lepšila zápas od zápasu, až som napokon sama seba potešila tým prvým turnajovým triumfom," uviedla pre agentúru SITA hráčka TK Slávia Agrofert STU Bratislava L. Juríková a pokračovala: "Hneď po víťazstve v Ramat Hašarone sme sa presúvali do Grécka. Do Atén sme leteli v nedeľu o tretej ráno a už popoludní o štrnástej som nastúpila na kvalifikáciu. V hlavnej súťaži som veľmi dobre odohrala úvodný zápas s treťou nasadenou Portugalčankou Catalinou Ferreirovou a uspela som aj v stretnutí druhého kola, ktoré sa konalo v podmienkach na hranici regulárnosti. Od tohto momentu som už nemala väčšie problémy."

Víťazka vlaňajšieho bratislavského mládežníckeho podujatia Slovak Junior Indoor Juríková, ktorá sa v juniorskom svetovom tzv. kombinovanom renkingu Medzinárodnej tenisovej federácie ITF dostala najvyššie na 22. priečku (momentálne 42. miesto), dosiaľ nemala hodnotenie v seniorskom počítačovom poradí. Teraz sa objaví na približne 720. priečke. Tento týždeň bude účinkovať na ďalšej "desaťtisícke" v Aténach-Goudi, a to na základe tzv. špeciálnej výnimky (SE - special exempt). V stredu začne proti takisto nenasadenej Rumunke Antonii-Xenii Toutovej, momentálne 734. v dlhodobom hodnotení.

Rybáriková, ktorá na seba upozornila výkonmi v rámci februárového brnianskeho fedcupového stretnutia proti Česku a mala by sa k 31. marcu po prvý raz dostať do druhej stovky renkingu (k 24. marcu 216. pozícia), začala v Petrohrade-Vsevolžsku (ITF, dotácia 25 000 USD, tvrdý povrch v hale) jednoznačným výsledkom 6:0, 6:0 proti domácej Julii Jefremovovej. "Niekedy takto zvíťazíte nad niekým, kto z tenisu nič nevie. Táto súperka nebola zlá, ale ja som hrala veľmi dobre. Takmer vôbec som nekazila a ona ma skúšala vystrieľať, čo sa jej nedarilo. Dosť som toho vybehala a celý týždeň som si počínala stabilizovane," povedala pre agentúru SITA 19-ročná členka TK Kúpele Piešťany, ktorú v NTC usmerňuje Ladislav Simon. Rybáriková predtým naposledy nadelila dvojitého "kanára" v apríli 2006 na plovdivskom turnaji I. skupiny euroafrickej zóny Pohára federácie Fínke Piiy Suomalainenovej.

V petrohradskom štvrťfinále si wimbledonská finalistka zo súťaže dievčat 2006 Rybáriková poradila s nedávnou líderkou juniorského rebríčka, Ruskou Anastasiou Pavľučenkovovou. "Určite ma potrápila najviac zo všetkých súperiek na tomto turnaji. Hralo na pomalom povrchu, ktorý jej vyhovoval viac ako mne," podotkla M. Rybáriková, ktorá získala svoj tretí titul na úrovni ITF po Káhire (prelom marca a apríla 2005, dotácia 10 000 USD) a talianskom Mestre (september 2005, dotácia 25 000 USD). O finále proti najvyššie nasadenej Anne Lapuščenkovovej (136.), v ktorom uspela 6:4, 6:2, Slovenka skonštatovala: "Mala som pred ňou rešpekt, veď vlani v auguste zo štyroch ruských turnajov ITF triumfovala na troch, vrátane päťdesiattisícového v Moskve. Je to kvalitná hráčka a jej renking mi opäť určite napovedal, že na druhú stovku si už môžem trúfať. Táto súperka patrí medzi psychicky labilnejšie, takže bolo dobré, že som chytila prvý set a vydaril sa mi vstup do druhého. Ona sa potom už zlomila."

Rybáriková v sobotu cestuje do gréckej Patry na podujatie ITF s dotáciou 50 000 USD, potom sa zrejme predstaví v španielskom Monzone (dotácia 75 000 USD) a pred bratislavskou fedcupovou barážou proti Uzbekistanu ešte na turnaji WTA Tour v portugalskom Estorile.


Výsledky slovenských tenistov vo finále na minulotýždňových turnajoch mimo hlavného okruhu ATP a WTA:

San Luis Potosí / Mexiko (challenger ATP, dotácia 50 000 USD, antuka vonku):

Štvorhra - finále:

Travis Parrott, Filip Polášek (2-USA/SR) - Jean-Julien Rojer, Marcio Torres (Hol. Antily/Braz.) 6:2, 6:1


Petrohrad-Vsevoložsk / Rusko (ITF, dotácia 25 000 USD, tvrdý povrch v hale):

Dvojhra - finále:

Magdaléna Rybáriková (3-SR) - Anna Lapuščenkovová (1-Rus.) 6:4, 6:2


Porto Rafti / Grécko (ITF, dotácia 10 000 USD, tvrdý povrch vonku):

Dvojhra - finále:

Lenka Juríková (SR) - Jana Jandová (ČR) 6:1, 7:6 (5)


Káhira / Egypt (ITF Futures, dotácia 15 000 USD, antuka vonku):

Dvojhra - finále:

Victor-Valentin Crivoi (3-Rum.) - Marek Semjan (SR) 6:3, 6:2


Noida / India (ITF, dotácia 25 000 USD, tvrdý povrch vonku):

Štvorhra - finále:

Teodora Mirčičová, Lenka Tvarošková (4-Srb./SR) - Kelly Andersonová, Chanelle Scheepersová (3-JAR) 6:2, 6:7 (7), 10:6 (zápasový tajbrejk)


Bath / Anglicko (ITF, dotácia 10 000 USD, tvrdý povrch v hale):

Štvorhra - finále:

Martina Babáková, Iveta Gerlová (1-SR/ČR) - Sarah Borwellová, Olivia Scarfiová (2-V. Brit.) 6:1, 5:7, 10:1 (zápasový tajbrejk)


Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Juríkovej séria 12 triumfov, Rybáriková s tretím titulom ITF