Jurčinovi chýbajú v Islanders len góly

Milan Jurčina zaznamenal v poslednom zápase proti Coloradu asistenciu pri výhre Islanders.
Milan Jurčina zaznamenal v poslednom zápase proti Coloradu asistenciu pri výhre Islanders. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|9. jan 2011 o 18:12

Slovenský obranca patrí v drese New York Islanders k najvyťaženejším bekom. Napriek vážnemu zraneniu, po ktorom vynechal dva mesiace, predĺžil s newyorským klubom zmluvu na ďalší rok.

DENVER. Milan Jurčina sa po sedemtýždňovej pauze pre zranenie opäť rozbehol a v drese Islanders dostáva dôveru. Sám sa cíti v pohode, chýbajú mu len góly.

„Som tu spokojný. Cítim dôveru od trénerov i vedenia. Dodáva mi to sebavedomie," s radosťou v hlase hovoril Slovák.

V NHL prešiel ťažšími obdobiami. Niekoľko rokov sa snažil nájsť stabilné miesto v obrane Washingtonu, Bostonu či Columbusu. Zdá sa, že si ho konečne si vybojoval až v obrane New York Islanders, ktorý ho angažoval minulé leto.

V tíme sú s ním spokojní. Napriek tomu, že vynechal pre roztrhnutý stehenný sval podstatnú časť prebiehajúcej sezóny, predĺžili o rok s Islanders zmluvu. O dôvere vedenia svedčí, že patrí medzi štyroch najvyťaženejších obrancov v zostave a v posledných zápasoch dokonca nosil na drese áčko pre asistenta kapitána.

((jurcina))

Väčšinou vo Washingtone

Jurčinu draftoval v roku 2001 z 241. miesta Boston. Väčšinu kariéry v NHL však odohral v drese Washingtonu, do ktorého ho Bruins vymenili v roku 2007.

V hlavnom meste USA bol 27­ročný bek spokojný. Nevyhli sa mu však zranenia a aj kvoli tomu ho manažment vymenil pred rokom do Columbusu. V organizácii Blue Jackets vedenej prísnym koučom Kenom Hitchcockom si urastený Slovák nevybojoval miesto v zostave.

„Moja hra padala na hernom systéme, ktorý sme museli dodržiavať. Mal som veľké problémy sa mu prispôsobiť, lebo z Washingtonu som bol zvyknutý na iné úlohy. Bolo to pre mňa utrpenie."

K návratu sebavedomia Jurčinovi pomohla olympiáda vo Vancouvri. Tréner Ján Filc mu dal veľkú dôveru najmä pri defenzívnych úlohách, za čo sa mu odchovanec Liptovského Mikuláša odvďačil spoľahlivými výkonmi. Patril medzi najpríjemnejšie prekvapenia našej zostavy.

Po olympiáde zranenie

Po olympijských hrách ho Columbus vymenil späť do Washingtonu, za ktorý si už nezahral pre operáciu pruhu.

„Mal som smolu. Preto ma potešilo, že sa cez leto ozvali z Islanders. Ponúkli mi veľmi výhodné podmienky, nemal som prečo váhať," pokračoval Jurčina, ktorý podpísal s Islanders ročnú zmluvu na milión dolárov.

Šestnásteho októbra odohral defenzívne ladený obranca jeden z najlepších zápasov v kariére. Proti Coloradu strelil dva góly a pridal aj asistenciu. Dva týždne na to sa vážne zranil.

„V zápase proti Montrealu som si roztrhol zadný stehenný sval. Našťastie som sa dal za sedem týždňov dokopy. Už len tie góly chýbajú," dodal so smiechom skúsený obranca.

V 20 zápasoch sezóny strelil dva góly a na tri prihral, pričom na ľade strávi priemerne osemnásť minút. V posledných piatich dueloch patril dokonca k najvyťažovanejším obrancom, keď hral v priemere 24 minút.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Jurčinovi chýbajú v Islanders len góly